vrijdag 7 januari 2011

Oxfam: amper vooruitgang in hulpverlening Haïti

Haïtianen kijken televisie in de hoofdstad Port-au-Prince. © afp
De hulpverlening op Haïti na de verwoestende aardbeving van 12 januari 2010 staat zo goed als stil. Noch de Haïtiaanse regering, noch de internationale gemeenschap slaagt erin perspectief te bieden aan de 1,3 miljoen dakloze Haïtianen in tentenkampen.
Dat concludeert Oxfam Novib, een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, in een vandaag verschenen rapport. Volgens Oxfam Novib  werken internationale hulporganisaties en lokale overheden langs elkaar heen, en voeren ze soms zelfs een tegenstrijdig beleid.

Luisteren
Oxfam meent dat de Haïtiaanse regering 'echt politiek leiderschap' moet vertonen, en moet optreden tegen de heersende corruptie. Internationale hulporganisaties moeten volgens Oxfam Novib hun acties beter op elkaar afstemmen en beter luisteren naar de behoeften van de Haïtiaanse bevolking.
Door de zware aardbeving kwamen ruim 220 duizend Haïtianen om. In november 2010 maakte de VN al bekend dat van het toegezegde geld voor de hulp aan Haïti slechts 40 procent was uitgekeerd. (Bron: De Volkskrant)