zondag 27 september 2009

President Manuel Zelaya terug in Honduras

Latijns-Amerikaanse landen eisen
vreedzaam herstel democratie



Van de redactie - Op maandag 21 september is president Manuel Zelaya na 86 dagen teruggekeerd naar de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Zelaya werd op 28 juni door een militaire staatsgreep afgezet en via de Amerikaanse militaire basis in Honduras naar Costa Rica gebracht.

Zelaya verklaarde dat hij een vreedzaam herstel van de democratische orde wil. Hij riep de bevolking op zich te mobiliseren en een nationale dialoog te eisen om uit de politieke crisis te komen. “De mensen moeten opstaan en een nationale dialoog eisen”, zei hij in een verklaring aan het Zuid-Amerikaanse TV-station Telesur. [1]

Zelaya bevindt zich met zijn vrouw in de Braziliaanse ambassade, maar heeft tegenover het Braziliaanse televisiestation Globo verklaard geen politiek asiel te zullen vragen. [2]

woensdag 23 september 2009

Afro-Colombianen steunen voorstel Chávez voor ‘Vredesbases’

Caracas, 23 september 2009 (ABN) - Rossi Martínez, vertegenwoordiger van de Afro-Colombiaanse studentenorganisatie, heeft de vestiging van zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia veroordeeld en verklaard dat de organisatie positief staat om ‘vredesbases’ te vormen tegen de bedreiging van de vrede en de massale aanwezigheid van Amerikaanse soldaten op Colombiaans grondgebied.


"Wij steunen het initiatief van president Hugo Chávez voor het creëren van ruimtes om daarmee de samenwerking te versterken tegenover de imperialistische macht uit het noorden.”
Rossi, student Sociale Communicatie, sprak op de tweede dag van het Derde Cultureel Festival met de Volkeren van Afrika in september in Venezuela.

woensdag 2 september 2009

Amerikaanse militaire bases in Colombia, een bedreiging voor de regionale vrede en veiligheid


Verklaring van de Ambassade van de Bolivariaanse Republiek Venezuela in Nederland.


De regeringen van Verenigde Staten en Colombia hebben op 14 augustus jl. een Aanvullende Overeenkomst betreffende Samenwerking, Technische Bijstand en Veiligheid (SACT) gesloten. In een korte verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken van 18 augustus wordt gesteld dat het doel is om de samenwerking over veiligheidskwesties tussen beide partijen te vergemakkelijken, met inbegrip van strijd tegen de productie en handel in verdovende middelen, alle vormen van smokkel, natuurrampen en humanitaire catastrofes.
 
Het zijn dezelfde argumenten die gebruikt zijn voor Plan Colombia: de noodzaak om de drugshandel te bestrijden. Inmiddels is echter bewezen dat ze onwaar zijn. Negen jaar na de uitvoering van Plan Colombia, is de cocateelt gestegen met 15% en alleen al in 2007 is het land voor de teelt van dit gewas gestegen met 27%. Dit blijkt uit een rapport van de Amerikaanse Rekeningen Bureau (GAO), in oktober 2008, en de Verenigde Naties.

Het werkelijke doel is om Amerikaanse troepen te installeren in zeven militaire bases in Colombia, als een verdere stap in een poging van de Verenigde Staten om de regio te destabiliseren en conflicten te scheppen die de voorwaarden kunnen creëren voor directe interventie in een aantal van onze landen, met name in Venezuela, Ecuador en Bolivia.