woensdag 23 september 2009

Afro-Colombianen steunen voorstel Chávez voor ‘Vredesbases’

Caracas, 23 september 2009 (ABN) - Rossi Martínez, vertegenwoordiger van de Afro-Colombiaanse studentenorganisatie, heeft de vestiging van zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia veroordeeld en verklaard dat de organisatie positief staat om ‘vredesbases’ te vormen tegen de bedreiging van de vrede en de massale aanwezigheid van Amerikaanse soldaten op Colombiaans grondgebied.


"Wij steunen het initiatief van president Hugo Chávez voor het creëren van ruimtes om daarmee de samenwerking te versterken tegenover de imperialistische macht uit het noorden.”
Rossi, student Sociale Communicatie, sprak op de tweede dag van het Derde Cultureel Festival met de Volkeren van Afrika in september in Venezuela.
Het festival vond plaats aan de vooravond van de tweede topontmoeting van Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse landen (ASA), op 26 en 27 september op Isla Marguerita.
Het militair akkoord dat gesloten is tussen de Colombiaanse en Amerikaanse regering ziet Rossi niet alleen in strijd met de soevereiniteit van Colombia, maar die van alle landen van de regio.
"Het is een gebrek aan respect voor de bevolking van Latijns-Amerika en vooral voor het Colombiaanse volk, omdat we het slachtoffer zijn van gewapende conflicten die jarenlang zijn gestimuleerd door de Colombiaanse oligarchie, in het belang van de multinationale ondernemingen in ons land”, aldus Rossi.
Wat betreft de tweede top van Zuid-Amerikaanse landen en Afrika zei hij dat het de banden en samenwerking tussen de landen van beide continenten, die historische slachtoffers zijn van het kolonialisme, zal verdiepen.
Hij riep de jongeren, mannen, vrouwen, inheemse volken en die van Afrikaanse afkomst op om deel te nemen en hun organisatorische ervaringen uit te wisselen in hun verzet tegen imperialisten en terroristen, die nog in sommige landen regeren, met steun van de Verenigde Staten.
"We moeten plaatsen creëren om gezamenlijk toe te werken naar de transformatie van onze samenleving en uiteindelijk te bouwen aan een betere wereld”, zei Rossi.
Hij zei verder dat er voor Colombia hoop is door het bestaan van progressieve regeringen aan de grens.
"De unie van volkeren zal eindelijk vrede, vrijheid en de transformatie van Colombia betekenen”, aldus Rossi. (Bron:  http://www.abn.info.ve/noticia.php?articulo=200050&lee=4)