dinsdag 1 juni 2010

150 doden en grote schade door Agatha


Agatha eist haar tol in Midden-Amerika (Foto: EFE)
De eerste tropische storm, Agatha, heeft grote schade aangericht in Midden-Amerika. 150 personen zijn om het leven gekomen en 93 mensen worden vermist. In Guatemala kwamen 123 mensen om het leven, worden 90 mensen vermist en zijn 155.000 mensen geëvacueerd.
In Guatemala zorgde de hevige regenval voor nog meer schade na de uitbarsting van de vulkaan Pacaya, afgelopen donderdag, die 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt. Door de uitbarsting zorgde voor uitstoot van as, zand en gassen over een gebied van 100 kilometer, waardoor de internationale luchthaven van Guatemala Stad gesloten moest worden.
In El Salvador moesten 11.600 mensen geëvacueerd worden en werd schade aangericht aan 95 procent van de wegen. 10 mensen kwamen om het leven. In Honduras kwamen door de hevige regen 17 mensen om.
De storm maakte de herinnering weer levend  aan de historische orkaan Mitch, zo’n 10 jaar geleden, waarbij 11 duizend personen om het leven kwamen, vooral door aardverschuivingen en overstromingen. (Bron: teleSUR) 


Zie ook de videoreportage van teleSUR: "Agatha" causa estragos en El Salvador