maandag 21 juni 2010

Venezuela : de onvolmaakte revolutie



Door Eva Golinger*
Als je Venezuela bezoekt, in de verwachting om een revolutie uit een romantische of gepassioneerde roman te ontmoeten, wees niet teleurgesteld als de werkelijkheid je droom uiteen doet spatten. Hoewel revolutie een gevoel van romantiek in zich kan hebben, zit het ook vol van menselijke fouten en vergissingen. Het is de uitwerking van een moeilijk en woelig proces van een totale transformatie van een samenleving.
In Venezuela is niets perfect, hoewel je dat toch misschien zou verwachten, in een land dat beschikt over één van de grootste aardoliereserves in de wereld. Alles wat er hier gebeurt is wel boeiend en intrigerend, de veranderingen worden met de dag zichtbaarder.
Ontwaakt
Na 100 jaar van ‘verwaarlozing’, zoals president Chávez het stelt, is het Venezolaanse volk ontwaakt en begonnen aan de enorme taak de macht over te nemen en een systeem opbouwen dat uitgaat van sociale en economische rechtvaardigheid. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een cultuur van maatschappelijke corruptheid, die eveneens voortkomt uit de olierijkdom. De bureaucratie is intimiderend en allesomvattend, zo ervaart het volk en ook de president het wanneer men er tegen ten strijde trekt om een meer horizontaal politiek en economisch model te bewerkstelligen.
Het is eenvoudig om van de buitenkant Venezuela te bekritiseren. De inflatie is hoog en de economie bevindt zich in zwaar weer, hoewel die nog altijd groeit. De goede relatie met landen als Rusland, China en Iran is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen. De media legt de nadruk op het beeld dat de macht in het land in handen ligt van één man: Hugo Chávez.
De positieve resultaten en successen van 10 jaar beleid van zijn regering worden nauwelijks belicht. Vervorming en manipulatie regeren de internationale publieke opinie ten aanzien van mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en politieke opvattingen tegen die van president Chávez en weinig media portretteren een evenwichtig beeld van Venezuela vandaag de dag.
Hoewel het waar is dat de inflatie in Venezuela hoog is, moet ook verteld worden dat de oorzaak daarvan voornamelijk ligt bij distributeurs en producenten, import- exporteurs en de economische elite die het land trachten te destabiliseren en de regering Chávez omver te werpen. Door het speculeren met prijzen op de reguliere en de zwarte markten, trachten ze paniek en wanhoop bij het publiek uit te lokken. Toch is ondanks deze sabotage de economie van Venezuela ieder jaar gegroeid, zeker in vergelijking met omliggende landen. Volgens het neoliberale Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Venezuela in 2010 het enige Zuid Amerikaanse land zijn waar een groei van de economie wordt verwacht.

Socialistische Revolutie
Hoe bouw je in een olie-economie een socialistische revolutie op? Het is niet eenvoudig voor Chávez. De overheid tracht een groen pad te bewandelen, maar tegelijkertijd liggen de straten van hoofdstad Caracas bezaaid met afval en de lucht is zwaar verontreinigd van het drukke verkeer. Controle en regulering van de staat waarin auto’s, brommers, bussen en vrachtauto’s moeten verkeren, is er niet of nauwelijks. Behalve een gebrek aan regulering is ook het sociale bewustzijn een belangrijk deel van het probleem. Het is moeilijk revolutie te bewerkstelligen als een groot deel van de bevolking niet meedoet. Ondertussen geeft de overheid gratis miljoenen energiebesparende gloeilampen uit om de energieslurpende gele lampen te vervangen. Momenteel loopt er een programma om zonder kosten diesel verbruikende wagens in te ruilen voor de schone wagens die op aardgas lopen. Ook worden nieuwe zonne-energie en windenergie projecten gefinancierd en is door de overheid een landelijke campagne gestart voor behoud van het milieu. Een deel van deze enorme inspanning voor het milieu is het gevolg van een zes maandenlange droogteperiode die de natie dwong om energie en water te rantsoeneren. De stroomuitval die het gevolg hiervan was werd door de bevolking niet bepaald goed ontvangen. Het lijkt ook merkwaardig dat één van ’s werelds grootste olieproducenten voor 70 procent van haar energieverbruik afhankelijk is van waterkrachtcentrales. Maar dat is weer het gevolg van vorige regeringen die uitsluitend geïnteresseerd waren in verkoop van olie aan het buitenland en zich om het verbeteren van het leven van de burgers niet bekommerde.

De macht aan het volk
Het belangrijkste resultaat van de Bolivariaanse revolutie, zo genoemd in Venezuela naar de naam van bevrijder Simon Bolivar, is het opnemen van de meerderheid van de bevolking (voorheen uitgesloten en onzichtbaar) in de economische en politieke besluitvorming van het  land. Wat betekent dit? Het betekent dat vanaf vandaag miljoenen Venezolanen een zichtbare rol in de identiteit van de natie hebben. Het betekent dat leden van de gemeenschap, ongeacht klasse, onderwijs of status, actief worden aangemoedigd om deel te nemen aan politieke beslissingen over lokale en zelfs nationale aangelegenheden. Zij beslissen of er voldoende geld uitgegeven wordt aan scholen, wegen, watersystemen, het transport of de huisvesting. Ze hebben toezicht op de uitgaven en of de projecten voldoende vorderingen maken. In essentie is dit een echt voorbeeld van ‘mondige’ mensen, of hoe de macht wordt overgedragen van een regering aan het volk.
Voor het eerst in de geschiedenis van Venezuela is elke stem van waarde, elke stem kan worden gehoord. En om deze reden willen mensen er aan mee doen. Honderden nieuwe media uitgaven zijn de laatste jaren opgedoken, na jaren van isolatie of illegaliteit. Nieuwe kranten, tijdschriften, radio- en zelfs televisieprogramma’s weerspiegelen de realiteit van het nieuwe Venezuela. Toch is een meerderheid van de massamedia in handen gebleven van een machtige economische elite die haar stem gebruikt voor manipulatie en vervalsing van de werkelijkheid en voortdurend poogt de regering Chávez te ondermijnen. Zeker mag niet vergeten worden dat de massamedia een zeer belangrijke rol vervulden in de staatsgreep van 2002, die Chávez voor korte tijd van de macht verdreef. Ook de economische sabotage die het land later dat jaar lamlegde, was een gevolg van massamanipulatie door de machtige media.
Ondanks dat de geprivatiseerde media claimen dat in Venezuela de vrijheid van meningsuiting onder druk staat, kent het land een diverse, vrije en onafhankelijke pers. Vrijwel alles is mogelijk, zelfs het live op radio en tv uitzenden van plannen om de president te doden of de nationale economie op de knieën te krijgen.

Tegenstellingen
De tegenstellingen van het bouwen van een socialistische revolutie in een kapitalistische wereld zijn hier iedere dag te zien. De zelfverklaarde revolutionair met een regeringsgezind rood T-shirt wil jouw dollars kopen op de zwarte markt, tegen verhoogd tarief. Voor een mobieltje kan je op straat worden vermoord, bedenk je tweemaal voor je je I-phone op straat uit je zak haalt. Zelfs president Chávez loopt tegenwoordig met een blackberry om zijn Twitter account up to date te houden. Hij heeft van Twitter een politiek hulpmiddel gemaakt. Zijn account, met de meeste volgers in Venezuela, ontvangt dagelijks duizenden verzoeken en boodschappen op het gebied van huisvesting, het zoeken naar banen of klachten over de bureaucratie. Inmiddels zijn er 200 mensen in dienst genomen om zich met al die boodschappen bezig te houden. Overigens probeert hij zelf zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Ironisch genoeg heeft Chávez een manier gevonden zichzelf met mensen in de virtuele wereld te verbinden.
Handel met Rusland, China, Iran, India, Europese landen en zelfs Amerikaanse bedrijven heeft ervoor gezorgd dat steeds meer technologie wordt geïmporteerd, zodat de op olie gerichte economie zich verder en meer divers kan ontwikkelen. Hoewel sommigen de deals met bijvoorbeeld Iran niet kunnen waarderen, is het een feit dat de economie van het land sterker dan ooit tevoren is geworden. Satellieten zijn gelanceerd, autofabrieken opgezet en ook de landbouw is nieuw leven ingeblazen, dankzij het buitenlands beleid van Chávez. Waren voorheen de buitenlandse relaties gebaseerd op olie en dollars, vandaag de dag is die gebaseerd op de principes van samenwerking en solidariteit en, vooral, op overdracht van technologie om de vooruitgang van Venezuela te verzekeren.

Uitdaging
Revolutie is geen eenvoudige zaak. Wat er in Venezuela gebeurt is misschien wel een van de meest sociaal en politiek boeiende en uitdagende ervaringen in de geschiedenis. Grote veranderingen vinden plaats op elk niveau van de samenleving. Onder de regering van Chávez is er geen avondklok, geen noodtoestand, geen moorden op en verdwijningen van politieke tegenstanders of andere vormen van repressie. En dat ondanks de staatsgreep tegen hem en de economische sabotage van de economie die de afgelopen tien jaar heeft plaats gevonden. Het is een mensen opnemende revolutie, al wil niet iedereen dat feit accepteren.
De voortdurende inspanningen vanuit Washington om de democratie in Venezuela te ondermijnen door middel van het financieren van campagnes van de oppositie met 50 miljoen dollar, het ondersteunen van staatsgrepen en moordaanslagen tegen president Chávez en het vergroten van de militaire aanwezigheid in de regio, zijn alle gedoemd te mislukken. De VS zullen de strijd niet staken, maar Venezuela zal dezelfde weg blijven bewandelen. Het volk is ontwaakt en de macht wordt herverdeeld. De opdracht is nu te voorkomen dat corrupte krachten van binnenuit het nieuwe revolutionaire model kunnen verwoesten.
Dus, hoewel het hier verre van de perfecte maatschappij is, is het tijd om de gekleurde bril af te zetten en de revolutie te zien zoals die is: het probeert de verleidelijke maar zware, veeleisende en spannende taak van het smeden van een rechtvaardige mensheid te creëren. Dat is het Venezuela van vandaag.

* Eva Golinger is prijswinnend schrijver en advocaat. Haar eerste boek, The Chavez Code, is een bestseller in zes talen gepubliceerd en wordt momenteel omgevormd tot speelfilm. Haar blog is www.chavezcode.com.