maandag 30 augustus 2010

Latijns-Amerikaanse experts willen af van criminalisering drugs


Latijns-Amerikaanse experts willen af van de criminalisering van drugsgebruik. De huidige 'oorlog tegen de drugs' is volgens hen een verloren strijd. De nadruk moet daarom meer komen te liggen op preventie en gezondheidszorg.
Experts uit dertien Latijns-Amerikaanse landen pleitten afgelopen week tijdens een conferentie in Rio de Janeiro voor een andere aanpak van de drugsproblematiek op het continent. De conferentie was georganiseerd door twee niet-gouvernementele organisaties, Psicotropicus en Intercambios, die voorstander zijn van een andere aanpak. "Criminalisering houdt drugsgebruikers weg bij gezondheidsinstellingen, omdat ze bang zijn voor discriminatie of de politie", zei Luiz Paulo, directeur van Psicotropicus.

Ecuador en Colombia zoeken opnieuw toenadering


Ecuador en Colombia hebben opnieuw toenadering tot elkaar gezocht. De relaties waren tweeënhalf jaar geleden afgebroken maar op 26 augustus jl. ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken elkaar aan de grens.
De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, María Ángela Holguín, had een ontmoeting met haar Ecuadoraanse collega Ricardo Patiño in het Colombiaanse stadje Ipiales, vlakbij de grens met Ecuador. Na afloop zei Holguín dat er over twee tot drie maanden weer "een gestabiliseerde relatie" kan zijn met het buurland. Op 27 augustus waren er enkel banden op het niveau van de zaakgelastigden.

vrijdag 27 augustus 2010

Colombiaanse doodseskaders pionnen in grote landroof


Wie profiteerde er uiteindelijk van de massale verdrijving van Colombiaanse boeren door rechtse milities in de jaren negentig? Linkse parlementsleden en sociale organisaties proberen een betere kijk te krijgen op de schimmige constructies die verhinderen dat miljoenen hectaren teruggegeven worden aan hun voormalige bezitters.
"Het was een samenzwering. Sommigen pleegden de moorden, anderen kwamen daarna en kochten de grond op, en een derde golf legaliseerde de nieuwe bezitsverhoudingen", zegt Jairo Castillo of 'Pitirri', een voormalige paramilitaire leider en nu kroongetuige in de zaak van de "parapolitici", Colombiaanse parlementsleden en bestuurders die nauwe banden bleken te hebben met de paramilitaire groepen die jarenlang terreur zaaiden op het Colombiaanse platteland.

Cuba overweegt toelating privébedrijven


De Cubaanse regering overweegt de oprichting van kleine en middelgrote particuliere bedrijven mogelijk te maken. Dat zegt econoom Omar Everleny Pérez. De plannen hangen samen met de aangekondigde drastische vermindering van het aantal overheidsbanen.
Begin deze maand kondigde de Cubaanse president Raúl Castro aan dat hij het aantal overheidsbanen gaandeweg wil verminderen, onder meer door de regels voor particulier werk te versoepelen. Al sinds de jaren negentig kunnen sommige Cubanen voor eigen rekening werken, maar hun aantal blijft zeer beperkt. Castro wil nu meer Cubanen de kans geven, bovendien wil hij hen de mogelijkheid bieden personeel aan te nemen. Econoom Omar Everleny Pérez, die een uitgebreide studie wijdde aan dit thema, is een groot voorstander van de oprichting van kleine en middelgrote bedrijven op Cuba en volgens hem onderzoekt de Cubaanse regering nu of sommige varianten al kunnen worden ingevoerd. In de jaren negentig wilde ze dat al eens doen maar uiteindelijk belandde het project in de koelkast.
"Cuba moet de komende jaren zijn economische situatie omkeren", zegt Pérez. "Bij gebrek aan kapitaal voor een grote overheidsinvesteringen kunnen kleine en middelgrote bedrijven een complementaire rol spelen."

vrijdag 20 augustus 2010

Academici en activisten roepen Frankrijk op om de “onafhankelijkheidsschuld” van 40 miljard aan Haïti terug te betalen



Volgens het door de VN gesteunde ‘Haiti Reconstruction Fund’ hebben slechts 2 landen – Brazilië en Estland – de toegezegde steun ook daadwerkelijk gegeven. De VS, Frankrijk, Canada en vele andere landen hebben het af laten weten. Een onderzoek van CNN heeft uitgewezen dat slechts 2 procent van de toegezegde hulp is gegeven.
Een groep van prominente academici en activisten hebben in een open brief de Franse regering opgeroepen om de “onafhankelijkheidsschuld” terug te betalen. Frankrijk heeft 200 jaar geleden Haïti, nadat het na een succesvolle opstand onafhankelijk werd, een schuldbetaling van 90 miljoen goudfrank opgelegd om het verlies van hun slaven te compenseren. Haïti werd gedwongen tot na de Tweede Wereldoorlog deze schuld af te betalen. De Haïtiaanse president Aristide wilde de zaak internationaal aankaarten, reden voor de Fransen en Amerikanen om het begin jaren negentig via een coup af te zetten. Omgerekend naar nu gaat het om 40 miljard dollar.

donderdag 19 augustus 2010

Vrouwelijke kandidaat biedt links Peru weer hoop



Susana Villarán (Foto La República)

De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen biedt nieuwe hoop voor een sterk verzwakt links in Peru. De linkse kandidaat Susana Villarán klom uit de lijst met 'overige kandidaten' op naar de derde plaats in de race om het burgemeesterschap van Lima.
Villarán, een voormalig lid van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (Iachr) en minister van Sociale Ontwikkeling tijdens de regering van Valentín Paniagua (2000-2001), krijgt de steun van 9 procent van de respondenten die meededen aan een peiling van onderzoeksbureau Apoyo. Ze staat daarmee op de derde plaats achter Lourdes Flores (32 procent) en Alexander Kouri (24 procent).
Nadat de linkse advocaat Alfonso Barrantes in 1983 de verkiezingen won en burgemeester van Lima werd tot 1986, deed links het slecht in de hoofdstad. De opiniepeilingen bieden nu een klein beetje hoop voor de verkiezingen op 3 oktober.
"Toen ik kandidaat werd, kwam ik niet eens voor in de peilingen. Ik bestond eenvoudigweg niet", zegt Villarán tijdens een tour in Huáscar, een sloppenwijk in San Juan de Lurigancho. "Ik werd in de categorie 'overigen kandidaten' geplaatst. Dan betekent 9 procent van de stemmen heel veel, vooral omdat het inhoudt dat ik op de derde plaats sta in een veld met elf kandidaten."

woensdag 18 augustus 2010

Cuba rekent op vrijlating 'Cubaanse vijf'

Cuba hoopt op een presidentieel pardon voor vijf Cubaanse agenten die al twaalf jaar gevangen zitten in de Verenigde Staten. In 1998 werden ze gearresteerd op verdenking van spionage.

In Cuba en de VS gaan geruchten over gesprekken die kunnen leiden tot de vrijlating van de Amerikaan Alan Gross, die in Havana vastzit, en de 'Cubaanse Vijf' zoals de Cubaanse agenten worden genoemd.
Gross is een joodse Amerikaan die op 3 december 2009 werd gearresteerd op beschuldiging van spionage. Hij verdeelde laptops, mobiele telefoons en satellietapparatuur voor internetverbindingen, volgens de Cubaanse overheid met "subversieve doelen."
De vijf Cubanen - Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero, Fernando González en René González - zitten in de VS lange gevangenisstraffen uit. Ze werden in 1998 gearresteerd en veroordeeld in 2001.

China wil zaken doen met Latijns-Amerika


China, de op een na grootste economie in de wereld en altijd op zoek naar meer grondstoffen, probeert zijn relaties met Latijns-Amerika uit te bouwen. Die weg verloopt echter niet zonder obstakels.
Volgens een recent rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Eclac), zal China de Europese Unie in 2011 inhalen als de op één na grootste handelspartner van Latijns-Amerika. Verschillende Latijns-Amerikaanse landen onderzoeken actief de mogelijkheden tot samenwerking met China op het gebied van mijnbouw, energie, landbouw, infrastructuur en wetenschap en technologie, staat in het rapport.
China diversifieerde zijn investeringen in Latijns-Amerika in de afgelopen jaren van bodemstoffen naar fabricage en de dienstenindustrie. De interesse van het land in Latijns-Amerika varieert van olie in Venezuela tot hout uit Guyana en sojabonen uit Brazilië.

Europeanen begrijpen Braziliaanse dimensies niet



Suikerrietveld in Brazilië (Foto: Embrapa)

Brazilië gaat in het offensief tegen maatregelen van de Europese Unie om de milieuvriendelijkheid van biobrandstoffen te bepalen. Europa wil geen ethanol of biodiesel meer invoeren waarvoor bossen, moerassen of beschermde gebieden moeten wijken. Dat bedreigt de exportkansen van Brazilië, de belangrijkste producent van ethanol uit suikerriet.
De maatregelen moeten de Europese richtlijn over hernieuwbare energie helpen uitvoeren die in december dit jaar van kracht wordt. Bio-ethanol en biodiesel die de uitstoot van broeikasgassen netto duidelijk verminderen en waarvoor geen natuurgebieden worden aangetast, zouden een label krijgen om ze van meer twijfelachtige alternatieven te onderscheiden.