maandag 30 augustus 2010

Latijns-Amerikaanse experts willen af van criminalisering drugs


Latijns-Amerikaanse experts willen af van de criminalisering van drugsgebruik. De huidige 'oorlog tegen de drugs' is volgens hen een verloren strijd. De nadruk moet daarom meer komen te liggen op preventie en gezondheidszorg.
Experts uit dertien Latijns-Amerikaanse landen pleitten afgelopen week tijdens een conferentie in Rio de Janeiro voor een andere aanpak van de drugsproblematiek op het continent. De conferentie was georganiseerd door twee niet-gouvernementele organisaties, Psicotropicus en Intercambios, die voorstander zijn van een andere aanpak. "Criminalisering houdt drugsgebruikers weg bij gezondheidsinstellingen, omdat ze bang zijn voor discriminatie of de politie", zei Luiz Paulo, directeur van Psicotropicus.

De meeste deelnemers aan de conferentie toonden zich voorstander van decriminalisering. Graciela Touzé, voorzitter van Intercambios, wees op een zaak in Argentinië, waarin het Hooggerechtshof in augustus vorig jaar uitsprak dat het strafbaar stellen van het bezit van drugs voor persoonlijk gebruik, in strijd is met de grondwet. Het zou in tegenspraak zijn met het recht op privacy.
Zwakste schakel
Voorstanders van decriminalisering hopen dat het Argentijnse Congres nu de twintig jaar oude drugswet wil amenderen. Volgens Touzé is dat noodzakelijk omdat de wet zich vooral richt op het aanpakken gebruikers, "de zwakste schakel in de keten." Die strategie heeft inmiddels bewezen niet te werken.
Carlos Minc, voormalig milieuminister onder de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva, riep ook op tot hervormingen. Onder de Braziliaanse wet kan "iemand die in een kring vrienden zit en een joint doorgeeft, veroordeeld worden als dealer", zei Minc, die lid is van de regerende linkse Arbeiderspartij (PT). Dat beleid zorgt er volgens hem alleen maar voor dat de al overvolle gevangenissen nog voller worden.
In Mexico gaat meer dan 90 procent van het geld voor drugsbestrijding naar de militaire en politieaanpak van drugs. Minder dan 10 procent wordt uitgegeven aan preventie, onderwijs en opleiding", zei Hernández Tinajero, voorzitter van het Collectief voor Integraal Drugsbeleid in Mexico (Cupihd). (Bron: IPS)