zaterdag 26 juni 2010

Oliver Stone en Tariq Ali over ‘South of the Border’


In Latijns-Amerika hebben zich de afgelopen jaren belangrijke veranderingen voltrokken door de komst van progressieve leiders die zich verzetten tegen de greep van de multinationals op hun economie en grondstoffen, en de invloed van de VS. Oliver Stone en de co-schrijver van het script, Tariq Ali, spraken met zeven Latijns-Amerikaanse leiders, waaronder Hugo Chávez van Venezuela en Lula da Silva van Brazilië. In een interview met Laura Flanders spreekt hij over zijn film, wat Latijns-Amerika  te vrezen heeft van de VS en wat de VS kan leren van Latijns-Amerika.

Klik hier om het interview te zien

maandag 21 juni 2010

Venezuela : de onvolmaakte revolutie



Door Eva Golinger*
Als je Venezuela bezoekt, in de verwachting om een revolutie uit een romantische of gepassioneerde roman te ontmoeten, wees niet teleurgesteld als de werkelijkheid je droom uiteen doet spatten. Hoewel revolutie een gevoel van romantiek in zich kan hebben, zit het ook vol van menselijke fouten en vergissingen. Het is de uitwerking van een moeilijk en woelig proces van een totale transformatie van een samenleving.
In Venezuela is niets perfect, hoewel je dat toch misschien zou verwachten, in een land dat beschikt over één van de grootste aardoliereserves in de wereld. Alles wat er hier gebeurt is wel boeiend en intrigerend, de veranderingen worden met de dag zichtbaarder.

zondag 20 juni 2010

Latijns Amerika voorop in de strijd tegen roof door multinationals


In een interview met Laura Flanders van 9 juni van dit jaar spreekt Grag Grandin, professor Latijns-Amerikaanse studies aan de Universiteit van New York, over de nauwe samenwerking van BP en het Colombiaanse leger dat een einde heeft gemaakt aan een geweldloze bedrijfsbezetting, waarmee de arbeiders het recht op het hebben van een vakbond wilde afdwingen. Verder spreekt Grandin over de situatie in Honduras en de leidende rol van Latijns-Amerika in de strijd tegen de multinationals, met name de oliemaatschappijen.
Klik hier om het interview te zien

maandag 14 juni 2010

Bill Gates praat over ‘vaccins om de wereldbevolking te verminderen’



Bill Gates moneymaker

Door F. William Engdahl
Bill Gates, stichter van Microsoft en één van de rijkste mensen ter wereld, projecteert zich als een goedaardige filantroop, die zijn miljarden via zijn (van belasting ontheven) Bill & Melinda Gates Foundation gebruikt om ziektes, voedseltekorten en armoede in Afrika te bestrijden. Op een recente conferentie in Californië liet hij één van zijn minder publiek bekende agenda’s zien. Bevolkingsreductie, ook bekend onder de naam eugenetica of rasverbetering.
Gates maakte zijn opmerking op de Californië TED2010 conferentie in Long Beach tijdens een toespraak getiteld “Innovatie tot Nul”. Naast het wetenschappelijk absurde voorstel om de CO2 uitstoot wereldwijd tot nul te brengen in 2050, zei hij: “Eerst hadden we bevolkingsgroepen. Nu heeft de wereld 6,8 miljard mensen en dat zal oplopen tot 9 miljard. Wanneer we nu echt fantastisch werk doen bij het maken van nieuwe vaccins en gezondheidszorg, dan kunnen we dat wellicht met 10 tot 15 procent verminderen”. In gewone taal uitgedrukt zegt één van de machtigste mannen ter wereld dat hij verwacht dat er vaccins worden gemaakt om de groei van de wereldbevolking te laten afnemen. [1]

woensdag 2 juni 2010

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Israël

Uit protest tegen de Israëlische aanval op het Turkse schip met goederen dat op weg was naar de Gaza strook, afgelopen maandag, heeft Nicaragua de diplomatieke betrekkingen met Israël verbroken.

Zie de videoreportage van teleSUR: Nicaragua suspende relaciones diplomáticas con Israel

Desi Bouterse wil president Suriname worden


Desi Bouterse wil president van Suriname worden. Dat heeft hij dinsdag laten weten. Bouterse zei dat zijn Mega Combinatie hem zal voordragen als president. Hij is naar eigen zeggen klaar voor de post. De Mega Combinatie van ex-legerleider Bouterse was vorige week de grote winnaar van de verkiezingen in Suriname. De groepering won 23 van de 51 zetels in het parlement (Nationale Assemblee). De politicus zegt dat hij een principe-overeenkomst heeft met de Volks Alliantie (zes zetels) van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en met de partij van Caprino Alendy, de Broederschap en Eenheid in de Politiek (vier zetels). (Bron: Radio Nederland)

dinsdag 1 juni 2010

Nog lang geen groene president in Colombia


Bij de presidentsverkiezingen eergisteren (zondag) in Colombia hebben de opiniepeilers de plank goed mis geslagen. Dat er een tweede ronde zou komen, hadden ze nog goed geraden. Maar dat het verschil tussen voormalig defensieminister Juan Manuel Santos en de groene kandidaat Antanas Mockus zo groot zou zijn, had niemand voorspeld. Hebben de Colombianen nu aangegeven dat ze voor continuïteit kiezen?

150 doden en grote schade door Agatha


Agatha eist haar tol in Midden-Amerika (Foto: EFE)
De eerste tropische storm, Agatha, heeft grote schade aangericht in Midden-Amerika. 150 personen zijn om het leven gekomen en 93 mensen worden vermist. In Guatemala kwamen 123 mensen om het leven, worden 90 mensen vermist en zijn 155.000 mensen geëvacueerd.
In Guatemala zorgde de hevige regenval voor nog meer schade na de uitbarsting van de vulkaan Pacaya, afgelopen donderdag, die 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt. Door de uitbarsting zorgde voor uitstoot van as, zand en gassen over een gebied van 100 kilometer, waardoor de internationale luchthaven van Guatemala Stad gesloten moest worden.
In El Salvador moesten 11.600 mensen geëvacueerd worden en werd schade aangericht aan 95 procent van de wegen. 10 mensen kwamen om het leven. In Honduras kwamen door de hevige regen 17 mensen om.
De storm maakte de herinnering weer levend  aan de historische orkaan Mitch, zo’n 10 jaar geleden, waarbij 11 duizend personen om het leven kwamen, vooral door aardverschuivingen en overstromingen. (Bron: teleSUR) 


Zie ook de videoreportage van teleSUR: "Agatha" causa estragos en El Salvador

Inheemse Peruanen krijgen eindelijk wettelijke bescherming


De Peruaanse overheid moet voortaan de inheemse volken raadplegen over elke aangelegenheid die hen aangaat. Dat is een van de gevolgen van het bloedige protest vorig jaar in Bagua. Het nieuwe instrument komt er op een moment dat het aantal privé-investeringen in gebieden van inheemse volken snel stijgt. Meer dan 70 procent van het Amazonegebied is in concessie gegeven voor olieprojecten, in de Andesregio's worden steeds meer mijnlicenties toegekend.
Daardoor ontstonden al meerdere grote conflicten. In juni vorig jaar kwamen 33 mensen om bij botsingen tussen indianen en de politie bij de noordelijke stad Bagua. Enkele duizenden indianen hadden de weg naar Bagua wekenlang geblokkeerd als protest tegen de decreten waarmee de regering inheemse gebieden wilde openstellen voor investeringen in de oliewinning, mijn- en landbouw en houtkap.