woensdag 24 februari 2010

Evo Morales: Zonder de VS en het IMF kunnen we beter regeren


Op de persconferentie na afloop van de top van de Groep van Río in Cancún, waar besloten is tot de vorming van een nieuwe organisatie voor Eenheid en Integratie van Latijns-Amerika en de Caraïben, zonder deelname van de Verenigde Staten en Canada, zei de Boliviaanse president Evo Morales:
”Laat mij tegen sommige presidenten zeggen, na vier jaar ervaring met regeren in Bolivia, zonder het IMF en de regering van de Verenigde Staten kunnen we beter regeren. Laat me een paar voorbeelden geven.
Vanaf 1940 tot aan 2005 had Bolivia altijd een schuld op de begroting. In die periode waren we ondergeschikt aan het beleid van de Verenigde Staten en het IMF. In 2006, mijn eerste regeringsjaar, zijn we begonnen met nationaliseren en kwamen we uit de schulden.
In 2005 werden investeringen voor 70 procent gefinancierd met buitenlandse  kredieten, slechts 30 procent kwam uit de Boliviaanse schatkist. Nu is het precies andersom.
In 2005 had Bolivia, met een bevolking van 10 miljoen mensen 1,7 miljard dollar aan buitenlandse reserves. Nu bedragen onze reserves 8,7 miljard dollar.
Daarbij heeft zich een sociale ontwikkeling voltrokken waarin de bevolking op alle mogelijke manieren van heeft kunnen profiteren.
Dit laat zien dat we zonder het IMF en de Verenigde Staten beter kunnen regeren en dat het initiatief tot de vorming van een nieuwe organisatie zonder de Verenigde Staten, de bevrijding kan betekenen voor geheel Latijns-Amerika.
Waar de Verenigde Staten zitten is de democratie niet gegarandeerd. Kijk maar naar Honduras het afgelopen jaar. Waar de Verenigde Staten zitten is ontwikkeling, vrede en sociale rechtvaardigheid niet gegarandeerd.
Daarom is deze historische bijeenkomst belangrijk, niet voor de regeringen, want die komen en gaan, maar voor de hoop van de volken van Latijns-Amerika.”