donderdag 11 februari 2010

UNASUR creëert 300 miljoen dollar multilateraal wederopbouwfonds voor Haïti


De Haïtiaanse president Préval komt aan in Quito voor de UNASUR-top
Van de redactie – Op een buitengewone top van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) in Quito, Ecuador, afgelopen dinsdag 9 februari, is afgesproken om bij te dragen aan de vorming van een 100 miljoen dollar fonds voor de wederopbouw van het door een aardbeving geteisterd Haïti.
De bijdragen aan het fonds zal afhangen van het bruto nationaal product (bnp) van elke lidstaat. De twaalf deelnemende landen zullen ook een 200 miljoen dollar lening van de Inter-American Development Bank (IDB) vragen voor Haïti, die betaald zal worden door de UNASUR-landen.
Het reconstructiefonds zal onder de directe controle van de Haïtiaanse regering komen en zal voorrang geven aan vervoer, met name de bouw van wegen, infrastructuur en agrarische productie, inclusief donaties van zaden, grondstoffen, meststoffen en een team van specialisten.

Het akkoord is ook gericht op de verbetering van de maatregelen die al zijn uitgevoerd door de Zuid-Amerikaanse Gezondheidsraad, zoals het versturen van artsen en specialisten om de zieken en gewonden te verzorgen en het uitvoering van maatregelen ter voorkoming van epidemieën.

Kwijtschelding schuld
In de slotverklaring wordt ook opgeroepen tot de opheffing van de handelstarieven voor de Haïtiaanse export en ondersteunt een oproep tot kwijtschelding van de buitenlandse schuld van Haïti. Afgezien van Venezuela, heeft geen van de UNASUR landen toegezegd de schuld van Haïti te annuleren.
De Venezolaanse president Hugo Chávez kondigde de annulering van Haïti's 295 miljoen dollar schuld aan Venezuela aan op 25 januari jl. Naast de duizenden tonnen voedselhulp heeft Venezuela ook 225.000 vaten diesel en benzine gestuurd en heeft Chávez toegezegd alle gratis brandstof te sturen die Haïti nodig heeft.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolas Maduro, die in plaats van president Chávez op de top aanwezig was, benadrukt dat het UNASUR-besluit het respect voor de soevereiniteit van Haïti bekrachtigd en voegde eraan toe: "De verwerping door veel regeringen in de wereld van de beledigende en overheersende vorm waarin het Amerikaanse leger in de kwestie van Haïti heeft gehandeld, is heel duidelijk."
In tegenstelling tot de Amerikaanse rol, wees Maduro op de rol van de ALBA, een regionaal fair-trade-blok, dat 120 miljoen dollar heeft toegezegd voor wederopbouwfondsen en, in aanvulling op voedsel en medische hulp, programma’s aanbiedt aan kinderen
op het gebied van onderwijs, sport en recreatieve activiteiten.
"Het is een ervaring van directe solidariteit, van intermenselijke solidariteit, waar meer dan 520 Venezolanen, duizenden Cubanen, Bolivianen, Nicaraguanen en Ecuadorianen, via de ALBA naar Haïti zijn gegaan", aldus Maduro. (Bron: venezuelanalysis)