dinsdag 23 februari 2010

Top in Cancún steunt Argentinië inzake Malvinas


Op de topontmoeting in het Mexicaanse Cancún is steun uitgesproken aan Argentinië voor de teruggave van de Malvinas eilandengroep door Engeland. De Engelsen hebben de eilandengroep in bezit sedert 1883 onder de naam de Falkland eilanden. Begin jaren ’80 van de vorige eeuw is het tot een oorlog gekomen tussen Engeland en Argentinië, waarbij aan beide zijde honderden soldaten zijn gesneuveld. Recentelijk is het conflict weer opgelaaid omdat de Engelsen begonnen zijn met olieboringen. De Argentijnse regering heeft als antwoord gereageerd met het verplicht stellen van het aanvragen van een vergunning om de wateren tussen Argentinië en de eilandengroep te betreden.
Op de top heeft de Venezolaanse president Chávez herhaald de nieuwe regering van Honduras niet te zullen erkennen, omdat deze verkozen is onder een militaire dictatuur.
Op de top wordt gediscussieerd over de vorming van een nieuwe organisatie voor Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Eenheid en Integratie, zonder de Verenigde Staten en Canada. Besloten werd de eerste officiële bijeenkomst te houden op 5 juli 2011 in Caracas, ter gelegenheid van de viering van de Venezolaanse onafhankelijkheid, 200 jaar geleden.

Zie de videoreportage van teleSUR (in de Spaanse taal)