vrijdag 19 februari 2010

Haïti: De onderontwikkelde schat van de wereld


De aardbeving in Haïti is het gevolg van het schuiven van tektonische platen. Drie belangrijke platen, die van Noord-Amerika, Zuid-Amerika en de Caraïben, botsen precies bij Haïti. Op de plaatsen in de wereld waar dit fenomeen zich voordoet, bevinden zich grote olievoorraden en andere mineralen als goud en uranium. De recente ontdekking van een super olieveld bij Cuba, dat iets ten noorden van  Haïti ligt, is daar het bewijs van.
In een interview voor de Real News Network gaat William Engdahl in op het belang daarvan en voor de huidige internationale bemoeienis met Haïti, in het bijzonder de Verenigde Staten, die met Engeland sedert het einde van de Tweede Wereldoorlog de controle van de olie niet zozeer vanuit economische redenen hebben willen houden, maar om geopolitieke en strategische redenen. Door de controle over de olievoorraden in Saoedi-Arabië, Koeweit en Iran, hadden ze Europese en wereldeconomie in hun greep. Tegelijkertijd werden andere machten weg gehouden van exploratie en exploitatie van de olie in het Caraïbisch gebied.
Wat er gaat gebeuren met Haïti, hangt af van wie uiteindelijk de controle gaat krijgen over het land. De militaire bezetting door het Pentagon en het gegeven dat Clinton en Bush een belangrijke rol spelen bij de wederopbouw is een veeg teken.