vrijdag 22 oktober 2010

Ambassade in Colombia krijgt dreigbrief van FARC


De Nederlandse ambassade in Colombia heeft vorige week een dreigbrief ontvangen. De afzender beweert banden te hebben met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaard tegenover de Wereldomroep. De brief is overigens niet specifiek gericht aan de ambassade van Nederland, maar aan de gehele diplomatieke gemeenschap in Bogotá, hij is ook bij ambassades van andere landen bezorgd.
Dreigementen
De Nederlandse ambassade heeft naar aanleiding van de brief contact opgenomen met de autoriteiten in Colombia. 'Dat is alles wat ik erover kan zeggen', aldus de woordvoerder. 'De inhoud van de brief ga ik niet vrijgeven. Ik kan wel zeggen dat er dreigementen worden geuit, maar geen persoonlijke.' Of Nederland nog bijzondere maatregelen treft, wil hij niet zeggen. 'We doen nooit mededelingen over veiligheidsmaatregelen rond ambassades, dus nu ook niet.'

Tanja Nijmeijer
Het lijkt niet waarschijnlijk dat de dreigbrief iets te maken heeft met Tanja Nijmeijer, de Nederlandse guerrillastrijdster die bij de FARC zit: 'Gegeven het feit dat deze brief geadresseerd is aan het hele diplomatieke corps in Colombia, zie ik geen verband. Als de brief alleen aan Nederland was gericht, dan was het anders geweest. Dan krijgt het het karakter van een gericht dreigement', stelt de zegsman van Buitenlandse Zaken.
Terreurdreiging
De Colombiaanse krant El País meldt dat politie en veiligheidsdiensten de beveiliging rond alle ambassades in Bogotá hebben opgeschroefd. In de brief zou volgens de krant gedreigd worden met terreuraanslagen op ambassades en op de nuntius, de diplomatieke vertegenwoordiger van de paus in Colombia. Volgens minister van Defensie Rodrigo Rivera is de FARC niet bij machte om een reële dreiging voor de ambassades te vormen. (Bron: Wereldomroep)