maandag 11 oktober 2010

Einde voor Nederlandse Antillen


Op Curaçao zijn de Nederlandse Antillen als staatsverband officieel opgeheven. Dit gebeurde om middernacht, zondagochtend zes uur Nederlandse tijd, door het neerhalen van de Antilliaanse vlag op het Brionplein in Otrobanda (Willemstad). De plechtigheid werd bijgewoond door prins Willem-Alexander en prinses Máxima, minister van Defensie Eimert van Middelkoop, staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties), de premiers van de Antillen en Aruba en verscheidene andere hoogwaardigheidsbekleders. 
Kort na het strijken van de vlag werd onder luid gejuich in Willemstad de vlag van Curaçao gehesen, ter ere van de geboorte van het land Curacao. Curaçao en Sint Maarten krijgen een status aparte binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. Voor de landen verandert er behoorlijk wat. Zo betalen de inwoners vanaf nu met de dollar in plaats van de Antilliaanse gulden. Ook is er vanaf nu een eigen politiekorps. Ook op Sint Maarten was er een ceremonie rond de opheffing van de Nederlandse Antillen. Vlak voor middernacht werd de Antilliaanse vlag gestreken en kort daarop de vlag van Sint Maarten gehesen. De plechtigheid vond plaats in Philipsburg, vlak voor het oude Courthouse en werd - net als op Curaçao - gevolgd door vuurwerk.

Nieuwe regeringen Curaçao en Sint Maarten
De nieuwe landen binnen het Koninkrijk, Curaçao en Sint Maarten, hebben allebei een eigen regering, een eigen parlement en een eigen gouverneur. De installaties hadden zondagochtend (lokale tijd) plaats. Het is een gevolg van de opheffing van de Nederlandse Antillen op 10 oktober 2010. De gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, was tot zaterdag gouverneur van de Nederlandse Antillen. Op Sint Maarten is oud-luchthavendirecteur Eugene Holiday benoemd tot gouverneur. Curaçao heeft een nieuwe regering onder leiding van Gerrit Schotte, die een coalitie leidt van MFK, Pueblo Soberano en MAN. Op Sint Maarten is er een coalitie van UP Party en de DP onder leiding van Sarah Wescot-Williams. (Bron: Wereldomroep)