vrijdag 22 oktober 2010

Bolivia krijgt haven in Peru


vlnr president Evo Morales van Bolivia en Alan Gracía van Peru
Bolivia krijgt in buurland Peru een zeehaven, een vrijhandelszone en het recht om hier enkele marineschepen aan te leggen. Dat hebben de Peruaanse president Alan García en de Boliviaanse president Evo Morales op 19 oktober bekrachtigd tijdens een ceremonie in de Zuid-Peruaanse kuststad Ilo.
Bolivia verloor haar kustlijn aan Chili in de zogenoemde Salpeteroorlog (1879-1884) die naast territorium ook draaide om de winning van mineralen.
Boliviaanse claims om teruggave van het land heeft Chili altijd afgewezen. Ook Peru, dat in de oorlog samen met Bolivia optrok, heeft vergeefs aanspraak gemaakt op verloren kustgebied.
Peru heeft Bolivia al in 1992 toegezegd dat het bij Ilo gebruik mocht maken van een kuststrook van vijf kilometer lang. In de praktijk bleek de geste vooral symbolisch. Door gebrek aan transport en infrastructuur heeft Bolivia er nooit gebruik van kunnen maken. Plannen voor een gaspijpleiding naar Ilo en een snelweg van Brazilië door Bolivia naar Ilo strandden. 

Een verschil tussen het nieuwe pact en de toezegging van 1992 is dat Bolivia nu vastgoed in Ilo mag bezitten, zei de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren op de radio.
De overeenkomst staat in contrast met eerdere wrijving tussen de marktgerichte García en de socialistische Morales. Twee jaar geleden noemde de Boliviaanse president zijn Peruaanse collega nog „dik en niet erg anti-imperialistisch”. García zei toen dat Morales „zijn kop moest houden”. (Bron: AP)