maandag 10 augustus 2009

Vicepresident Carrizales: Colombia zoekt “rechtvaardiging” voor Amerikaanse militaire bases


Telesur, 29 juli 2009 – Vicepresident, Ramon Carrizales Rengifo, verklaarde op woensdag 29 juli dat de Colombiaanse regering de aanwezigheid van Amerikaanse militaire bases in dat land tracht te "rechtvaardigen" met de beweringen over de vermeende wapenleveranties van het Venezolaanse leger aan de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC).
"Colombia wil rechtvaardigen wat niet te rechtvaardigen is, dat wil zeggen het grote aantal Amerikaanse militairen die naar Colombia zullen komen", zei hij vanuit de deelstaat Táchira (aan de zuidwestelijke grens met Colombia), en noemde verder de inbeslagname van 24 voertuigen die gebruikt werden voor smokkel.

Volgens Colombia zouden er wapens zijn gevonden tijdens operaties van het Colombiaanse leger tegen de meest gezochte leider van de FARC. In het kamp Gen. García "Jhon 40", waren verschillende AT-4 raketwerpers verborgen. Venezuela zou de wapens van het Zweedse Saab Bofors Dynamics hebben gekocht en aan de FARC hebben gegeven.

In dit verband zei Carrizales Rengifo, "levering van wapens kan langs verschillende routes plaatsvinden," omdat "wapenhandel een wereldwijd probleem is." De beschuldigingen van de Colombiaanse regering zijn gebaseerd op archieffoto's en grafieken en dat zij het vermeende oorlogsmaterieel niet hebben laten zien.


Hij verklaarde verder dat Venezuela zeer bescheiden militaire aankopen heeft gedaan en dat niet aan te nemen is dat de Zweedse fabriek uitsluitend voor Venezuela produceert. Hij zei verder dat de FARC wapens heeft van Russische, Amerikaanse, Israëlische and andere makelei. “Laten ze het materiaal maar tonen via diplomatieke kanalen en de oorsprong zien”.

Carrizales Rengifo verzekerde dat de Bolivariaanse regering altijd goede betrekkingen met de Colombiaanse regering heeft nagestreefd, waarbij hij als voorbeeld noemde dat twee weken geleden een Colombiaanse helikopter was geland op een Venezolaanse militaire basis met als excuus dat hun navigatie systeem was beschadigd. “Wij geloofden hen, hoewel het niet ondersteund wordt door een grondige analyse", aldus Carrizales.

De minister van Defensie verklaarde dat de Colombiaanse helikopter brandstof heeft gekregen en is vertrokken. Hij stelde de vraag: "Heeft Venezuela hier een schandaal van gemaakt? Nee, we geloofden de woorden van de bemanning van de helikopter."

Naar aanleiding van de beschuldigingen heeft Venezuela besloten de betrekkingen met Colombia te bevriezen, hoewel Carrizales Rengifo verklaarde dat er geen opdracht is gegeven tot het sluiten van de grens, of de handel te blokkeren.

"Er zijn veel Colombiaanse investeringen in Venezuela en op dit moment evalueren de Venezolaanse autoriteiten alle sectoren."

"We hebben geen enkel bedrijf gesloten en geen opdracht gegeven de grens te sluiten”, aldus de vicepresident, die verder meldde dat de in beslag genomen vrachtwagens werden gebruikt door het voedingsmiddelenketen Mercal.



Persconferentie

Tijdens een persconferentie op 5 augustus voor de internationale media ging de Venezolaanse president Hugo Chávez uitvoerig in op de kwestie. Hij maakte een document bekend, dat de Colombiaanse president Uribe hem op 2 juni heeft gestuurd en waaruit zou moeten blijken dat Venezuela wapens aan de FARC heeft gegeven. Het document blijkt echter van oktober 2008 te dateren. “En juist nu komen ze met dit te voorschijn”, wat alleen maar bewijst dat ze leugens vertellen”, aldus Chávez. “Het is ook niet toevallig dat ze er nu mee komen. Precies enkele dagen nadat wij bezwaar maakten tegen de Amerikaanse militaire bases.”

Chávez zei verder dat hij nooit gedacht had dat men dit document bekend zou maken. Het gaat om lichte wegwerpwapens, die eenmaal gebruikt geen nut meer hebben. Het serienummer in de documenten blijkt het nummer van het model te zijn, dat alle wapens hebben. “Het meest vreemde is dat ze in hun rapport schrijven dat de wapens in niet al te beste staat zijn, met onstabiele veiligheidssystemen, waardoor ze meteen vernietigd moesten worden: met andere woorden, ze waren onbruikbaar”, aldus Chávez.

Chávez: “In het kort, het zijn onbruikbare wapens, en daar wil men ons van beschuldigen. Trek uw eigen conclusies over de onverantwoordelijkheid en de manoeuvres van Colombia.”

Met betrekking tot de opstelling van de Zweedse regering zei Chávez: “Ik begrijp niet hoe een regering als die van Zweden aan dit spelletje kan meedoen en zich laat manipuleren door de regering van Colombia”.

Hij hekelde ook het manipuleren van de internationale media door de Colombiaanse regering. “Bogotá heeft het internationaal recht en de soevereiniteit van Ecuador geschonden toen zij in maart 2008 een kamp bombardeerden en mensen om het leven bracht, vervolgens de lijken van Ecuadoriaans grondgebied weghaalden en gewonden vrouwen aan hun lot overgelaten achterlieten, om vervolgens Ecuador als de schuldige aan te wijzen.

Hij verklaarde dat in het geval Venezuela hetzelfde gebeurt en gaf de aanwezige media een serie voorbeelden, zodat zij wanneer ze hun berichten maken, het in de juiste context plaatsen. Eén van de voorbeelden die hij noemde was een incident in 2004, toen een honderdtal paramilitaire Colombianen ontdekt werden op een landgoed niet ver van Caracas, die met oefeningen bezig waren hoe het Miraflores paleis te bestormen.