vrijdag 28 augustus 2009

Venezolaanse “Vredesbases” tegen militaire opbouw in Colombia


Mérida, 28 augustus 2009 (Venezuelanalysis.com) – Als reactie op de plaatsing van zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia, gaan Venezolaanse en Colombiaanse maatschappelijke organisaties en overheidsfunctionarissen plaatsen organiseren – vredesbases genaamd – om beide volken dichter tot elkaar te brengen. Lokale, regionale en nationale functionarissen hebben met immigrantenorganisaties, gemeenteraden en burgers deelgenomen aan de vorming van de eerste bases in augustus jl.
De bases zijn open plaatsen, omgevormd tot een publiek forum, waar Venezolanen en Colombianen discussiëren over hoe te komen tot een vreedzame oplossing voor het gewapend conflict in Colombia, dat al vier decennia het land teistert en de omliggende landen als Venezuela, Ecuador, Panama, de rest van Latijns-Amerika en de Verenigde Staten raakt.
De Venezolaanse president Hugo Chávez had eerder in augustus aangekondigd dat de vredesbases gratis medische zorg en andere behoeften van de Colombiaanse immigrantengemeenschap in Venezuela zullen verstrekken.

Chávez zei ook dat de bases de communicatie tussen de Venezolanen en Colombianen moet verbeteren, zodat de Venezolanen leren over de dagelijkse strijd in Colombia en de Colombianen op de hoogte raken van de werkelijke realiteit in Venezuela, als tegenwicht tegen de negatieve publiciteit en de anti-Chávez aanvallen in de Colombiaanse media.
“Ze hebben het recht om te weten dat zij onze broers en zusters zijn, dat we hun vrienden zijn en geen bedreiging vormen voor Colombia”, zei Chávez in een door de televisie uitgezonden toespraak in de ministerraad.

De eerste vredesbasis is op 12 augustus gevormd in de stad Valencia in de deelstaat Carabobo, in aanwezigheid van de Colombiaanse oppositiesenator Piedad Cordoba.
“In Colombia worden de problemen niet opgelost met meer oorlog. Er zijn problemen, zoals armoede, die niet weggaan door het vermoorden van iedereen”, zei Cordoba tijdens de inauguratiebijeenkomst.

Cordoba zei dat zij de Ecuadoriaanse samenleving wil uitnodigen om ook vredesbases te vormen en dat zij president Rafael Correa zou vragen het te stimuleren. Ecuador was maart vorig jaar het slachtoffer van een militaire aanval van Colombia op een guerrillakamp in dat land, een gebeurtenis die een regionale diplomatieke crises heeft veroorzaakt en geleid heeft tot een Braziliaans initiatief binnen de UNASUR om een regionale defensieraad te vormen ter voorkoming van mogelijke militaire conflicten.

In navolging van Valencia zijn er bases gevormd in de grensdeelstaten Zulia en Táchira, de kustdeelstaat Falcón en de oostelijke deelstaat Anzoátegui. De Associatie van Colombianen in Venezuela willen de gemeenteraad van Barcelona in de deelstaat Anzoátegui als hun vredesbases gebruiken als forum voor discussie.

Volgens de voorzitter van de associatie, Juan Carlos Tanus, wil de organisatie ten minste zeventig vredesbases in Venezuela opzetten, te beginnen met 12 bases in verschillende stations van de metro van Caracas in september.

“De vredesbases zullen ontmoetingsplaatsen zijn waar de Colombiaanse gemeenschap met de Latijns-Amerikaanse gemeenschap kan samenwerken om inzicht te krijgen in de werkelijke dimensies van het sociale en gewapende conflict, waar Colombia onder gebukt gaat”, aldus Tanus.

In de stad Paraguaipoa, in de staat Zulia, woonde de onderminister van Buitenlandse Zaken voor Latijns-Amerika en de Cariben, Francisco Arias Cardenas, de inauguratie van een vredesbasis bij. Volgens Arias wil de basis bijdragen aan de integratie en eenwording van Colombia en Venezuela en door middel van dialoog een einde maken aan het conflict in Colombia. Van beide landen werd het volkslied gespeeld, om het doel te symboliseren.

Arias Cardenas was ook bij de inauguratie van een vredesbasis in de grensplaats Ureña, in de deelstaat Táchira. De deelnemers brachten een groot laken aan op de brug naar Colombia waar handtekeningen werden geplaatst tegen het akkoord tussen Colombia en de Verenigde Staten.

In de deelstaat Falcón woonde het parlementslid Alberto Castelar de inauguratie van een basis bij. Hij zei: “Vrede is het voornaamste doel van de bases, die mobile ruimtes zijn waar forums, workshops en bijeenkomsten worden gehouden”.Het akkoord met Colombia betekent dat er 10 miljard dollar aan militaire investeringen worden gedaan. De Verenigde Staten hebben sinds 2000 al 5,5 miljard aan militaire hulp gegeven. (Bron)