Uit geopenbaarde Wikileaks documenten blijkt dat de Verenigde Staten geen vertrouwen meer hebben in de zogenaamde dissidenten op Cuba, zo meldt de Volkskrant met als kop "Amerika heeft liever jonge bloggers dan oude dissidenten". Wat velen, die ook maar enigszins met de Cubaanse realiteit op de hoogte zijn, al jaren hebben gezegd, wordt nu door de Amerikanen zelf bevestigd. Volgens de Amerikaanse gezant in Havana zijn de opposanten van de Cubaanse regering te oud, maken ze te veel ruzie en vinden hun ideeën weinig weerklank bij de bevolking.
In een document van april 2009 van de Amerikaanse diplomatieke missie in Havana, wordt de Cubaanse oppositie beschreven als een gepolariseerde en vaak door 's lands veiligheidsdienst gemanipuleerde groep die weinig binding heeft met de samenleving. “Zonder een werkelijke verstandhouding onder de oppositieleiders is het onwaarschijnlijk dat de traditionele dissidentenbeweging de Cubaanse regering kan vervangen”, aldus het bericht, dat is ondertekend door de Amerikaanse missiechef in Cuba, Jonathan Farrar. "De onmiddellijke opvolgers van het Castro-regime zullen waarschijnlijk voortkomen uit het middenkader van regeringsfunctionarissen", voegt Farrar eraan toe.
Volgens het document houden veel dissidenten zich meer bezig met het bemachtigen van geld dan met het zoeken naar steun voor hun voorstellen onder bredere sectoren van de Cubaanse maatschappij. “Een politieke organisatie zei behoorlijk open en vrij tegen de missiechef dat ze financiële middelen nodig had om salarissen te betalen. Ze presenteerde een begroting in de hoop dat de Interests Section die zou dekken', schrijft Farrar.
De Amerikaanse diplomaten in Havana blijven van mening dat de dissidenten “het geweten van Cuba” vormen en dat voortzetting van steun van de VS noodzakelijk is. Niettemin erkennen ze “weinig aanwijzingen” te hebben dat de opposanten, zoals dezen zelf zeggen, duizenden Cubanen vertegenwoordigen. “Veel belangrijke dissidenten zijn ouder dan 60 jaar”, meldt de missiechef. “Ze hebben weinig contact met de jongere Cubanen. Hun boodschap is niet aantrekkelijk voor de jeugd.”
Yoani Sánchez
In een eerder verschenen artikel over de prijsuitreiking aan Yoani Sánchez door het Prins Claus Fonds, meldden we al dat er een nieuwe campagne in gang is gezet om op Cuba een dissidentenbeweging te organiseren en daarvoor internationaal steun te verwerven. Dit wordt nu ook in het document bevestigd.
Het Amerikaanse diplomatieke bericht uit Havana meldt dat jonge, populaire Cubaanse bloggers, artiesten en kunstenaars veel doeltreffender zijn bij het in twijfel trekken van het systeem. “We geloven dat de nieuwe generatie niet-traditionele dissidenten, zoals de blogster Yoany Sánchez, een grote invloed zal hebben in het post-Castrotijdperk”, schrijft Farrar.