woensdag 8 december 2010

Venezuela pakt buitenlandse financiering van ngo's aan

De Venezolaanse regering wil de spoedbehandeling van een wetsvoorstel voor de financiering van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). President Hugo Chávez vraagt zich af waarom "politieke partijen, ngo's en prominente figuren van de contrarevolutie miljoenen blijven krijgen van het Yankee-imperium en gebruik maken van de vrijheid om de grondwet te schenden en het land te destabiliseren." Hij vraagt daarom "een strenge wet om dit te verhinderen."

Parlementslid Roy Daza, voorzitter van de commissie buitenlands beleid, kondigde aan dat de procedure versneld wordt opdat de wet voor het einde van het jaar wordt goedgekeurd. De regeringspartij heeft momenteel de steun van 150 van de 167 parlementsleden. In de volgende legislatuur, die op 5 januari begint, is die steun kleiner: Chávez kan dan rekenen op 98 parlementsleden, de oppositie heeft 67 zetels.
"Er zijn ngo's die middelen krijgen van buitenlandse mogendheden om de staatsinstellingen te destabiliseren en dat kan niet worden toegestaan", zei Roy Daza. Toen journalisten Daza vroegen of ook mensenrechtenorganisaties als politieke organisaties worden beschouwd, antwoordde die: "Natuurlijk."
In het ontwerp is een sprake van een nieuw overheidsregister voor organisaties die middelen uit het buitenland ontvangen. Dat geld gaat dan naar een fonds dat door de staat zal worden beheerd.  De ngo's zullen ook informatie over hun activiteiten moeten verstrekken.