maandag 6 december 2010

Paaseilanders op de vuist met politie

Bewoners van Paaseiland zijn vrijdag op de vuist gegaan met de oproerpolitie, toen de laatste probeerde een huis te ontruimen. Volgens de politie raakten zeventien agenten en acht burgers gewond. De demonstranten zeiden dat negentien burgers gewond zijn geraakt.
De schermutselingen ontstonden toen de politie tien bewoners van het huis wilden uitzetten. De bewoners bezetten het huis sinds zij het in september afpakten van een medewerker van de regering. Bij de schermutselingen zou de politie wapenstokken en rubberen kogels hebben gebruikt.

De officiële naam van Paaseiland, bekend om de grote stenen gebeeldhouwde hoofden, is Rapa Nui. Zo noemen veel eilandbewoners zich ook. Zij weigeren zich te identificeren met Chili, dat het eiland in 1888 annexeerde.
De afgelopen jaren is het toerisme op het eiland toegenomen en daarmee ook de spanningen over de controle over het beperkte grondgebied. Het eiland meet 16 bij 24 kilometer. Steeds vaker nemen de Rapa Nui eigendommen in beslag, die volgens hen generaties geleden illegaal van hun families zijn afgepakt. (Bron: Novum/AP)