maandag 6 december 2010

Noodweer Venezuela ook politieke strijd

Het reddingswerk voor duizenden Venezolanen, die door hevige regenval en aardverschuivingen dakloos zijn geworden, is verworden tot een politieke strijd tussen tegenstanders en aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez.
Het noodweer in het Zuid-Amerikaanse land heeft de afgelopen weken aan zeker 32 mensen het leven gekost. Meer dan vijfduizend Venezolanen zijn ontheemd geraakt, zei minister van justitie Tareck El Aissami vrijdag. Meer dan zestigduizend mensen zijn ondergebracht in opvangtehuizen, overheidsgebouwen en zelfs in het presidentieel paleis
Politiek gewin
Verschillende oppositieleiders beschuldigen de regering er ondertussen van dat de reactie op het noodweer inefficiënt was, waardoor steeds geïmproviseerd moest worden. Ondertussen zegt president Chávez dat zijn tegenstanders politiek gewin willen halen uit de ramp.
Doordat de politieke partijen die voor Chávez aan de macht waren te weinig huizen voor de lage inkomens hebben gebouwd, wonen veel armen in sloppenwijken bij grote steden, aldus de president. "De rijken wonen op grote landgoederen en lieten dit voor het volk achter", zei Chávez tijdens een bezoek aan het arme district Antimano, ten westen van Caracas.
Zijn tegenstanders leggen de schuld voor het woningentekort bij Chávez. De president zou met zijn beleid van onteigening van appartementengebouwen en particuliere bedrijven investeerders afschrikken, waardoor er te weinig woningen zijn gebouwd.
De oppositiepartij Gerechtigheid Eerst merkte op dat veel Venezolanen die in het verleden door overstromingen dakloos raakten nog altijd geen nieuwe woningen hebben gekregen van de regering van Chávez. De president erkende vrijdag dat zijn regering 'fouten heeft gemaakt, maar los van de fouten is er de liefde voor het volk'. (Bron: Novum/AP)