donderdag 23 december 2010

Wikileaks documenten ‘doodsteek’ voor Cubaanse dissidenten

Van de redactie - Het door Wikileaks naar buiten gebrachte diplomatiek bericht van het hoofd van het Bureau voor Amerikaanse Belangen in Havana, Jonathan Farrar, is een doodsteek voor de Cubaanse oppositie. Dat meldt BBC Mundo vandaag. [1] “De waarheid is dat het diplomatieke bericht een steek in het hart van de oppositie is, slechts een knipoog maakt naar de afwijkende bloggers en uiteindelijk concludeert dat Castro vervangen zal worden uit het eigen kader”.
In het document bekritiseert Farrar scherp de oppositie en kwalificeert hij ze als met zichzelf ingenomen persoonlijkheden, zonder sociale banden en buitensporig geobsedeerd met het verkrijgen van geld.

Tientallen doden bij lynchpartijen in Haïti

Slachtoffers van cholera in Haïti. © afp
Bij lynchpartijen gepleegd door woedende menigtes zijn in de afgelopen weken in Haïti zeker 45 mensen om het leven gekomen. In het land is cholera uitgebroken waar al naar schatting 2500 mensen aan zijn bezweken. Cholera dook half oktober in het noorden van het land op.
In sommige streken leggen angstige groepen mensen een verband tussen de aandoening en heksen of voodoopriesters. Ze keren zich daarbij met grof geweld tegen mensen die ze ervan verdenken als heks of voodoopriester de ziekte met magie te verspreiden. De autoriteiten in Port-au-Prince meldden woensdag dat in het zuidwestelijke departement Grand'Anse meer dan veertig mensen met kapmessen en stenen zijn vermoord. Zeker vijf van zulke moorden zijn in de afgelopen weken elders in het land gepleegd.
Cholera was al zeker honderd jaar niet meer in Haïti voorgekomen. Meer dan 120.000 mensen zijn al besmet geraakt met de bacteriële infectie. (Bron: ANP)

Levenslang voor Argentijns dictator Videla

Oud-dictator Jorge Videla. © reuters
De Argentijnse voormalig militair dictator Jorge Videla is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid. Dat maakte een Argentijnse rechtbank op 22 december bekend.
De Argentijnse rechter achtte het bewezen dat de 85-jarige ex-juntaleider Videla onder anderen Argentijnse dissidenten liet vermoorden. Videla leidde Argentinië van 1976 tot 1981.
Videla beschouwt zichzelf het slachtoffer van een politiek proces. Het militaire regime was in zijn ogen noodzakelijk als gevolg van de chaos in jaren zeventig tijdens de regering van president Isabel Perón. Onderdeel van de chaos was het geweld dat linkse extremisten pleegden. Videla meent de chaos en de bloedige terreur van linkse extremisten in een oorlog te hebben bedwongen. (Bron: De Volkskrant)

dinsdag 21 december 2010

Mexico verliest drugsoorlog

Mexico vreest dat het de macht in delen van het land moet afstaan aan de drugskartels. President Felipe Calderón en andere hoge Mexicaanse functionarissen laten geen gelegenheid voorbijgaan om de Verenigde Staten om hulp te vragen bij de strijd tegen de drugsbendes. De meldt de Spaanse krant El Pais.
De Mexicaanse zorgen over de macht van de drugskartels blijken onder meer uit een bericht van oktober 2009 over een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het Amerikaanse Openbaar Ministerie en hoge Mexicaanse regeringsmedewerkers. De toenmalige Mexicaanse onderminister van Binnenlandse Zaken, Jerónimo Gutiérrez, erkende toen dat zijn regering in een aantal gebieden de strijd leek te gaan verliezen tegen de drugsbendes.
Hij noemde dat slecht voor de internationale reputatie van zijn land. Volgens Gutiérrez zou de drugscriminaliteit van negatieve invloed kunnen zijn op de buitenlandse investeringen in Mexico. (Bron: De Volkskrant)

"Latijns-Amerika moet jeugdwerkloosheid aanpakken"

Het aanpakken van de jeugdwerkloosheid moet prioriteit krijgen in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied, zeggen experts, vakbondsleiders en overheidsvertegenwoordigers uit de regio.
"Dit is een cruciaal moment voor Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied. Er moet snel gehandeld worden", zei Guillermo Dema, regionaal specialist op het gebied van kinderarbeid en jongeren van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) tijdens een bijeenkomst in de Chileense hoofdstad Santiago.

maandag 20 december 2010

Weerstand tegen hogere mijnbouwbelasting

Nu de metaalprijzen blijven stijgen, is in Peru het debat weer opgelaaid om mijnbouwbedrijven meer royalty's te laten betalen. Door de succesvolle lobby van de mijnbouw en de voorzichtigheid van de regering om gevoelige kwesties aan te pakken, vlak voor de verkiezingen, zijn twee wetten die de staat een groter aandeel in de mijnbouwinkomsten geven, nog niet goedgekeurd.

Latijns-Amerika zet bamboe in tegen klimaatverandering

Nu een wereldwijde overeenkomst over de aanpak van de klimaatverandering er niet lijkt te komen, zijn experts en activisten aangewezen op alternatieve maatregelen om de effecten van de klimaatverandering zoveel mogelijk verzachten. Eén zo'n alternatief is bamboe.

Andes levert steeds minder water

De bergen van de Andes voorzien de steden in de valleien en aan de westkust van Zuid-Amerika van veel water. Maar de klimaatwijziging brengt deze bevoorrading in het gedrang. In de betrokken landen lopen projecten maar onderzoek en communicatie lopen niet altijd zoals het hoort.
"De gletsjers gaan duidelijk achteruit, en sommige gemeenschappen zeggen dat het klimaat verandert. De regen is minder stabiel, en in de kuststeden zijn er problemen met de waterbevoorrading", zegt de Peruaanse minister van Milieu Antonio Brack.
In Peru, Ecuador, Bolivia en Chili vormen de gletsjers de belangrijkste bron van drinkwater. Doordat ze smelten, is er minder water beschikbaar voor de steden in de valleien en aan de kusten. De totale oppervlakte van bergijs in Peru is de laatste 35 jaar 22 procent kleiner geworden. De hoeveelheid smeltwater daalde in die periode met 12 procent, zegt de Nationale Milieuraad van Peru.

Cubaanse dissidenten zijn alleen op geld uit

Uit geopenbaarde Wikileaks documenten blijkt dat de Verenigde Staten geen vertrouwen meer hebben in de zogenaamde dissidenten op Cuba, zo meldt de Volkskrant met als kop "Amerika heeft liever jonge bloggers dan oude dissidenten". Wat velen, die ook maar enigszins met de Cubaanse realiteit op de hoogte zijn, al jaren hebben gezegd, wordt nu door de Amerikanen zelf bevestigd. Volgens de Amerikaanse gezant in Havana zijn de opposanten van de Cubaanse regering te oud, maken ze te veel ruzie en vinden hun ideeën weinig weerklank bij de bevolking.

vrijdag 17 december 2010

Prins Claus Fonds instrument in politieke campagne tegen Cuba

Van de redactie - Vandaag, op 17 december, worden de prijzen van het Prins Claus Fonds uitgereikt. Eén van de prijswinnaars is de Cubaanse Yoani Sánchez. Sánchez is een blogster in Havana die in nauwe samenwerking met de westerse internationale media negatief over Cuba bericht, waarbij een voorstelling van zaken wordt gegeven dat zij het slachtoffer is van repressie. De werkelijkheid is echter geheel anders.

Zuid-Amerika vol vertrouwen door crisis

De landen van de Mercosur, het Zuid-Amerikaanse handelsblok, voelen zich gesterkt door hun aanpak van de financieel-economische crisis. Terwijl de geïndustrialiseerde landen zich voorbereiden op een recessie die langer kan duren dan voorzien, groeit de interne samenhang binnen de Mercosur. Vandaag houden ze een top in het Braziliaanse Foz de Iguazú.
"De internationale context biedt een unieke kans voor de Mercosur", zegt de Argentijn Octavio Groppa, directeur van het Steunpunt Macro-economische Monitoring van de Mercosur. "De Mercosur herstelde heel snel van de impact van de crisis en kan zich herpositioneren binnen de nieuwe verhoudingen."
De Mercosur is een douane-unie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Venezuela is bijna lid maar de Senaat moet daar de toetreding nog goedkeuren. Bolivia, Chili, Peru, Ecuador en Colombia zijn geassocieerde leden. De Mercosur is het grootste handelsblok van Zuid-Amerika.
Volgens Groppa kan de crisis in de geïndustrialiseerde landen langer duren dan verwacht. Dat kan een verschuiving inluiden van het economische en politieke wereldcentrum. Landen als China en India, belangrijke klanten van de Mercosur, krijgen dan meer gewicht.

"VS spelen dubbel spel in Peru"

Uit documenten die via WikiLeaks zijn uitgelekt, blijkt dat de Verenigde Staten dubbel spel spelen in Peru. Dat zegt mensenrechtenactivist Ricardo Soberón. Volgens hem werken de VS samen met corrupte militairen.
Ricardo Soberón van de Peruaanse ngo Onderzoekscentrum Drugs en Mensenrechten, zegt dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 1987 bezorgd is over "het probleem van corruptie bij Peruaanse militairen in zones met drugshandel." Maar het Pentagon deelt die bezorgdheid niet, zegt hij, het is "meer geïnteresseerd in de uitbreiding van de missies in de Andesregio's zonder rekening te houden met de kosten." Telexen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die via WikiLeaks zijn uitgelekt, tonen volgens Soberón die "grondige contradictie tussen de institutionele diplomatie van Washington en de militaire diplomatie."

maandag 13 december 2010

Bolivia naar ICJ om afspraken Cancún

Bolivia stapt naar het Internationaal Strafhof (ICJ) in Den Haag om het resultaat van de klimaattop in Cancún aan te vechten. Het Boliviaanse delegatiehoofd, Pablo Solón, zei zaterdag dat de Verenigde Naties de regels hebben geschonden inzake de goedkeuring van de definitieve teksten. Gastland Mexico verwierp de bezwaren van Bolivia, waarna de compromisteksten met te nemen maatregelen in de nacht van vrijdag op zaterdag werden aangenomen tijdens de klimaattop. (Bron: RN Wereldomroep)

Bolivia wijst ontwerptekst Cancún af

Bolivia wil het compromisvoorstel van de Mexicaanse voorzitter bij de VN-klimaattop in Cancún afwijzen. Er is niet genoeg geluisterd naar alle partijen, zei het hoofd van de Boliviaanse delegatie, Pablo Solón, vrijdagavond (lokale tijd). ,,De Verenigde Staten hebben een grote invloed op de tekst gehad. Dit is in wezen de tekst die de VS in Kopenhagen hadden voorgesteld'', reageert Solón op de ontwerptekst.

'Voorlopig akkoord klimaatverdrag Cancún'

De VN-klimaattop in de Mexicaanse stad Cancún heeft zaterdag voorlopige goedkeuring gegeven aan een overeenkomst, ondanks bezwaren van Bolivia. Dat hebben delegatieleden laten weten. Op ambtelijk niveau bereikten de landen overeenstemming. De delegatieleden bleven er bij Bolivia op hameren akkoord te gaan met de compromisteksten. Uiteindelijk werden de bezwaren van Bolivia terzijde gelegd. ,,De zaak is rond. Waarschijnlijk komt er een voetnoot waarin staat dat Bolivia tegen was'', aldus Jake Schmidt van de Amerikaanse milieuorganisatie Natural Resources Defense Council (NRDC).

woensdag 8 december 2010

Venezuela pakt buitenlandse financiering van ngo's aan

De Venezolaanse regering wil de spoedbehandeling van een wetsvoorstel voor de financiering van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). President Hugo Chávez vraagt zich af waarom "politieke partijen, ngo's en prominente figuren van de contrarevolutie miljoenen blijven krijgen van het Yankee-imperium en gebruik maken van de vrijheid om de grondwet te schenden en het land te destabiliseren." Hij vraagt daarom "een strenge wet om dit te verhinderen."

Grote aardgasvondst in Argentinië

Argentinië heeft in de regio Patagonië mogelijk een enorme voorraad aardgas ontdekt. Dat heeft het Argentijnse ministerie van energie bekendgemaakt. Het gasveld zou groot genoeg zijn om jarenlang te voorzien in de aardgasbehoefte van het land, waardoor import overbodig wordt. In totaal zou het veld rond de 7,28 biljoen kubieke meter gas bevatten.

Suriname voorzitter drugsbestrijding Cicad

De Surinaamse parlementariër en ex-minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, is maandag in Washington gekozen tot voorzitter van de Inter-Amerikaanse Drugsbestrijdingsorganisatie (Cicad). Dit is een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die 34 landen telt. Santokhi werd voorgedragen door Brazilië. Zijn kandidatuur werd gesteund door Mexico en meerdere Caribische landen. De Surinaamse president Desi Bouterse die Santokhi jarenlang fel had bestreden, steunde eveneens zijn kandidatuur.

'Nepalese blauwhelmen bron cholera-uitbraak'

De cholera-uitbraak in Haïti is begonnen in het stadje Mirebalais in Centraal-Haïti waar Nepalese blauwhelmen hun kamp hebben opgeslagen. Enkele dagen na de aankomst van de Nepalese VN-soldaten werden de eerste besmettingen gemeld. Dat zeggen diplomatieke bronnen op basis van een nog niet vrijgegeven rapport van de befaamde Franse epidemioloog en cholera-expert Renaud Piarroux. Hij deed onderzoek naar de oorzaak van de epidemie op verzoek van Frankrijk en Haïti. Tot dusver ontkende de VN-missie in Haïti Minustah dat VN-militairen de bron van de epidemie zouden zijn geweest. De epidemie heeft in ruim zes weken tijd al aan meer dan tweeduizend mensen het leven gekost. (Bron: RN Wereldomroep)

Argentinië en Uruguay erkennen Palestina

Argentinië en Uruguay hebben maandag gezegd dat ze in navolging van Brazilië een onafhankelijke Palestijnse staat zullen erkennen. Het besluit is ontstaan 'uit een diep verlangen om een definitieve vooruitgang te zien in het onderhandelingsproces dat leidt tot een juiste en duurzame vrede in het Midden-Oosten', zei de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timmerman.
'De Argentijnse regering erkent Palestina als een vrije en onafhankelijke staat binnen de grenzen die zijn vastgesteld in 1967', citeerde Timmerman uit een brief van president Cristina Kirchner aan de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Uruguay maakte kort daarop bekend dat het volgend jaar dezelfde stap maakt.
Palestijnse functionarissen prezen de stap. Maar volgens Israël helpt 'dit betreurenswaardige besluit' niet om de situatie tussen Israël en de Palestijnen te veranderen. (Bron: De Volkskrant)

Dodental aardverschuiving Colombia opgelopen

Reddingswerkers in Colombia hebben nog eens tien lichamen gevonden in de noordelijke stad Medellín, die zondag werd getroffen door een aardverschuiving. Het dodental komt daarmee op dertig. Dat heeft de gouverneur van de Colombiaanse provincie Antioquia, waarin Medellín ligt, dinsdag gezegd.
Het aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk nog verder op. Tientallen mensen worden nog vermist, maar de hoop vervliegt dat ze levend worden teruggevonden.
Tientallen woningen in Bello, een voorstad van Medellín, waren zondag bedolven onder de modder. De grond die naar beneden kwam, was verzadigd na weken van zware regenval. (Bron: De Volkskrant)

maandag 6 december 2010

Correo del Orinoco - December 3, 2010


In this edition of the Correo del Orinoco International:
  • Heavy rains displace thousands in Venezuela
  • Wikileaks: U.S. Embassy in Caracas recruits local informants; spies on government
  • Noam Chomsky: Wikileaks cables reveal "Profound hatred for democracy on part of US political leadership"
  • Major Rains affect Venezuela, government responds
  • Unasur accords "Democratic protocol"
  • Venezuela: "Health Care is a Right"
  • Venezuela: Combatting air pollution
  • Chávez supporters march in Caracas for "Radicalisation" of the Revolution
  • Opinion Paul Craig Roberts: Wikileaks: A government caught up in mendacity and lies

Eva Golinger: US Using Democracy Promotion as Disguise for Regime Change

Venezuelan-American lawyer and author Eva Golinger speaks to RT on U.S. efforts to promote regime change under the guise of "democracy promotion". Golinger speaks of U.S. taxpayer funds diverted to anti-democratic efforts in Latin America, funds that are directed against popular movements and leaders in the region.

Click here to see the interview

Audio: Venezuela News Summery - nov. 2010

OAS General Secretary Distorts Army Head’s Words - VZ Opposition Discusses Presidential Candidate for 2012 Election – VZ Municipalities and States Prepare for December Elections - VZ Gov Announces Plan for Nationalized Housing – VZ Gov Expropriates Major Shopping Mall - VZ Workers March for More Participation & Rights - Cuba and VZ Commemorate 10th Anniversary of Bilateral Cooperation - VZ Helps Cuba Overcome US-Imposed Internet Restrictions - VZ Celebrates Five Years Free of Illiteracy - “Smile Mission” Provides Dental Care to 96,000 Venezuelans

Click here to hear or read

Brazilië erkent Palestijnse staat

Brazilië erkent de Palestijnse staat op grond van de grenzen zoals die waren op het moment van de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever in 1967. Dat heeft de Braziliaanse minister van buitenlandse zaken gezegd.
De minister zei dat de erkenning een antwoord is op het verzoek van de Palestijnse president Mahmoud Abbas aan de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva vorige maand. Lula stuurde Abbas op 1 december een brief met daarin de boodschap dat Brazilië de staat erkent en hoopt dat de erkenning ertoe zal leiden dat Israël en de Palestijnen 'in vrede en veiligheid kunnen samenleven'.
Volgens het Braziliaanse ministerie van buitenlandse zaken is de erkenning 'geheel in lijn met de historische bereidheid van Brazilië bij te dragen aan vrede tussen Israël en de Palestijnen'. (Bron: Novum/AP)

VN: cholera kan 650 duizend Haïtianen treffen

De cholera-epidemie in Haïti kan de komende zes maanden tot wel 650 duizend mensen treffen. Dat schatten de Wereldgezondheidsorganisatie en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon.
De teams van de VN denken bovendien dat het officiële dodental van 1800 en het aantal geïnfecteerden van 8100 wel eens zou kunnen verdubbelen vanwege de moeizame berichtgeving.
Er is volgens Ban een dringende behoefte aan meer behandelingscentra en aan nog zeker 350 artsen, tweeduizend verpleegkundigen en 2200 man ondersteunend personeel. Ban riep de lidstaten op meer geld te geven om de uitbraak onder controle te brengen. Tot nog toe is slechts twintig procent van het gevraagde bedrag binnengekomen. (Bron: Novum/AP)

Paaseilanders op de vuist met politie

Bewoners van Paaseiland zijn vrijdag op de vuist gegaan met de oproerpolitie, toen de laatste probeerde een huis te ontruimen. Volgens de politie raakten zeventien agenten en acht burgers gewond. De demonstranten zeiden dat negentien burgers gewond zijn geraakt.
De schermutselingen ontstonden toen de politie tien bewoners van het huis wilden uitzetten. De bewoners bezetten het huis sinds zij het in september afpakten van een medewerker van de regering. Bij de schermutselingen zou de politie wapenstokken en rubberen kogels hebben gebruikt.

Noodweer Venezuela ook politieke strijd

Het reddingswerk voor duizenden Venezolanen, die door hevige regenval en aardverschuivingen dakloos zijn geworden, is verworden tot een politieke strijd tussen tegenstanders en aanhangers van de Venezolaanse president Hugo Chávez.
Het noodweer in het Zuid-Amerikaanse land heeft de afgelopen weken aan zeker 32 mensen het leven gekost. Meer dan vijfduizend Venezolanen zijn ontheemd geraakt, zei minister van justitie Tareck El Aissami vrijdag. Meer dan zestigduizend mensen zijn ondergebracht in opvangtehuizen, overheidsgebouwen en zelfs in het presidentieel paleis

Tientallen bedolven na aardverschuiving Colombia

Bij een aardverschuiving na zware regenval in het noordwesten van Colombia zijn zondag meer dan vijftig woningen bedolven. Er zijn twee doden en zes gewonden geborgen, maar de hulpdiensten vrezen dat veertig tot vijftig mensen nog onder de modder liggen.
De aardverschuiving deed zich voor in Bello, een voorstad van Medellin. President Juan Manuel Santos heeft zondag na een bezoek aan het getroffen gebied gezegd dat de regering overweegt de noodtoestand uit te roepen. Hierdoor zouden extra middelen beschikbaar komen om slachtoffers van de overstromingen te helpen. Volgens het Rode Kruis zijn 1821 woningen verwoest en meer dan 256 duizend beschadigd. (Bron: Novum/AP)

Mensen gelyncht in heksenjacht Haïti

Zeker vijftien mensen zijn in twee weken tijd gelyncht in de zuidwestelijke Haïtiaanse provincie Grand'Anse op verdenking van het verspreiden van cholera met zwarte magie. Dat meldden Amerikaanse media vrijdag. In bijna zes weken tijd zijn meer dan 1800 mensen overleden aan cholera en meer dan 84.000 mensen zijn besmet. Het eerste geval van cholera in het dunbevolkte Grand'Anse werd vorige week pas geconstateerd. Daarop ontstonden geruchten dat voodoo-priesters met magisch poeder de ziekte verspreiden, waarop een heksenjacht ontstond. Voodoo komt veel voor in Haïti, vooral op het platteland, en bevat elementen uit Afrikaanse religies en de Rooms-Katholieke Kerk. (Bron RN Wereldomroep)

Slachtoffers vliegramp Cuba in Nederland

De lichamen van de drie Nederlandse slachtoffers van de vliegramp, die op 5 november op Cuba plaatshad, zijn afgelopen weekend teruggekeerd naar Nederland en inmiddels overgedragen aan de familie. Dat heeft het Korps landelijke politiediensten (KLPD) vrijdag gemeld. 
De identificatie van de lichamen is op Cuba verricht. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) heeft in Nederland de benodigde gegevens verzameld en voor het identificatieproces aan de Cubanen ter beschikking gesteld. Tot deze gegevens hoorden ook de DNA-profielen die door het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag zijn vervaardigd. 
De drie slachtoffers, mannen van 25, 31 en 60 jaar, werkten voor Damen Shipyards Group in Gorinchem. Ze waren in een toestel van Aero Caribbean onderweg van Havanna naar Santiago de Cuba toen hun toestel neerstortte. Geen van de 61 passagiers en 7 bemanningsleden overleefde de ramp. (Bron: RN Wereldomroep)

vrijdag 3 december 2010

Vijf Nederlanders in Peru verongelukt

Bij een zwaar verkeersongeluk in Peru zijn vijf Nederlanders om het leven gekomen. De slachtoffers zaten in een bus met toeristen, die in botsing kwam met een andere bus en een vrachtwagen die cement vervoerde. In de toeristenbus zaten in totaal 22 Nederlanders. Een groot deel van de inzittenden kende elkaar, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weten. Een onbekend aantal mensen raakte gewond. Zij zijn in drie ziekenhuizen in de omgeving opgenomen. Enkele slachtoffers zijn er slecht aan toe. Eurocross Assistance coördineert de hulpverlening.

Uitspraken Tanja in video goed voor rechtszaak

De uitspraken van Tanja Nijmeijer, zoals ze die deed in de video die bij de Wereldomroep is te zien, bevatten voldoende aanleiding om een rechtszaak tegen haar te beginnen. Dat zegt admiraal Edgar Cely, de bevelhebber van de strijdkrachten van Colombia. Cely verklaarde tegen de zender Radio Caracol dat Tanja zelf duidelijk zegt dat ze deelneemt aan de gewapende strijd tegen de staat Colombia, en dat is strafbaar. 

Waarnemers noemen verkiezingen Haïti geldig

Internationale waarnemers zien geen reden om de verkiezingen van zondag in Haïti ongeldig te verklaren. Daarvoor waren de onregelmatigheden tijdens de stembusgang niet ernstig genoeg. Dat heeft Collin Granderson, hoofd van de waarnemersmissie, maandag laten weten. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en Caricom, het economisch samenwerkingsverband van Caribische landen, werkten samen in een waarnemersmissie bij de verkiezingen in Haïti. Granderson repte van een aantal incidenten. Zo kon een aantal Haïtianen niet stemmen omdat hun naam op de kieslijsten ontbrak. Van grootschalige problemen was volgens Granderson en OAS-kopstuk Albert Ramdin echter geen sprake. Twaalf van de achttien presidentskandidaten hadden gevraagd de verkiezingen ongeldig te verklaren omdat op grote schaal zou zijn gefraudeerd. (Bron: RN Wereldomroep)

Aanklagers eisen levenslang voor Videla

Aanklagers hebben dinsdag voor de rechter in Argentinië een levenslange celstraf geëist tegen oud-dictator Jorge Videla (85). Hij staat samen met dertig anderen terecht wegens de moord op 32 politieke gevangenen in 1976. "De geëiste straf is levenslang, omdat het wetboek geen andere straf toestaat voor moord met verzwarende omstandigheden'', aldus één van de aanklagers, Maximiliano Hairabedian. ,,Hier kan geen debat van komen'', voegde hij nog toe. De zaak tegen Videla begon op 2 juli. De oud-dictator zei ter zitting dat hij verantwoordelijkheid neemt voor de daden die onder zijn leiding zijn begaan, maar hij weigerde de bevoegdheid van de civiele rechtbank te erkennen. De uitspraak wordt eind december verwacht. (Bron: RN Wereldomroep)

Chávez biedt evacués onderdak aan

Chávez biedt evacués onderdak aan
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft tientallen mensen die door overstromingen hun huis zijn kwijtgeraakt onderdak geboden in het presidentieel paleis. Ook bracht hij een bezoek aan een sloppenwijk in Caracas om bewoners over te halen te vertrekken, omdat ze bij meer regenval gevaar lopen. "Ze hebben mij verteld dat jullie pas wilden vertrekken als Chávez zou komen. Welnu, hier ben ik", zei Chávez tegen bewoners in Antimano.

donderdag 2 december 2010

Opwarming aarde maakt dertig slachtoffers in Venezuela

In het noorden van Venezuela zijn de voorbije tien dagen zeker dertig mensen omgekomen door aardverschuivingen als gevolg van hevige regenval. Duizenden mensen hebben hun huizen verloren. Volgens experts houdt de aanhoudende neerslag verband met de opwarming van de aarde.
De meeste slachtoffers vielen in armenwijken in en rond Caracas. Volgens de regering hebben in heel het land 56.000 mensen schade geleden door het noodweer. Ongeveer 5.600 mensen hebben have en goed verloren. Er zijn ook wegen geblokkeerd door de aardverschuivingen, terwijl in het noorden en het westen van het land akkers en boomgaarden schade hebben geleden.
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de noodtoestand afgekondigd in Caracas en in drie deelstaten. Hij heeft zelfs aangeboden plaats te maken in het presidentieel paleis om 25 getroffen gezinnen op te vangen.

Ontbossing Amazone daalt fors

De mate van ontbossing in het Amazone regenwoud is afgenomen tot het laagste niveau in 22 jaar. Dat heeft de Braziliaanse regering woensdag bekendgemaakt.
Uit satellietbeelden blijkt dat in de periode augustus 2009 tot juli 2010 6.450 vierkante kilometer regenwoud is gekapt. Dat is een daling van veertien procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder en het kleinste oppervlak dat sinds 1988 is gekapt.
Volgens minister van milieu Izabella Teixeira is de Braziliaanse regering van plan om de ontbossing van het Amazone regenwoud nog verder terug te dringen. (Bron: Novum/AP)

Coup in Honduras illegaal en onconstitutioneel

Uit de bekendgemaakte Amerikaanse diplomatieke documenten door WikiLeak blijkt dat de Amerikaanse ambassade in Honduras de staatsgreep tegen voormalig president Manuael Zelaya in juni 2008 als illegaal en onconstitutioneel heeft bestempeld.
Hoewel president Obama de staaatsgreep heeft veroordeeld heeft Washington een zeer ambivalente houding aangenomen. In tegenstelling tot de meeste landen verbrak de Amerikaanse regering niet de diplomatieke banden en minister van Buitenlandse Zaken Clinton weigerde zelfs het woord 'staatsgreep' in haar mond te nemen. Verder is bekend geworden dat Amerikaanse vertegenwoordigers in de dagen voorafgaande aan de coup in nauw contact stond met de coupplegers en dat de Amerikaanse mlitaire basis bij de hoofdstad Tegucigalpa gebruikt is om het vliegtuig dat Zelaya naar Costa Rica bracht van brandstof heeft voorzien.
Meer over WikiLeaks, zie: We Have Not Seen Anything Yet, Guardian Editor Says

woensdag 1 december 2010

De Andes: De afbraak van de gletsjers

De opwarming van de aarde heeft geleid tot een dramatische inkrimping van de gletsjers, met grote gevolgen voor het leven van de mensen.
Zie de videoreportage van The Guardian: