maandag 4 januari 2010

Correa waarschuwt voor samenzwering


De Ecuadoriaanse president Rafael Correa (Foto: EFE)

Van de redactie - De Ecuadoriaanse president, Rafael Correa, heeft op zaterdag 2 januari verklaard dat rechtse organisaties uit de Verenigde Staten steun geven aan een samenzwering in zijn land, met het doel om zijn regering te destabiliseren. "We hebben rapporten van inlichtingendiensten die met feiten en cijfers aantonen dat er steun wordt gegeven, niet eens door de Amerikaanse regering, maar van rechtse organisaties in dat land”, aldus Correa. Hij benadrukte dat er een samenzwering in gang is gezet en waarschuwde dat januari “een heel harde maand” zal worden voor zijn regering. [1]

Een dag eerder had Correa al tegenover het nieuwsagentschap Andes gewaarschuwd dat bepaalde sectoren van het Ecuadoriaanse leger, die nauw verbonden zijn aan ex-president Lucio Gutiérrez, een voormalige kolonel, betrokken zijn bij de samenzwering. Volgens Correa zitten ook leden van de door Gutiérrez geleide Partido Sociedad Patriótica in het complot.


Ex-president en kolonel Lucio Gutiérrez (Foto: TeleSUR)

Correa zei dat er in verschillende kazernes e-mailberichten circuleren waarin gezegd wordt dat de regering het Instituut voor Sociale Zekerheid van de strijdkrachten (ISSFA) zou willen opheffen, evenals de Politechnische School van het leger (ESPE). Hij bestempelde dit als “een pure leugen” en onderdeel van de strategie om het land te destabiliseren. [2]
Ook zou een deel van de nationale inheemse bevolking betrokken worden bij de samenzwering. Correa zei dat deze groepen “een totaal gebrek aan visie” hebben en zich laat misbruiken door rechtse groepen. Voor januari hebben verschillende organisaties protesten aangekondigd die volgens Correa het begin kunnen zijn van de omverwerping van de regering.

In zijn wekelijkse radio- en televisieprogramma op zaterdag, dat dit keer vooraf op donderdag was opgenomen, zei de Ecuadoriaanse leider dat deze manier van handelen, om progressieve regeringen te destabiliseren, een nieuwe strategie van extreem rechts is. Niet langer via de directe confrontatie, maar nu door demonstraties en sociale onvrede, gefinancierd uit het buitenland.

"Vanaf de eerste dag van deze regering, op 15 januari 2007, hebben we geen oppositie gehad, want dat is een ander concept, maar obstructie, samenzwering en destabilisatie." Het Ecuadoriaanse staatshoofd deed een beroep op het leger zich te organiseren en te werken aan de verdediging van de verworvenheden van de revolutie.

"Er is geen regering geweest die zoveel steun onder de bevolking geniet”, zei Correa, waarmee hij verwees naar de grote verkiezingsoverwinningen, en zei verder dat het volk zal bepalen of als ze liever terugkeert naar het verleden of naar de toekomst kijkt.