maandag 11 januari 2010

Bewijs voor schending van Venezolaans luchtruim vanuit Curaçao


Vicepresident en minister van Defensie, Ramón Carrizález (Foto: teleSUR)

Van de redactie - Na de ontkenning van Nederland dat haar samenwerking met het Amerikaanse leger op de Nederlandse Antillen een bedreiging vormt voor Venezuela, heeft de Venezolaanse regering nieuw bewijsmateriaal vrijgegeven dat een Amerikaans oorlogsvliegtuig vorig jaar vanaf Curaçao het Venezolaanse luchtruim heeft geschonden. Het Zuid-Amerikaanse televisiestation teleSUR zond het transcript uit van de opname van het radiogesprek uit tussen de piloot van het Amerikaanse toestel en de verkeerstoren op de luchthaven Maiquetía in Venezuela, gedateerd op 17 mei 2009. De Venezolaanse regering veroordeelde de inval vorig jaar, maar heeft toen niet het transcript vrijgegeven.
In de het transcript is te lezen dat Venezolaanse autoriteiten de piloot verzochten het vliegtuig te identificeren, waar het vandaan kwam en wat zijn bedoeling was met het betreden van het Venezolaanse luchtruim. De piloot bevestigde dat het een Amerikaans militair vliegtuig was, afkomstig uit Curaçao en dat het geen toestemming had om het Venezolaanse luchtruim betreden. De piloot zei dat het een "fout is" en dat de piloot "zich er niet bewust van was het luchtruim te hebben betreden".



De Venezolaanse Vicepresident en minister van Defensie, Ramon Carrizález, verklaarde dat het transcript een verder bewijs is dat de VS van plan zijn een agressie tegen Venezuela te beginnen, met gebruikmaking van derde landen, zoals Curaçao. "Op 17 mei 2009 heeft een Amerikaans oorlogsvliegtuig vanuit Curaçao ons luchtruim geschonden", zei Carrizález op woensdag 6 januari. “Door deze en soortgelijke maatregelen in andere landen, willen de VS de voorwaarden scheppen ter rechtvaardiging van agressie tegen ons land," aldus Carrizález. Hij herhaalde de intentie van Venezuela tot het bevorderen van vreedzame internationale betrekkingen, maar dat het zich zal verdedigen tegen buitenlandse agressie. "Geen enkel land mag denken dat het straffeloos onze soevereiniteit kan schenden, zonder daarvoor een beslissend antwoord op te krijgen," aldus de vicepresident.

Ontkenning

Het vrijgeven van het bewijsmateriaal kwam dagen nadat Nederlandse regering had ontkend dat haar militaire samenwerking met de VS op de Nederlandse Antillen een bedreiging vormt voor Venezuela. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, verklaarde de week daarvoor dat de Venezolaanse beschuldigingen "onjuist, ongefundeerd en echt uit de lucht gegrepen" zijn. Hij zei verder, “Nederland laat zijn grondgebied niet gebruiken voor agressie en streeft goede betrekkingen na met Venezuela”. De minister herhaalde eerdere verklaringen dat de Amerikaanse militaire operaties op de Nederlandse Antillen enkele jaren gaande zijn, dat zij ongewapend zijn en uitsluitend gericht op de strijd tegen de drugshandel.

Venezuela, echter, heeft al herhaaldelijk haar achterdocht van dergelijke beweringen geuit. In een verklaring op 31 december 2009, zegt de Venezolaanse regering dat “het betwijfelt of de faciliteiten die de Nederlandse regering ter beschikking heeft gesteld aan het Amerikaanse leger, worden gebruikt voor de strijd tegen de drugshandel."
In de verklaring wordt gezegd dat "het herhaalde excuus van strijd tegen de drugshandel, en de traditie van de Verenigde Staten in het gebruik van derde landen bij uit te voeren spionageoperaties en lanceren van militaire aanvallen, maakt onderdeel uit van onze verdenking”.
"Gezien dit, eist de regering van de Nederlandse autoriteiten dat zij eer doen aan hun verplichtingen ten aanzien van vrede en internationale veiligheid, en zich onthouden van aanvallen op Venezuela, of daaraan steun geven", aldus de verklaring.


Psychologische oorlogvoering
De voormalig Venezolaanse minister van Defensie, Orlando Maniglia, zei voor de Venezolaanse televisie dat de Amerikaanse activiteiten op Curaçao "een nieuwe etappe is van agressie door de Verenigde Staten tegen Venezuela”. Hij zei dat het incident van mei 2009 geen toeval was, want "het eerste wat een
piloot doet is duidelijk de grenzen bepalen waar binnen hij kan vliegen”. Maniglia zei verder dat de schending van het Venezolaanse luchtruim met voorbedachten rade was gebeurd om uit te testen hoe snel Venezuela reageert en wat er te zien is op La Orchila, een Venezolaans kusteiland dat voornamelijk gebruikt wordt door het leger. [1]
De vicevoorzitter van het Latijns-Amerikaanse parlement, Carolus Wimmer, noemt de schending van het luchtruim “een onderdeel van de permanente psychologische oorlog van de zijde van de VS. “Deze daden van agressie zijn proefballonnen om de reactie van onze regering te peilen en te zien in hoeverre wij schendingen van het luchtruim kunnen waarnemen, om zo te kunnen weten wat onze defensiemogelijkheden zijn. [2]


Antillen

Op de Antillen is grote ongerustheid ontstaan.
Anthony Godett, leider van de Curaçaose regeringspartij FOL, wil de presidenten van de Verenigde Staten, Venezuela en Colombia op zijn eiland uitnodigen. Door middel van een gesprek kunnen de presidenten hun vijandige betrekkingen wegwerken, zo stelde Godett op vrijdag 4 december. Curaçao ligt enkele tientallen kilometers van de kust van Venezuela en hoopt vurig dat er tussen de twee landen geen strijd uitbarst.
De Curaçaose oppositiepartij Pueblo Sobette uitte al eerder haar zorg over de gespannen situatie. Zij deed een oproep aan de Amerikaanse luchtmacht om de basis op Curaçao te sluiten zodat Venezuela het eiland niet van partijdigheid kan beschuldigen. [3]

Kamervragen
De SP wil opheldering over mogelijke Amerikaanse spionagevluchten boven Venezuela vanuit Curaçao. Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft daartoe vragen gesteld aan minister Maxime Verhagen. Volgens Van Bommel zou er al enkele weken vanaf het vliegveld Hato op Curaçao dagelijks een Boeing RC-135 worden ingezet boven Venezuela. “Nederland moet de spanningen met Venezuela wegnemen en beloven op geen enkele wijze goedkeuring te geven voor dreiging of wapengekletter", aldus de SP'er.
Van Bommel wil daarom ook af van het verdrag op grond waarvan vanuit Curaçao en ook Aruba Amerikaanse militaire vluchten plaatsvinden boven Colombia in het kader van drugsbestrijding. Volgens hem worden er ook vluchten uitgevoerd in het kader van guerrillabestrijding. Van Bommel wil volgend jaar een debat daarover. [4]