maandag 11 januari 2010

Nieuwe schending van Venezolaans luchtruim vanuit Curaçao

Chávez: Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen


De Venezolaanse president Hugo Chávez (Foto: teleSUR)

Van de redactie - Tijdens de eerste ministerraadsvergadering in 2010 heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez melding gemaakt van een nieuwe schending van het Venezolaanse luchtruim door een Amerikaans militair vliegtuig. Op vrijdag 8 januari, om vijf voor één ’s middags, vertrok een Amerikaans militair vliegtuig van het type P3 vanuit Curaçao en verbleef gedurende 15 minuten in Venezolaans luchtruim. Chávez heeft opdracht geven het toestel te laten onderscheppen door 2 Venezolaanse F16 gevechtsvliegtuigen. Toen de Venezolaanse toestellen het Amerikaanse toestel naderde en communicatie zocht, trok het toestel zich terug naar het noorden, maar kwam daarna terug.
Om zeven minuten over half twee kwam het wederom in het Venezolaanse luchtruim en verbleef er deze keer 19 minuten. Het toestel werd vervolgens geëscorteerd en gedwongen terug te keren, richting Curaçao. Chávez zei dat inzet van Sukhoi vliegtuigen niet noodzakelijk was, maar maakte wel duidelijk dat Venezuela niet met de armen over elkaar blijft zitten tegenover herhalende provocaties en haar soevereiniteit zal verdedigen. 

In dat verband liet hij waarschuwend weten dat Venezuela over een zeer geavanceerd niveau van tactische en strategische informatievoorziening beschikt. “We weten alles, het type vliegtuig en de namen van de piloten”, aldus Chávez.
Chávez herhaalde zijn veroordeling van de agressie van de Amerikaanse en Nederlandse regering. “Wij zitten hier niets te verzinnen. Wanneer wij tegen de Nederlandse regering zeggen dat zij haar verantwoordelijkheid moet nemen, dan is dat omdat wij weten wat we zeggen, zei Chávez. (Bron: Aporrea)