dinsdag 19 januari 2010

Frankrijk, Venezuela, Bolivia en Nicaragua kritiseren Amerikaanse militaire bezetting van Haïti


Vicepresident Linera met hulpgoederen in Port-au-Prince (Foto: teleSUR)
Van de redactie – De Boliviaanse vicepresident Álvaro García Linera heeft tijdens zijn bezoek aan Haïti op 18 januari verklaard dat Haïti op deze moeilijke momenten humanitaire hulp nodig heeft en geen “geopolitieke en geostrategische belangen, zoals sommige landen denken”.
“Wat nodig is voor de wederopbouw van Haïti economische hulp, medische hulp, voedselhulp en ik hoop dat de Verenigde Staten zich daarop concentreren”, zei Linera na zijn aankomst op de luchthaven van Port-au-Prince, waar hij werd verwelkomd door de Haïtiaanse premier, Jean-Max Bellerive.
“Haïti heeft geen gewapende soldaten nodig zoals de Verenigde Staten hebben gestuurd, wat hier nodig is, zijn geld, voedsel en infrastructuur…Ons voorstel, onze eis is de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die geen enkele hulp bieden,” aldus Linera [1]
De Boliviaanse vicepresident was naar Haïti gekomen met hulpgoederen, waaronder voedsel, bloed en plasma. [2] Hij benadrukte dat Bolivia niet geeft van wat er is overgebleven, maar wat het heeft.

Nicaragua
Bolivia is niet het enige land dat kritiek heeft geuit op de Amerikaanse militaire bezetting. Afgelopen vrijdag heeft de Nicaraguaanse president Daniel Ortega de troepenzending bekritiseerd en noemde de situatie “verontrustend”. “Ze manipuleren een drama om Amerikaanse troepen in Haïti te installeren en ze hebben de controle over het vliegveld van Port-au-Prince al overgenomen.
“Er is geen enkele logica om Amerikaanse troepen in Haïti te stationeren. Wat Haïti vraagt is humanitaire hulp, zij vragen niet om troepen. Het zou volslagen waanzin zijn als we allemaal troepen naar Haïti sturen”, aldus Ortega. Nicaragua heeft solidariteitsbrigades gestuurd en 31 leden tellende militaire brigade voor hulp aan het redden van mensen die nog onder het puin bedolven liggen en voor medische assistentie.

Venezuela
Ook de Venezolaanse president Chávez heeft de Amerikaanse troepenzending veroordeeld. In zijn wekelijkse radio en tv-programma Aló, Presidente zei hij zondag dat de Verenigde Staten van de situatie misbruik maken om Haïti te bezetten en de controle over de regering willen nemen. “De Verenigde Staten maken misbruik van wat de aardbeving heeft veroorzaakt om Haïti te bezetten, met gewapende troepen alsof er een oorlog is”, aldus Chávez en deed een oproep aan de Amerikaanse president Obama om veldziekenhuizen en medische apparatuur te sturen, in plaats van gewapende troepen. “De prioriteit is nu het redden van mensenlevens, ongeacht de kosten”, zei Chávez.
Venezuela heeft een donatie van 225 duizend vaten diesel en benzine naar Haïti gestuurd. “Dat het volk van Haïti weet dat we alle noodzakelijke brandstof zullen sturen wat het nodig heeft”, aldus Chávez. Venezuela heeft enkele uren direct na de aardbeving een luchtbrug geopend en diverse vrachten met voedsel, water en medicijnen gestuurd.

Frankrijk
Ook Frankrijk heeft ongenoegen over de zending van Amerikaanse troepen geuit en erbij de VN op aangedrongen om de controle over de hulp over te nemen. De staatssecretaris voor Samenwerking, Alain Joyandet, zei “de VN werkt eraan en ik hoop dat er spoedig een beslissing wordt genomen en dat de dingen duidelijk worden met betrekking tot de rol van de Verenigde Staten, want het gaat om het helpen van Haïti, niet het bezetten van het land”.