donderdag 7 januari 2010

De USA zijn als een zinkende Titanic – Een multipolaire wereld komt op


Van de redactie - De Amerikaans-Duitse econoom en journalist William F. Engdahl heeft in een recent interview voor de Real News Network een fascinerende analyse gemaakt over de huidige internationale situatie. Naar de mening van Engdahl zal het meest verontrustende het komend jaar de oorlog in Afghanistan zijn, maar omschrijft het huidige moment ook als een historisch keerpunt, waarin een onherroepelijk einde komt aan de Amerikaanse werelddominantie. 

De Amerikaanse economie zal in 2010 door een hel gaan en zal daarin Engeland meeslepen. De Verenigde Staten verkeren nog psychologisch in een staat van ontkenning, maar hun economisch macht – en daarmee hun militaire mogelijkheden - heeft z’n grenzen bereikt. De Amerikaanse politiek toont duidelijke trekken van actie en reactie, gebaseerd op een bankroete strategie. Het is als de zinkende Titanic.

Landen als China en Rusland daarentegen zijn bezig over de gehele wereld te investeren. China bouwt nauwe economische banden met buurlanden als Zuid-Korea en de landen van Indochina, breid haar strategisch bondgenootschap uit met Pakistan en heeft met Turkmenistan een akkoord over de aanleg van een oliepijpleiding gesloten, dat een directe bedreiging betekent voor de Amerikaanse pijpleiding naar de Kaukasus en Turkije.


China en Ruslanden hebben hun economische banden met Afrika en Latijns-Amerika aanzienlijk versterkt. Er ontstaan ook nieuwe relaties in het financiële systeem die, hoewel niet binnen een jaar, maar in enkele jaren de positie van de dollar als leidende munt zullen aanvechten. Meer en meer landen gaan hun onderlinge handel in eigen valuta drijven. China en Rusland zijn in gesprek met de oliestaten om een nieuwe valuta te vormen voor de handel in olie, waarmee de ijzeren wet sinds 1945, dat er alleen met dollars in olie kan worden gehandeld wordt onderuit gehaald. 


In Latijns-Amerika ziet hij de ontwikkeling van ALBA als een belangrijk gegeven voor de toekomst. De militaire bases die de VS gaan bouwen is niet alleen gericht tegen Venezuela, maar vooral ook tegen de opkomende economische macht Brazilië. Ook hier ziet hij de Amerikaanse politiek gaan falen.


Europa zit gevangen in een schizofrene houding, enerzijds doodsbang voor het wegvallen van de Amerikaanse militaire paraplu en tegelijkertijd beseffend dat vanuit de Verenigde Staten op de langere duur niets verwacht kan worden. 

De Amerikanen hebben onvoldoende economische macht om zich als supermacht te handhaven en zijn aan hun grenzen gekomen om alles in de wereld te dicteren. Dat werd pijnlijk duidelijk in Kopenhagen, waar Obama op de deur moest kloppen om te vragen of hij bij het onderonsje van de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) mocht aanschuiven.

Klik hieronder voor het interview (in Engels) dat in 2 delen wordt weergegeven.

US-China strategy driving Afghan war, but no real long-range thinking in place (January 4, 2010)

New regional cooperation that challenges US dominance is good for the world  (January 7, 2010)