maandag 4 januari 2010

Militaire bases in Colombia zal productie van drugs verhogen

De vestiging van zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia zal leiden tot een aanzienlijke verhoging van de drugsproductie in dit land. In Afghanistan bijvoorbeeld, nam de productie geleidelijk toe vanaf de militaire bezetting door de Verenigde Staten in dat land sinds 2002 tot nu.
Dit verklaarde de directeur van het Anti Drug Bureau  van Venezuela (ONA), kolonel Nestor Reverol, die er ook aan herinnerde dat de papaverteelt in Afghanistan in 2001 7.600 hectare was, terwijl nu, na zeven jaar van Amerikaanse militaire bezetting, het is toegenomen met meer dan 20 procent tot ongeveer 157 duizend hectare. Hetzelfde gebeurde met de productie van opium, die steeg van 185 ton per jaar in 2001 tot 7.748 ton op dit moment. Afghanistan produceert 93 procent van de heroïne die in de wereld wordt geconsumeerd.Bovenstaande cijfers zijn ontleend aan het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC), dat waarschuwt in het geval de Amerikaanse dominantie in het Aziatische land voortduurt,  het niveau van de productie zal verdrievoudigen.

Reverol benadrukte daarom dat zonder twijfel de Amerikaanse militaire bezetting in Colombia een grote bedreiging vormt, niet alleen voor het Colombiaanse volk, maar ook Venezuela en de hele Latijns-Amerikaanse regio. "Het is tijd om te vergelijken en te analyseren wat in Afghanistan is gebeurd sinds de Verenigde Staten zich daar militair gevestigd hebben en wat er in Colombia zou kunnen gebeuren met de vestiging van zeven militaire bases," aldus Reverol. (ABN)