donderdag 21 januari 2010

Morales uitgeroepen tot spiritueel leider van alle Bolivianen


 
Morales tijdens de plechtigheid (Foto: teleSUR)
Van de redactie – Op een plechtige bijeenkomst waar hij als spiritueel leider van alle Bolivianen werd uitgeroepen, een dag voor de beëdiging van zijn tweede ambtstermijn als president van de Plurinationale Staat Bolivia, heeft Evo Morales verklaard door te zullen gaan met de strijd voor versterking van de democratie en de consolidatie van de economische politiek die het land verder tot ontwikkeling moet brengen. De bijeenkomst vond plaats in de Tiahuanaco tempel, 70 kilometer buiten de hoofdstad La Paz, in aanwezigheid van ruim 40.000 mensen en vertegenwoordigers van ruim 300 sociale organisaties uit binnen- en buitenland en leiders van inheemse volken.
“We gaan door met het versterken van de democratie en het consolideren van de economische politiek, want de tijd dat Bolivia een bedelaar was, is voorbij”, aldus Morales. Hij verklaarde verder dat de nieuwe plurinationale staat de gelijkheid van alle mensen garandeert.
Als belangrijke taak ziet Morales de strijd tegen de corruptie, maar hij verklaarde daarbij dat dit niet makkelijk valt te bestrijden. “De mentaliteitsverandering naar niet stelen is geen gemakkelijke opgave, omdat het gewoontes zijn die we geërfd hebben van de koloniale tijd”, aldus Morales.
Morales zei dat er op dit moment 1 president is en 2 staten, een staat die stervende is en een staat die geboren wordt, een koloniale staat en een plurinationale staat, die met grote hoop voor alle volkeren van de wereld komt.
“De koloniale staat heeft geen enkele hoop gebracht en we hebben 180 jaar moeten wachten om Bolivia te kunnen hervormen. Nu hebben we een staat waarin iedereen gelijke rechten heeft.”
Hij deed een oproep aan de aan de sociale bewegingen in de gehele wereld en die van Bolivia in het bijzonder, “om Moeder Aarde te redden van het slechte handelen van het imperium”.
“We hebben een grote verantwoordelijkheid in niet alleen het redden van Bolivia maar de gehele wereld, waarvoor we moeten samenwerken en ons bewust worden om Moeder Aarde te redden, en het is daarom dat we een nieuwe politiek hebben ingevoerd met betrekking tot het leven, ‘goed leven’ in plaats van steeds meer willen”, zei hij.
Volgens Morales liggen 4 fundamentele principes aan dit ‘goed leven’, “kunnen luisteren, kunnen delen, kunnen leven en kunnen dromen met onze volken”. De Boliviaanse president noemde deze principes van het allergrootste belang om meer van de Aarde te begrijpen en de dingen die zij ons geeft.
Morales werd bij de plechtigheid vergezeld van vier vrouwen en vier mannen, die de gelijkheid van man en vrouw uitdrukten. Gedurende zijn verblijf in de tempel droeg hij een hoed met vier punten, afkomstig van de Aymara cultuur, die de vier belangrijkste regio’s symboliseren. (Bron: teleSUR)