vrijdag 29 januari 2010

Correo del Orinoco – 29 januari 2010

In deze editie van de Correo del Orinoco International:
  • De Bolivariaanse tegenaanval. Chávez: “Wie een natie wil opbouwen, komt bij mij”!
  • UNASUR bediscussieert Amerikaanse militaire bases in Colombia
  • Bolivia, de eerste plurinationale staat. Morales: “Ik werk samen met het volk om ontwikkeling, eenheid en integratie in Bolivia te bevorderen.”
  • Terrorist Posada Carilles krijgt speciale behandeling in de VS
  • ALBA-landen bereiden hulp voor aan Haïti
  • Val van dictatuur in Venezuela herdacht. Chavistas en oppositie demonstreren
  • Volgens Amerikaans onderzoekt heeft Venezuela de grootste oliereserves ter wereld
  • Nieuwe wet op kabeldoorgave. Landelijk protest
  • Metrokabelbaan verandert het gezicht van Caracas
  • Nationale politie verzekert bescherming van vrouwenrechten

donderdag 28 januari 2010

Michael Moore over Haïti, Obama en waarom hij de Democraten walgelijk noemt


Video: Michael Moore over Haïti, Obama en waarom hij de Democraten walgelijk noemt

Noam Chomsky over Haïti, Honduras en de historische rol van de VS in Latijns-Amerika



woensdag 27 januari 2010

Haïti: Twee weken na de ramp nog honderdduizenden mensen zonder voedsel en water


Twee weken na de ramp leven nog honderdduizenden mensen in volstrekt inhumane omstandigheden, zonder water en voedsel. De slachtoffers zijn de wanhoop nabij en de situatie dreigt uit de hand te lopen. Zie de videoreportage.

dinsdag 26 januari 2010

Haïti en de Vloek van de Duivel


Danny Glover, Peter Hallward en Anthony Fenton spreken over het verzwijgen door de media van de geschiedenis van buitenlandse interventies in Haïti. Volgens Hallward kan de armoede van Haïti worden verklaard door een reeks van de buitenlandse reacties op de strijd voor onafhankelijkheid en de kracht van de Haïtiaanse bevolking, maar omdat de media dit niet erkennen, zijn ze gedwongen zwakte en pech als de bronnen van de armoede van Haïti voor te stellen. Glover voegt daaraan toe dat zonder kennis van de geschiedenis, we tot misinterpretaties komen en de schuld bij het slachtoffer te leggen, wat in sommige gevallen dient om ons te ontslaan van onze eigen verantwoordelijkheid voor de situatie. Fenton herinnert eraan dat het niet alleen de VS zijn die hebben deelgenomen aan ondermijning van de democratie in Haïti, in de afgelopen jaren heeft onder andere Canada een zeer belangrijke rol gespeeld.

vrijdag 22 januari 2010

Correo del Orinoco - 22 januari 2010


In deze editie van de Correo del Orinoco International:
  • Haïti: De eerste tragedie van het decennium
  • De waarheid achter het lijden van Haïti
  • Amerikaanse agressie tegen Venezuela escaleert in 2010-04-02
  • Citgo-Venezuela begint vijfde jaar met goedkoop olie leveren aan New York
  • De nieuwe regionale valuta, de Sucre, 1.25 USD waard
  • Nieuwe generatie advocaten richt zich menselijke behoeften
  • Devaluatie in Venezuela moet nationale productie stimuleren
  • Nieuwe energiebesparingen in Venezuela
  • Geen bezuinigingen op onderwijs en gezondheidszorg
  • Minimumloon in Venezuela gaat dit jaar 25 procent omhoog

Venezuela publiceert de Correo del Orinoco International


Sinds eind vorig jaar verschijnt in Venezuela opnieuw de Correo del Orinoco. Ooit was dit de publicatie van Simón Bolivar, om tegenwicht te bieden aan de eenzijdige informatie van de Spaanse Kroon, ten tijde van de onafhankelijkheidsoorlog.
Nu verschijnt de Correo del Orinoco ook in een Engelstalige internationale editie. Het is de eerste en enige Engelstalige krant in Venezuela. Hoewel er in het verleden Engelstalige kranten zijn gepubliceerd, zijn deze aalemaal uit de circulatie genomen en is er sinds het begin van de Bolivariaanse Revolutie niet één meer uitgegeven.
Hoofdredacteur Eva Golinger verklaarde dat het doel van de publicatie is om vanuit Venezolaans perspectief nieuws en informatie te geven. De internationale media berichten over het algemeen zeer eenzijdig, en negeren de belangrijke humanitaire ontwikkelingen die een positief beeld geven van de regering Chávez. 
“Onze belangrijkste missie is de omvangrijke media manipulaties en informatie blokkade tegen Venezuela te bestrijden. Wij willen de internationale gemeenschap informeren over de ongelooflijke ontwikkelingen die hier in Venezuela plaatsvinden, waarover nauwelijks bericht wordt in de commerciële media”, aldus Golinger. (Bron: Postcards from the Revolution)

Evo Morales beëdigd voor tweede ambtstermijn



Evo Morales (l) en Álvaro García Linera worden beëdigd (Foto: teleSUR)

Van de redactie – Vandaag is Evo Morales beëdigd voor een tweede ambtstermijn als president van de Plurinationale Staat Bolivia. Álvaro García Linera werd, eveneens voor de tweede maal, als vicepresident beëdigd. Hun ambtstermijn loopt van 2010 tot 2015.
Morales begint zijn tweede termijn onder een nieuwe grondwet. Hij ontving van vicepresident García Linera de nieuwe officiële presidentiële sjerp en beiden kregen behalve de nieuwe officiële sjerpen ook een nieuwe medaille, die het begin van de nieuwe fase in de ontwikkeling van Bolivia symboliseren.
Morales had in december met een overweldigende meerderheid van ruim 60 procent de presidentsverkiezingen gewonnen. Bovendien behaalde zijn Movimiento al Socialisme (MAS) een teederde meerderheid in het parlement. De voorzitter van de Senaat, Ana María Romero de Campero, opende vandaag de eerste zitting van het nieuwe parlement.
Bij de beëdiging waren tal van staatshoofden en regeringsleiders aanwezig, waaronder Hugo Chávez van Venezuela, Rafael Correa van Ecuador, Michelle Bachelet van Chili en Fernando Lugo van Paraguay. Verder waren er officiële delegaties uit Canada, Frankrijk, Peru, Brazilië en de Spaanse kroonprins Felipe de Bourbon. (Bron: TeleSUR)

donderdag 21 januari 2010

Morales uitgeroepen tot spiritueel leider van alle Bolivianen


 
Morales tijdens de plechtigheid (Foto: teleSUR)
Van de redactie – Op een plechtige bijeenkomst waar hij als spiritueel leider van alle Bolivianen werd uitgeroepen, een dag voor de beëdiging van zijn tweede ambtstermijn als president van de Plurinationale Staat Bolivia, heeft Evo Morales verklaard door te zullen gaan met de strijd voor versterking van de democratie en de consolidatie van de economische politiek die het land verder tot ontwikkeling moet brengen. De bijeenkomst vond plaats in de Tiahuanaco tempel, 70 kilometer buiten de hoofdstad La Paz, in aanwezigheid van ruim 40.000 mensen en vertegenwoordigers van ruim 300 sociale organisaties uit binnen- en buitenland en leiders van inheemse volken.

woensdag 20 januari 2010

Haïti: Wapens of Voedsel


Terwijl de steun langzaam op gang komt en de omvang van de verschrikkelijke ramp bekend wordt, worden er al besluiten genomen die van grote invloed zijn voor de toekomst van Haïti. Ansel Herz doet live verslag uit Port-au-Prince over de rol die de Amerikaanse troepen spelen, terwijl de auteur Peter Hallward ingaat op de rol die de VS in de recente geschiedenis van Haïti hebben gespeeld en uit zijn bezorgdheid dat na de aardbeving Haïti zal verder onder buitenlandse invloed zal komen.

dinsdag 19 januari 2010

Frankrijk, Venezuela, Bolivia en Nicaragua kritiseren Amerikaanse militaire bezetting van Haïti


Vicepresident Linera met hulpgoederen in Port-au-Prince (Foto: teleSUR)
Van de redactie – De Boliviaanse vicepresident Álvaro García Linera heeft tijdens zijn bezoek aan Haïti op 18 januari verklaard dat Haïti op deze moeilijke momenten humanitaire hulp nodig heeft en geen “geopolitieke en geostrategische belangen, zoals sommige landen denken”.
“Wat nodig is voor de wederopbouw van Haïti economische hulp, medische hulp, voedselhulp en ik hoop dat de Verenigde Staten zich daarop concentreren”, zei Linera na zijn aankomst op de luchthaven van Port-au-Prince, waar hij werd verwelkomd door de Haïtiaanse premier, Jean-Max Bellerive.
“Haïti heeft geen gewapende soldaten nodig zoals de Verenigde Staten hebben gestuurd, wat hier nodig is, zijn geld, voedsel en infrastructuur…Ons voorstel, onze eis is de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die geen enkele hulp bieden,” aldus Linera [1]
De Boliviaanse vicepresident was naar Haïti gekomen met hulpgoederen, waaronder voedsel, bloed en plasma. [2] Hij benadrukte dat Bolivia niet geeft van wat er is overgebleven, maar wat het heeft.

Ramp in Haïti - Weinig hulp en veel militairen


Haïti is getroffen door de zwaarste aardbeving sinds twee eeuwen. Het Rode Kruis spreekt van 50.000 doden, de Haïtiaanse premier spreekt van 100.000 doden. De hulpverlening heeft lang op zich laten wachten en verloopt chaotisch. Zes dagen na de ramp was er nog nauwelijks hulp gegeven en de lijken liggen nog opgestapeld in de straten.
De Amerikanen hebben de controle over het vliegveld overgenomen. Het enige wat de bevolking heeft zien aankomen zijn duizenden zwaar bewapende militairen, helikopters en pantservoertuigen. Toestellen met hulpgoederen daarentegen kunnen niet landen en worden naar andere landen gestuurd. Artsen Zonder Grenzen meldt dat een vliegtuig met een mobiel hospitaal geen toestemming kreeg om te landen en moest doorvliegen naar de Dominicaanse Republiek.[1
De bevolking, aan hun lot overgelaten, is begonnen zichzelf te helpen. Eten wordt verdeeld en woningen worden ter beschikking gesteld om de gewonden te helpen.

Zie de volgende videoreportages:
We hebben geen soldaten nodig - Hier is geen oorlog
Zingen in Kamp Petionville
Hulpverlening: Koekjes met Wormen en Insecten
Mensen schreeuwen om hulp - Conflict tussen Turkse en Amerikaanse hulpverleners
De lijken stapelen zich op in de straten

Martin Luther King over de Vietnamoorlog

Historische speech van Dominee Martin Luther King Jr. over de oorlog in Vietnam in de Riverside Chrurch op 4 april 1967

donderdag 14 januari 2010

Curaçao: Het Derde Amerikaanse Front




Door Eva Golinger [1]
De recente schending van het Venezolaanse luchtruim door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen is opnieuw een bewijs van de escalerende provocaties tegen Venezuela en laat het gevaar zien van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de regio. 
Tijdens een live televisie-uitzending op de avond van 8 januari, maakte president Hugo Chávez bekend dat eerder die dag, om vijf voor één ’s middags, een Amerikaans militair vliegtuig van het type P3 van de luchtmachtbasis in het naburige Curaçao was vertrokken en het Venezolaanse luchtruim was binnengedrongen. Daar verbleef het gedurende 15 minuten.  
Twee Venezolaanse F-16 vliegtuigen onderschepten het toestel en wilden het buiten Venezolaans grondgebied escorteren. Toen de F-16 vliegtuigen probeerden in contact te komen met de piloot van het Amerikaans toestel, vertrok het onmiddellijk richting het noorden, maar kwam later terug. 

Chávez zei dat het toestel om zeven minuten over half twee opnieuw het Venezolaanse luchtruim weer binnen kwam en dit maal gedurende 19 minuten binnen het Venezolaanse luchtruim verbleef. De Venezolaanse F16s hebben toen het toestel onderschept en gedwongen het luchtruim te verlaten. Volgens Chávez hoefden er geen Sukhois te worden ingezet.
Het Pentagon heeft de schending van het luchtruim ontkend, maar het Venezolaanse leger heeft videobeelden en foto’s van het Amerikaanse toestel.

maandag 11 januari 2010

Nieuwe schending van Venezolaans luchtruim vanuit Curaçao

Chávez: Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen


De Venezolaanse president Hugo Chávez (Foto: teleSUR)

Van de redactie - Tijdens de eerste ministerraadsvergadering in 2010 heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez melding gemaakt van een nieuwe schending van het Venezolaanse luchtruim door een Amerikaans militair vliegtuig. Op vrijdag 8 januari, om vijf voor één ’s middags, vertrok een Amerikaans militair vliegtuig van het type P3 vanuit Curaçao en verbleef gedurende 15 minuten in Venezolaans luchtruim. Chávez heeft opdracht geven het toestel te laten onderscheppen door 2 Venezolaanse F16 gevechtsvliegtuigen. Toen de Venezolaanse toestellen het Amerikaanse toestel naderde en communicatie zocht, trok het toestel zich terug naar het noorden, maar kwam daarna terug.
Om zeven minuten over half twee kwam het wederom in het Venezolaanse luchtruim en verbleef er deze keer 19 minuten. Het toestel werd vervolgens geëscorteerd en gedwongen terug te keren, richting Curaçao. Chávez zei dat inzet van Sukhoi vliegtuigen niet noodzakelijk was, maar maakte wel duidelijk dat Venezuela niet met de armen over elkaar blijft zitten tegenover herhalende provocaties en haar soevereiniteit zal verdedigen. 

In dat verband liet hij waarschuwend weten dat Venezuela over een zeer geavanceerd niveau van tactische en strategische informatievoorziening beschikt. “We weten alles, het type vliegtuig en de namen van de piloten”, aldus Chávez.
Chávez herhaalde zijn veroordeling van de agressie van de Amerikaanse en Nederlandse regering. “Wij zitten hier niets te verzinnen. Wanneer wij tegen de Nederlandse regering zeggen dat zij haar verantwoordelijkheid moet nemen, dan is dat omdat wij weten wat we zeggen, zei Chávez. (Bron: Aporrea)


Bewijs voor schending van Venezolaans luchtruim vanuit Curaçao


Vicepresident en minister van Defensie, Ramón Carrizález (Foto: teleSUR)

Van de redactie - Na de ontkenning van Nederland dat haar samenwerking met het Amerikaanse leger op de Nederlandse Antillen een bedreiging vormt voor Venezuela, heeft de Venezolaanse regering nieuw bewijsmateriaal vrijgegeven dat een Amerikaans oorlogsvliegtuig vorig jaar vanaf Curaçao het Venezolaanse luchtruim heeft geschonden. Het Zuid-Amerikaanse televisiestation teleSUR zond het transcript uit van de opname van het radiogesprek uit tussen de piloot van het Amerikaanse toestel en de verkeerstoren op de luchthaven Maiquetía in Venezuela, gedateerd op 17 mei 2009. De Venezolaanse regering veroordeelde de inval vorig jaar, maar heeft toen niet het transcript vrijgegeven.
In de het transcript is te lezen dat Venezolaanse autoriteiten de piloot verzochten het vliegtuig te identificeren, waar het vandaan kwam en wat zijn bedoeling was met het betreden van het Venezolaanse luchtruim. De piloot bevestigde dat het een Amerikaans militair vliegtuig was, afkomstig uit Curaçao en dat het geen toestemming had om het Venezolaanse luchtruim betreden. De piloot zei dat het een "fout is" en dat de piloot "zich er niet bewust van was het luchtruim te hebben betreden".

zaterdag 9 januari 2010

Vice-voorzitter EP: Cuba hoort niet op lijst van terroristische staten



Vice-voorzitter Europees Parlement Miguel Angel Martínez

Van de redactie - In een interview met het Zuid-Amerikaanse televisiestation teleSUR, afgelopen maandag 4 januari, heeft de vice-voorzitter van het Europees Parlement (EP), Miguel Angel Martínez, verklaard dat de strijd tegen het terrorisme in de Verenigde Staten moet worden gemotiveerd door reële feiten en niet door politieke veronderstellingen die gevolgen hebben voor een geheel volk. Martínez doelde daarbij vooral op Cuba, dat hij noemde als land dat uitblinkt in de strijd tegen terrorisme. [1]
Martínez zei dat hij begreep dat het de verantwoordelijkheid van iedere regering is om de veiligheid van haar burgers te waarborgen en dat terrorisme een onbetwistbare bedreiging vormt, maar dat hij van mening is dat Cuba een land is dat zich heeft onderscheiden in de strijd tegen deze plaag, dus niet mag worden aangeduid als een land dat terrorisme steunt.

vrijdag 8 januari 2010

Plannen voor staatsgreep tegen Fernando Lugo onthuld



President Fernando Lugo van Paraguay

Van de redactie - De Paraguayaanse parlementiër, Desirée Masi, heeft oud-generaal Lino Oviedo ervan beschuldigd plannen te orkestreren voor een staatsgreep tegen de regering van president Fernando Lugo. De parlementariër verklaarde ook dat een groep in de Colorado Partij, onder leiding van senator Juan Carlos Galaverna, onderdeel van het complot uitmaken, zo meld de internet editie van Ultima Hora.
Masi voegde eraan toe dat de samenzwering van de oppositie de achtergrond is van de politieke crisis, die ontstond in de nasleep van een controversiële uitspraak van het Constitutionele Hof om twee van hun rechters, Bonifacio Ríos en Carlos Fernández Gadea, in hun functie te herstellen. Zij werden in 2003 na een politiek akkoord van de toenmalige president Nicanor Duarte ontslagen. In een artikel in La Nación wordt opgemerkt dat in het geval van een terugkeer van Gadea en Ríos, de Colorado Partij hier voordeel van heeft omdat beide leden zijn van die partij. [1]

donderdag 7 januari 2010

De USA zijn als een zinkende Titanic – Een multipolaire wereld komt op


Van de redactie - De Amerikaans-Duitse econoom en journalist William F. Engdahl heeft in een recent interview voor de Real News Network een fascinerende analyse gemaakt over de huidige internationale situatie. Naar de mening van Engdahl zal het meest verontrustende het komend jaar de oorlog in Afghanistan zijn, maar omschrijft het huidige moment ook als een historisch keerpunt, waarin een onherroepelijk einde komt aan de Amerikaanse werelddominantie. 

De Amerikaanse economie zal in 2010 door een hel gaan en zal daarin Engeland meeslepen. De Verenigde Staten verkeren nog psychologisch in een staat van ontkenning, maar hun economisch macht – en daarmee hun militaire mogelijkheden - heeft z’n grenzen bereikt. De Amerikaanse politiek toont duidelijke trekken van actie en reactie, gebaseerd op een bankroete strategie. Het is als de zinkende Titanic.

woensdag 6 januari 2010

Evo Morales wil mondiaal referendum over klimaatverandering

Tijdens zijn presentatie op de VN-klimaatconferentie heeft de Boliviaanse president Evo Morales Ayma voorgesteld om een wereldwijde referendum te organiseren over hoe de oorzaken van de klimaatverandering aan te pakken. Hieronder staan de vragen die hij voorgesteld heeft.

Klimaatverandering: “Als er geen water is, hebben de Chipaya geen leven”


Videoproductie van The Guardian: De leefstijl van de Uru Chipaya stam in het Andes gebied in Bolivia wordt bedreigd door de opwarming van de aarde.

Evo Morales over Klimaatschuld, Kapitalisme en Tribunaal voor Klimaatgerechtigheid


De Boliviaanse president Evo Morales werd tijdens de klimaattop in Kopenhagen geïnterviewd door Democracy Now. In het interview geeft hij z’n visie over de noodzakelijke veranderingen die moeten plaatsvinden om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen: “De politiek van ongelimiteerde industrialisatie is wat het milieu vernietigt en die irrationele industrialisatie is kapitalisme”. Verder spreekt hij zich uit voor een VN-tribunaal, klimaatschuld, en de Amerikaanse politiek t.a.v. het klimaat, Latijns-Amerika en Afghanistan.


dinsdag 5 januari 2010

UNASUR-top over militaire bases in Colombia

De Boliviaanse regering heeft bekend gemaakt dat op de 27ste en 28ste van deze maand een topontmoeting van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) zal worden gehouden in de Ecuadoriaanse stad Quito, om de kwestie van de zeven militaire bases van de Verenigde Staten in Colombia te bespreken.

maandag 4 januari 2010

Militaire bases in Colombia zal productie van drugs verhogen

De vestiging van zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia zal leiden tot een aanzienlijke verhoging van de drugsproductie in dit land. In Afghanistan bijvoorbeeld, nam de productie geleidelijk toe vanaf de militaire bezetting door de Verenigde Staten in dat land sinds 2002 tot nu.

Correa waarschuwt voor samenzwering


De Ecuadoriaanse president Rafael Correa (Foto: EFE)

Van de redactie - De Ecuadoriaanse president, Rafael Correa, heeft op zaterdag 2 januari verklaard dat rechtse organisaties uit de Verenigde Staten steun geven aan een samenzwering in zijn land, met het doel om zijn regering te destabiliseren. "We hebben rapporten van inlichtingendiensten die met feiten en cijfers aantonen dat er steun wordt gegeven, niet eens door de Amerikaanse regering, maar van rechtse organisaties in dat land”, aldus Correa. Hij benadrukte dat er een samenzwering in gang is gezet en waarschuwde dat januari “een heel harde maand” zal worden voor zijn regering. [1]

vrijdag 1 januari 2010

Een gezond en voorspoedig 2010

Wij wensen de lezers een gezond en voorspoedig 2010