maandag 21 december 2009

Amerikaanse militaire agressie tegen Venezuela escaleert





Door Eva Golinger [1]
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft op zijn zondagse televisie-en radioprogramma, Alo Presidente, van 20 december jl. onthuld dat onbemande vliegtuigen, ook bekend als drones, enkele dagen eerder illegaal het luchtruim van Venezuela zijn binnengedrongen. [2] "Een paar dagen geleden is een van deze militaire vliegtuigen tot aan Fort Mara doorgedrongen," een Venezolaans militair fort in de staat Zulia, grenzend aan Colombia. Het vliegtuig werd gezien door verschillende Venezolaanse soldaten die het onmiddellijk aan hun superieuren meldden. President Chávez heeft op 20 december het bevel gegeven om alle onbemande vliegtuigen boven Venezolaans grondgebied neer te schieten. Chávez heeft ook direct Washington bij deze laatste bedreiging van de stabiliteit in de regio betrokken, door te bevestigen dat het vliegtuig van Amerikaanse afkomst is.

Eerder op donderdag de 17de had president Chávez de militaire bedreiging vanuit de Nederlandse eilanden Aruba en Curaçao veroordeeld. De eilanden liggen op minder dan 70 km van de kust van Venezuela. Beide kleine eilanden hebben een Amerikaanse luchtmachtbasis als gevolg van de in 1999 gesloten overeenkomst tussen Washington en Nederland over de vestiging van zgn. Forward Operating Locations (FOL’s) in de Caribische koloniën. Oorspronkelijk werd in het contract bedongen dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Aruba en Curaçao uitsluitend voor missies tegen de drugshandel zou zijn. Echter, sinds september 2001, gebruikt Washington al haar militaire installaties tegen vermeende terroristische dreigingen waar ook ter wereld. De militaire bases op Aruba en Curaçao zijn de afgelopen jaren gebruikt voor spionage en verkenningsmissies tegen Venezuela.

In 2006 begon Washington met het uitvoeren van een reeks van militaire oefeningen op hoog niveau, met Curaçao als de belangrijkste plaats van de operaties. Honderden Amerikaanse vliegdekschepen, oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen, Black Hawk helikopters, nucleaire onderzeeërs en duizenden Amerikaanse militaire troepen zijn bij de diverse oefeningen van de afgelopen 3,5 jaar ingezet, wat tot grote verontrusting en zorg in de regio heeft geleid. In het bijzonder Venezuela, dat ook geconfronteerd werd met vijandige en agressieve diplomatieke acties uit Washington.

In 2008 reactiveerde het Pentagon de Vierde Vloot, belast met de verdediging van de Amerikaanse belangen in de Latijns-Amerikaanse regio. De Vierde Vloot werd in 1950, na de uitvoering van haar oorspronkelijke missie tijdens de Tweede Wereldoorlog, afgeschaft. Reactivering van de vloot bijna 60 jaar later werd door een meerderheid van de landen in Latijns-Amerika gezien als een directe bedreiging voor de regionale soevereiniteit. Het heeft geleid tot de vorming van een Defensieraad van de Zuid-Amerikaanse landen om externe bedreigingen het hoofd te bieden. Het Pentagon verklaarde met trots dat de reactivering van de Vierde Vloot een "Amerikaanse vertoning van kracht en macht is in de regio" en een demonstratie dat de Verenigde Staten "hun regionale bondgenoten zullen verdedigen". Dit werd gezien als directe steun aan Colombia en een poging om Venezuela te intimideren.

Op 30 oktober van dit jaar tekenden Colombia en de Verenigde Staten een militaire overeenkomst, waarbij het Amerikaanse leger de beschikking krijgt over zeven militaire bases op Colombiaans grondgebied en verder alle andere installaties die nodig zijn. De overeenkomst wordt gezien als de grootste Amerikaanse militaire expansie in Latijns-Amerikaanse in de geschiedenis. Hoewel de twee regeringen publiekelijk de overeenkomst gerechtvaardigd hebben als een verhoogde inspanning in de strijd tegen de drugshandel en het terrorisme, blijkt uit officiële US Air Force documenten dat de Verenigde Staten een "compleet spectrum militaire operaties" in heel Zuid-Amerika vanaf Colombiaanse grondgebied. De luchtmacht documenten rechtvaardigen de disproportionele militaire expansie als noodzakelijk ter bestrijding van "de constante dreiging van anti-Amerikaanse regeringen in de regio". De documenten onthullen verder dat door de Amerikaanse aanwezigheid in Colombia het succes van "spionage en verkenningoperaties zal toenemen" en dat het de capaciteit van het Pentagon om "expeditionaire oorlogvoering" in Latijns-Amerika uit te voeren, zal verbeteren.

Sinds 2006 heeft Washington Venezuela bestempeld als een land dat "niet volledig samenwerkt in de strijd tegen terreur". In 2005 werd Venezuela door het Amerikaanse State Department op de lijst van landen gezet "die niet samenwerken met drugs bestrijdingsoperaties". Ondanks het feit dat er geen enkel bewijs voor een zo gevaarlijke beschuldigingen was, heeft Washington deze classificaties gebruikt ter rechtvaardiging van een toename van agressie tegenover de Venezolaanse regering. In 2008 heeft de regering-Bush geprobeerd om Venezuela plaats op de lijst van landen te plaatsen die “het terrorisme steunen”, maar dat werd afgewezen, vooral omdat Venezuela nog steeds een van de belangrijkste leverancier van olie aan de VS is. Wanneer Washington Venezuela beschouwt als een terroristische staat, dan moeten alle relaties worden verbroken, inclusief de olieleveranties. 




De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton


Niettemin ziet Washington Venezuela nog steeds als een grote bedreiging voor de Amerikaanse belangen in de regio. De VS zijn vooral bezorgd over de commerciële betrekkingen die de Latijns-Amerikaanse landen aan zijn gegaan met landen zoals China, Rusland en Iran, dat gezien wordt als een economische bedreiging voor de Amerikaanse controle en dominantie in de regio. Vorige week gaf minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, een waarschuwing aan landen in Latijns-Amerika die onlangs betrekkingen aanhaalden met Iran, zoals Bolivia, Brazilië, Nicaragua en Venezuela. "... Ik denk dat als mensen willen flirten met Iran, dat ze eens goed moeten kijken naar wat de consequenties voor hen kunnen zijn en we hopen dat ze zich twee keer zullen bedenken ...", zei Clinton op een bijeenkomst in het State Department over het Latijns-Amerika beleid. [3]

De Colombiaanse regering heeft dit weekend aangekondigd dat er een nieuwe militaire basis zal worden gebouwd, precies aan de grens met Venezuela, met financiering en apparatuur uit de Verenigde Staten. De Colombiaanse minister van Defensie, Gabriel Silva, kondigde ook de activering aan van twee luchtmachtbataljons op andere gebieden aan de grens van Venezuela. Op de nieuwe militaire basis, die gelegen is op het schiereiland Guajira, dat grenst aan de Venezolaanse staat Zulia, zouden tot 1000 man troepen worden gelegerd en de aanwezigheid van Amerikaanse militairen en huurlingen mogelijk maken. Deze aankondiging wakkert duidelijk de anti-Venezolaanse stemming aan.

De verklaring van president Chávez over de schending van het Venezolaans luchtruim enkele dagen geleden, is een verdere escalatie van de groeiende spanningen tussen Venezuela en Colombia. De MQ-1 Predator UAV, een soort van een onbemand gevechtstoestel dat het afgelopen jaar in Afghanistan en Pakistan is gebruikt om verdachte terroristen te vermoorden. Ze zijn uitgerust met Hellfire raketten en in staat gronddoelen in kwetsbare gebieden raken.

Venezuela is zeer alert door deze gevaarlijke bedreiging. Chávez maakte de verklaringen over het vliegtuig bekend tijdens de lancering van de nieuwe nationale politie, een onlangs opgericht politiekorps dat gericht is op preventieve veiligheidsoperaties en dienstverlening.