woensdag 23 december 2009

Rodríguez noemt Obama een arrogante leugenaar




De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez (Foto: AP)

Van de redactie – De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez heeft op een persconferentie op 21 december in Havana de Amerikaanse president Obama een “imperiale en arrogante” leugenaar genoemd. Rodríguez sprak over het optreden van de Amerikaanse president op de klimaattop in Kopenhagen, afgelopen 17 en 18 december.
"Op deze topontmoeting was er alleen een imperiale, arrogante Obama, die niet luistert, die zijn posities oplegt aan anderen en ontwikkelingslanden zelfs bedreigt." Hij bestempelde de bijeenkomst als een “bedrieglijke een farce” en zei dat Washington zich bediend heeft van achterkamerdeals en spierballentactiek om de wereld een akkoord op te leggen. Hij noemde de verklaring “ondemocratisch” en “suïcidaal”, omdat het de grootste vervuilers alleen aanspoort om hun uitstoot te verminderen maar geen eisen stelt. Rodríguez zei verder dat Cuba en andere arme landen geweigerd heeft de overeenkomst te erkennen, omdat het niet betrokken is geweest bij de totstandkoming.
Rodríguez noemde met name de opmerking van Obama op een persconferentie in Kopenhagen. Daar zei de Amerikaanse president dat er nog geen overeenkomst was gesloten maar dat hij er vertrouwen in had dat die er voor de afsluiting van de top wel zou komen. “Obama wist dat hij stond te liegen en dat hij de publieke opinie stond te bedriegen”, aldus Rodríguez.
Op de vraag of Cuba wel serieus was bij het werken aan een overeenkomst, gegeven het feit dat de Cubaanse president Raúl Castro al enkele dagen voor het einde van de top deze als een mislukking had bestempeld, antwoordde Rodríguez dat “het prestige van Cuba bij internationale onderhandelingen zeer wel erkend is”.
“Het was een publiek geheim dat de landen niet tot een overeenkomst zouden komen”.
De voormalige Cubaanse president Fidel Castro had eerder in het weekend in zijn opiniestuk de rede van Obama “bedrieglijk, demagogisch en vol tegenstrijdigheden” genoemd. Een week eerder schreef hij dat Washington de controle over Latijns-Amerika wil versterken en dat achter Obama’s “vriendelijke glimlach en Afro-Amerikaanse gezicht” de ware sinistere bedoelingen voor de regio schuil gaat. (Bron: AP)