dinsdag 29 december 2009

Kiesraad bevestigt massale afwezigheid bij verkiezingen in Honduras

Uit officiële cijfers van de Hondurese kiesraad (TSE) blijkt dat de bevolking massaal uit protest weg is gebleven bij de verkiezingen van 29 november. Volgens de kiesraad bleef 50 procent van de kiesgerechtigden weg van de stembus, terwijl het defacto regime direct na de verkiezingen verklaarde dat 62 procent van de kiesgerechtigden hun stem had uitgebracht. Volgens het Nationaal Front tegen de Staatsgreep, dat in alle departementen vertegenwoordigers bij stembureaus had georganiseerd, was de opkomst veel lager, n.l. tussen de 30 en 40 procent, een historisch dieptepunt.
Het Front noemde in dit verband dat veel werknemers door hun werkgevers bedreigd zijn wanneer ze niet zouden gaan stemmen en maakte melding van tal van onregelmatigheden, waaronder manipulaties van cijfers. Er zijn meer dan 100 klachten van kandidaten ingediend, waarvan de kiesraad zegt dat sommigen zijn opgelost en anderen werden afgewezen omdat ze onvoldoende gewicht zouden hebben.
De kiesraad, die de staatsgreep van 28 juni tegen president Zelaya steunde, wees Porfirio Lobo van de Nationale Partij met 56,5 procent van de stemmen aan als winnaar. Op de tweede plaats kwam Elvin Santos van de Liberale Partij met 38 procent.
Het overgrote deel van de Latijns-Amerikaanse landen erkent de niet de uitslag en beschouwt de verkiezingen als onwettig omdat ze georganiseerd zijn door dezelfde mensen als die de staatgreep van 28 juni hebben uitgevoerd en zonder internationale waarnemers zijn gehouden. Het Nationaal Front, waarin vakbonden, inheemse volken, boerenorganisaties en progressieve partijen  in samenwerken, heeft aangekondigd op 27 januari, de dag van de beëdiging van de nieuwe president, een nationaal protest te zullen organiseren. (Prensa Latina)