donderdag 24 december 2009

Bolivia organiseert klimaattop van sociale bewegingen en wetenschappers



De Boliviaanse president Evo Morales (Foto: TeleSUR)

Van de redactie - De Boliviaanse president Evo Morales, heeft op 23 december aangekondigd volgend jaar april de sociale bewegingen in de wereld bijeen te roepen voor een conferentie volgend jaar april, om de rechten van Moeder Aarde te bespreken en daarna de resultaten aan de Verenigde Naties voor te leggen. "Nu dat de Verenigde Naties de Internationale Dag van Moeder Aarde erkennen, opent dit de deuren naar bescherming van de rechten van Moeder Aarde, dus in april volgend jaar zal ik de sociale bewegingen in de wereld bijeen te brengen voor een conferentie ter verdediging van Moeder Aarde”, zei Morales in een toespraak vanuit het Palacio Quemado, het presidentiële paleis. Ook wil Morales wetenschappers, humanisten en verdedigers van de planeet uitnodigen om samen met de sociale bewegingen de Aarde te verdedigen.
"We nodigen ook presidenten van verschillende landen uit die willen luisteren naar de volkeren van de wereld (...) Ik ben er zeker van dat enkele van de wereldleiders zullen deelnemen aan de debatten en we willen ze vragen om bij de volgende top over klimaatverandering volgend jaar in Mexico zich in te zetten voor een ander economisch beleid, omdat het model van het kapitalistische systeem de mensheid niet verdedigt, aldus Morales. Hij noemde het kapitalistische systeem de vijand van de mensheid en Moeder Aarde.
Morales zei dat de ontwikkelde en geïndustrialiseerde landen "de wereld bedreigen met hun economisch beleid (...) een aantal presidenten is met geld bezig en niet met het leven en Moeder Aarde”.
Hij vroeg zich af “Zijn we hier om te leven of te sterven? "Om te redden of te doden?"  Hij deed een oproep aan de verantwoordelijke wereldleiders om de mensheid te redden van de klimaatramp, die een gevolg is van
de uitstoot van broeikasgassen door de rijkste landen van de wereld.
De Boliviaanse president verzekerde dat "mensen die deelnemen aan de verdediging van het leven, volgend jaar bijeenkomen om zich te organiseren en voor te bereiden op welke rechten Moeder Aarde heeft. Zeventig jaar geleden heeft de VN de verklaring van de rechten van de mens aangenomen, politieke rechten, economische rechten, nu moeten we de rechten van Moeder Aarde verdedigen, dus wil ik dit voorstellen”, aldus Morales. (Bron: TeleSUR)