woensdag 30 december 2009

Zelaya: Democratie is dood in Honduras


President Manuel Zelaya (Foto: teleSUR)

De wettige president van Honduras, Manuel Zelaya, heeft verklaard dat de democratie in zijn land dood is en dat er met de staatsgreep van 28 juni een militaire dictatuur in zijn land heerst. In een verklaring op 22 december die hij vanuit de Braziliaanse ambassade uitgaf, stelt hij dat een kleine economische elite met geweld de politieke macht heeft gegrepen om hun voordelen te kunnen behouden. Zelaya bevindt zich sinds 21 september in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa, dat nog steeds omsingeld is door leger en politie.

Zelaya stelt verder in zijn verklaring dat niemand het proces van politieke en sociale hervorming kan stoppen die zijn regering heeft doorgevoerd en herhaalde zijn weigering om af te treden als president waarvoor hij door het Hondurese volk is gekozen.


Volgens Zelaya is het buitengewoon belangrijk en urgent dat het historische proces doorgaat van het organiseren van de mensen en economische, sociale en politieke hervormingen, om werkelijke ontwikkeling in het land te krijgen. De voortgang van de hervormingen gaat door, ondanks de campagnes om de zakenman Porfirio Lobo te steunen, die met zijn verkiezing tot president niet de democratie en stabiliteit in het land heeft gebracht. 

Hoewel sommige regeringen gedacht hebben dat de verkiezingen een einde zouden maken aan de crisis die het gevolg is van de staatsgreep van 28 juni, erkennen de meeste Latijns-Amerikaanse landen niet hun geldigheid. De Hondurese kiesraad heeft Porfirio Lobo als winnaar uitgeroepen. Volgens het Front tegen de Staatsgreep heft slechts een derde van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht.
(Prensa Latina)