vrijdag 18 december 2009

Chávez beschuldigt Nederland van oorlogsvoorbereiding


Van de redactie - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft op donderdag 17 december Nederland beschuldigd van samen met de Verenigde Staten oorlogsvoorbereidingen tegen Venezuela te treffen. "De Verenigde Staten bezetten de eilanden Aruba en Curaçao en die liggen enkele kilometers van de Venezolaanse kust”, aldus Chávez die de Europese Unie heeft gevraagd zich hierover uit te spreken. "Nederland is lid van de Europese Unie en ik wil weten wat de Europese Unie hiervan vindt."

Hij zei dat de bases op Aruba en Curaçao, met de zeven Amerikaanse militaire bases in Colombia en de "trieste" opening van Panama voor toegang van Amerikaanse militaire installaties, deel uitmaken van de omsingeling van Venezuela. "Venezuela wordt omsingeld door Amerikaanse militaire bases en ze gebruiken de Vierde Vloot tegen ons.” Volgens Chávez proberen de Amerikanen wanhopig de Bolivariaanse socialistische revolutie in het Zuiden te vernietigen, uit vrees dat deze zich zal uitbreiden naar het noorden.

Chávez sprak in Kopenhagen een grote vooral jonge groep mensen toe, die hij opriep om een nieuwe linkse beweging in Europa te vormen. Hij drong aan op eenheid tussen de mensen uit het noorden en het zuiden. “Laten we een grote mondiale revolutie organiseren tegen het imperialisme, tegen het kapitalisme, tegen de dood, want het leven is revolutie en de 21ste eeuw is het socialisme, met de taak voor de volken van de wereld om een ecologische, klimatologische en energierevolutie te voltrekken op de grondslagen van humanisme en menselijke moraal.
Over de kwestie van de opwarming van de aarde spoorde hij aan op te treden met een urgentie en vastberadenheid om het kapitalisme te verslaan en zo de mensheid te redden van het gevaar van de huidige klimaatcrisis.
"We staan op de rand van de afgrond, morgen kan het te laat zijn voor het bestaan van de planeet. We moeten vechten met urgentie, passie en de wil om het kapitalisme te verslaan en te bouwen aan een nieuw radicaal alternatief, humaan en vitaal tegen het destructieve model van het kapitalisme", aldus Chávez.
De Venezolaanse leider was zeer ingenomen met het voorstel van zijn Boliviaanse collega Evo Morales om een wereldwijd referendum te houden om de planeet te redden van het misbruik van het kapitalisme. (Bron: teleSUR)