maandag 14 december 2009

Clinton uit dreigende taal tegen Venezuela en Bolivia


Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (Foto: ABI)

Van de redactie - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton op vrijdag 11 december de groeiende aanwezigheid van Iran in Latijns-Amerika bekritiseerd. Clinton noemde het een "slechte" idee dat Latijns-Amerikaanse landen, waarbij ze met name Bolivia en Venezuela noemde, onlangs de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben ontvangen.
Opvallend genoeg noemde ze niet Brazilië, waar Ahmadinejad ook op bezoek was en waar hij werd geëerd door president Luiz Inacio Lula, die pleitte voor de versterking van de betrekkingen tussen zijn land en Iran.
"We zijn ons er erg van bewust van het belang van Iran om zichzelf te promoten in sommige landen, zoals Bolivia en Venezuela. We kunnen alleen maar zeggen dat dit echt een slecht idee is”, aldus Clinton.
Hoewel Clinton zei dat ze "alleen" zou kunnen zeggen dat het een “slecht idee” is dat Latijns-Amerika relaties aangaat met Iran, vervolgde ze op dreigende toon: "Als mensen willen flirten met Iran, dan zouden ze goed moeten overwegen wat de mogelijke gevolgen voor hen kunnen zijn en ik hoop dat ze zich twee maal zullen bedenken en we zullen ze steunen als ze dat doen." Ze riep Venezuela en Bolivia ook op te erkennen dat Iran "de grootste ontwikkelaar en exporteur van terrorisme” in de wereld is. [1]

Morales 

Op een persconferentie in Cochabamba, op zaterdag 12 december, reageerde de Boliviaanse president Evo Morales op de dreigende woorden van Clinton. “De Verenigde Staten hebben niet het morele gezag om over terrorisme te spreken en andere landen van exporteren daarvan te beschuldigen”, aldus Morales die daaraan toevoegde dat de VS “de voornaamste terroristen zijn door het vestigen van zeven militaire bases in Colombia”.
Morales zei dat Bolivia een soeverein land is en relaties onderhoudt met alle landen omdat het de cultuur van de dialoog verdedigt. In geen een enkel geval zal Bolivia de dreigende taal accepteren die Clinton heeft geuit. Hij vergeleek het oorlogszuchtige karakter van de VS met Cuba, een land dat in tegenstelling tot oorlogszuchtige acties “artsen stuurt naar Latijns-Amerika en andere continenten voor humanitaire hulp en solidariteit”.[2]

Chávez 
De Venezolaanse president Hugo Chávez zei dat de woorden van Clinton een bedreiging waren voor alle ALBA-landen. “De woorden van mevrouw Clinton zijn niet alleen een bedreiging voor Bolivia en Venezuela maar voor alle landen van de Bolivariaanse Alliantie. Als zij zegt dat we goed de consequenties moeten overwegen, dan is dat duidelijke dreigende taal”, aldus Chávez op 13 december in Havana, waar hij was ter gelegenheid van de 8ste ALBA-top.
Chávez noemde de woorden van Clinton een duidelijk bewijs van een imperiaal offensief tegen de progressieve ontwikkeling in Latijns-Amerika, in een poging om hun achtertuin weer onder controle te krijgen. [3]
De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft in november Brazilië, Bolivia en Venezuela bezocht en een reeks van economische akkoorden gesloten.