maandag 28 december 2009

Coup Honduras tegen sociale hervormingen Nationaal Front organiseert protest

De staatsgreep van 28 juni in Honduras is uitgevoerd om het land uit de Bolivariaanse Alliantie voor de Volken van ons Amerika (ALBA) te halen. Dat verklaarde de Hondurese president Manuel Zelaya, gisteren op 18 december tegenover Radio Globo. “De coupplegers hadden de taak om alle sociale processen terug te draaien en de voorgestelde plannen voor het land te stoppen”, aldus Zelaya. Honduras trad op 25 augustus 2008 toe tot de ALBA, waardoor het land kon profiteren van voordelen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, energie en voedselproductie.

Op het gebied van energie kreeg Honduras met toetreding tot de ALBA en Petrocaribe gegarandeerd dagelijks 20.000 vaten olie tegen speciale prijzen en lage rente. Het land kreeg 100 moderne tractoren, ploegen, zaaimachines en andere landbouwmachines om de voedselproductie te verbeteren.
Honduras profiteerde ook van Operatie Milagro, een Cubaans-Venezolaans project, waardoor 40.000 mensen gratis een oogoperatie konden ondergaan. De ALBA ondersteunde ook een alfabetiseringscampagne, waardoor 250.000 mensen leerden lezen en schrijven.
Al deze projecten zullen worden stopgezet wanneer het Nationaal Congres het voorstel van de huidige machthebber Micheletti om uit de ALBA te stappen goedkeurt. Ook de winnaar van de verkiezingen van 29 november, Porfirio Lobo van de Nationale Partij is voor uittreding.
De ALBA-lden hebben op hun 8ste topontmoeting in Havana op 14 en 15 december wederom de staatsgreep in Honduras veroordeeld, evenals het verkiezingsproces om de staatsgreep te legitimeren. In de slotverklaring wordt de moedige opstelling van Zelaya onderstreept, opnieuw de solidariteit met het Hondurese volk uitgesproken en het doel van het bewind om sociale projecten in Honduras en Latijns-Amerika te stoppen, veroordeeld.


Protest
Het Nationaal Front tegen de Staatsgreep in Honduras heeft aangekondigd op 7 januari protestbetogingen tegen het uittreden uit de ALBA te zullen organiseren. (Prensa Latina)