woensdag 30 december 2009

Zelaya: Democratie is dood in Honduras


President Manuel Zelaya (Foto: teleSUR)

De wettige president van Honduras, Manuel Zelaya, heeft verklaard dat de democratie in zijn land dood is en dat er met de staatsgreep van 28 juni een militaire dictatuur in zijn land heerst. In een verklaring op 22 december die hij vanuit de Braziliaanse ambassade uitgaf, stelt hij dat een kleine economische elite met geweld de politieke macht heeft gegrepen om hun voordelen te kunnen behouden. Zelaya bevindt zich sinds 21 september in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa, dat nog steeds omsingeld is door leger en politie.

dinsdag 29 december 2009

Kiesraad bevestigt massale afwezigheid bij verkiezingen in Honduras

Uit officiële cijfers van de Hondurese kiesraad (TSE) blijkt dat de bevolking massaal uit protest weg is gebleven bij de verkiezingen van 29 november. Volgens de kiesraad bleef 50 procent van de kiesgerechtigden weg van de stembus, terwijl het defacto regime direct na de verkiezingen verklaarde dat 62 procent van de kiesgerechtigden hun stem had uitgebracht. Volgens het Nationaal Front tegen de Staatsgreep, dat in alle departementen vertegenwoordigers bij stembureaus had georganiseerd, was de opkomst veel lager, n.l. tussen de 30 en 40 procent, een historisch dieptepunt.

De verkiezingen in Honduras ontmaskerd

Speciale video van The Real News Network over de verkiezingen in Honduras.
Zie de video

maandag 28 december 2009

Coup Honduras tegen sociale hervormingen Nationaal Front organiseert protest

De staatsgreep van 28 juni in Honduras is uitgevoerd om het land uit de Bolivariaanse Alliantie voor de Volken van ons Amerika (ALBA) te halen. Dat verklaarde de Hondurese president Manuel Zelaya, gisteren op 18 december tegenover Radio Globo. “De coupplegers hadden de taak om alle sociale processen terug te draaien en de voorgestelde plannen voor het land te stoppen”, aldus Zelaya. Honduras trad op 25 augustus 2008 toe tot de ALBA, waardoor het land kon profiteren van voordelen op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, energie en voedselproductie.

donderdag 24 december 2009

Bolivia organiseert klimaattop van sociale bewegingen en wetenschappers



De Boliviaanse president Evo Morales (Foto: TeleSUR)

Van de redactie - De Boliviaanse president Evo Morales, heeft op 23 december aangekondigd volgend jaar april de sociale bewegingen in de wereld bijeen te roepen voor een conferentie volgend jaar april, om de rechten van Moeder Aarde te bespreken en daarna de resultaten aan de Verenigde Naties voor te leggen. "Nu dat de Verenigde Naties de Internationale Dag van Moeder Aarde erkennen, opent dit de deuren naar bescherming van de rechten van Moeder Aarde, dus in april volgend jaar zal ik de sociale bewegingen in de wereld bijeen te brengen voor een conferentie ter verdediging van Moeder Aarde”, zei Morales in een toespraak vanuit het Palacio Quemado, het presidentiële paleis. Ook wil Morales wetenschappers, humanisten en verdedigers van de planeet uitnodigen om samen met de sociale bewegingen de Aarde te verdedigen.

woensdag 23 december 2009

Rodríguez noemt Obama een arrogante leugenaar




De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez (Foto: AP)

Van de redactie – De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez heeft op een persconferentie op 21 december in Havana de Amerikaanse president Obama een “imperiale en arrogante” leugenaar genoemd. Rodríguez sprak over het optreden van de Amerikaanse president op de klimaattop in Kopenhagen, afgelopen 17 en 18 december.

dinsdag 22 december 2009

Verklaring Platform Cuba-Nederland


De Algemene Vergadering van de VN roept op tot beëindiging van de blokkade tegen Cuba

Aan de Nederlandse regering en de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Op 28 oktober jl. heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met een overweldigende meerderheid een resolutie aangenomen waarin de Verenigde Staten worden opgeroepen een einde te maken aan de economische, financiële en handelsblokkade gericht tegen Cuba. De Verenigde Staten, Israël en Palau stemden tegen, en Micronesië en de Marshall Eilanden onthielden zich en 187 landen stemden voor. Het is de 18de keer dat de Algemene Vergadering zich tegen de Amerikaanse blokkade van Cuba heeft uitgesproken, maar nimmer met zo’n grote meerderheid.

maandag 21 december 2009

Amerikaanse militaire agressie tegen Venezuela escaleert





Door Eva Golinger [1]
De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft op zijn zondagse televisie-en radioprogramma, Alo Presidente, van 20 december jl. onthuld dat onbemande vliegtuigen, ook bekend als drones, enkele dagen eerder illegaal het luchtruim van Venezuela zijn binnengedrongen. [2] "Een paar dagen geleden is een van deze militaire vliegtuigen tot aan Fort Mara doorgedrongen," een Venezolaans militair fort in de staat Zulia, grenzend aan Colombia. Het vliegtuig werd gezien door verschillende Venezolaanse soldaten die het onmiddellijk aan hun superieuren meldden. President Chávez heeft op 20 december het bevel gegeven om alle onbemande vliegtuigen boven Venezolaans grondgebied neer te schieten. Chávez heeft ook direct Washington bij deze laatste bedreiging van de stabiliteit in de regio betrokken, door te bevestigen dat het vliegtuig van Amerikaanse afkomst is.

ALBA: Het resultaat van Kopenhagen is een bedreiging voor de mensheid




 Vertegenwoordigers van de ALBA-landen in Kopenhagen (Foto: TeleSUR)

De lidstaten van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van ons Amerika (ALBA) hebben in een verklaring de uitkomst van de klimaattop veroordeeld. Zij veroordelen het mislukken van de top, waar men er niet in geslaagd is om op welk punt van de vooraf vastgestelde doelstellingen dan ook tot overeenkomst te komen, en noemen de gevolgen van de mislukking een bedreiging voor de mensheid.  
In de verklaring wordt gesteld dat de gang van zaken in Kopenhagen ondemocratisch, duister, ondoorzichtig en exclusief was, bedoeld om de standpunten van een kleine groep landen te waarborgen. De tekst spreekt van een "ongelukkige misontmoeting”, waarbij een selecte groep van landen, bijeengeroepen en gecoördineerd door Denemarken, in enkele weken de lijnen uitwerkten naar een parallelle overeenkomst, naast het Kyoto-protocol, dat als richtlijn moest dienen voor de discussies en waarvan de grote meerderheid van landen waren uitgesloten. Zo worden criteria geschapen voor het bestaan van eerste en tweede rang staten.
"Het is duidelijk dat we geen klimaatverandering kunnen overwegen zonder een verandering van het systeem. Het model van de kapitalistische productie en consumptie leidt tot een punt waarop geen weg meer terug is voor het leven op aarde. Het is een cruciaal moment in de menselijke geschiedenis en het debat kan niet worden beperkt tot de economische belangen van een kleine groep landen”, aldus de verklaring.

zaterdag 19 december 2009

Leider verzetsfront in Honduras vermoord

Carlos Turcios, vice-voorzitter van het Hondurese Verzetsfront tegen de Staatsgreep in de plaats Choloma, is op 17 december vermoord aangetroffen. Dat heeft het Comité voor de verdediging van de mensenrechten in Honduras (CODEH) bekend gemaakt. Volgens CODEH-voorzitter Andres Pavon werd het lijk van Turcios gevonden in Baracoa, ruim 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Tegucigalpa. De dag eerder was de jonge vice-voorzitter vermist. Hij was onthoofd en zijn handen waren verbrijzeld

Leven van Zweedse journalist in gevaar


Het leven van een Zweedse journalist, die informatie heeft gegeven over de verkiezingsfraude in Honduras, is in gevaar. Dit heeft de Onderzoekscommissie over Aanvallen op Journalisten (CIAP), die behoort tot de Latijns-Amerikaanse Federatie van Journalisten (FELAP), op donderdag 17 december bekend gemaakt. CIAP-secretaris, de Chileen Ernesto Carmona, verklaarde tegenover Prensa Latina dat de correspondent Dick Emanuelsson het land kon worden uitgezet, vanwege het openbaarmaken van verkiezingsfraude en de financiering van de Hondurese NGO "Let's Make Democracy" (HD) door de Amerikaanse organisatie USAID.

vrijdag 18 december 2009

Chávez beschuldigt Nederland van oorlogsvoorbereiding


Van de redactie - De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft op donderdag 17 december Nederland beschuldigd van samen met de Verenigde Staten oorlogsvoorbereidingen tegen Venezuela te treffen. "De Verenigde Staten bezetten de eilanden Aruba en Curaçao en die liggen enkele kilometers van de Venezolaanse kust”, aldus Chávez die de Europese Unie heeft gevraagd zich hierover uit te spreken. "Nederland is lid van de Europese Unie en ik wil weten wat de Europese Unie hiervan vindt."

donderdag 17 december 2009

Kopenhagen: Bolivia en Venezuela eisen meer steun van de rijke landen


De Venezolaanse president Hugo Chávez (Foto: EFE)

Van de redactie - De Boliviaanse president Evo Morales en de Venezolaanse president Hugo Chávez hebben op de klimaatconferentie in Kopenhagen van de geïndustrialiseerde landen geëist dat zij meer hulp aan de ontwikkelingslanden geven om de gevolgen van de klimaatverandering te kunnen opvangen.
Evo Morales noemde het een schande dat de Verenigde Staten 680 miljard dollar uitgeven voor defensie, maar om de mensheid te redden niet meer dan 10 miljard willen uitgeven. Morales wil een wereldwijd referendum houden om de planeet te redden.
Hugo Chávez bracht de leus van demonstranten op straat naar de conferentiezaal. "Wanneer het klimaat een bank zou zijn geweest, dan was het al gered". Waar Chávez aan toevoegde onder applaus: "vooral als het een grote kapitalistische bank is".
Zie de video.

De Boliviaanse president Evo Morales (Foto: EFE)

 

maandag 14 december 2009

Clinton uit dreigende taal tegen Venezuela en Bolivia


Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton (Foto: ABI)

Van de redactie - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton op vrijdag 11 december de groeiende aanwezigheid van Iran in Latijns-Amerika bekritiseerd. Clinton noemde het een "slechte" idee dat Latijns-Amerikaanse landen, waarbij ze met name Bolivia en Venezuela noemde, onlangs de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad hebben ontvangen.
Opvallend genoeg noemde ze niet Brazilië, waar Ahmadinejad ook op bezoek was en waar hij werd geëerd door president Luiz Inacio Lula, die pleitte voor de versterking van de betrekkingen tussen zijn land en Iran.
"We zijn ons er erg van bewust van het belang van Iran om zichzelf te promoten in sommige landen, zoals Bolivia en Venezuela. We kunnen alleen maar zeggen dat dit echt een slecht idee is”, aldus Clinton.
Hoewel Clinton zei dat ze "alleen" zou kunnen zeggen dat het een “slecht idee” is dat Latijns-Amerika relaties aangaat met Iran, vervolgde ze op dreigende toon: "Als mensen willen flirten met Iran, dan zouden ze goed moeten overwegen wat de mogelijke gevolgen voor hen kunnen zijn en ik hoop dat ze zich twee maal zullen bedenken en we zullen ze steunen als ze dat doen." Ze riep Venezuela en Bolivia ook op te erkennen dat Iran "de grootste ontwikkelaar en exporteur van terrorisme” in de wereld is. [1]

zondag 13 december 2009

Verkiezingen in Latijns-Amerika

* Historische overwinning voor Morales in Bolivia
* Uruguay kiest overtuigend voor José “Pepe” Mujica
* Bevolking van Honduras uit protest massaal afwezig




Aanhangers van Morales vieren overwinning (foto: Reuter)


Van de redactie - In de afgelopen 2 weken hebben drie belangrijke verkiezingen plaatsgevonden in Latijns-Amerika. Op 6 december ging de bevolking van Bolivia massaal naar de stembus voor de herverkiezing van Evo Morales, die met een historische overwinning van 63% van de stemmen een overduidelijk mandaat kreeg voor een tweede ambtstermijn. [1] Op 29 november vond de tweede ronde plaats van de presidentsverkiezingen in Uruguay, waar de linkse kandidaat José “Pepe” Mujica met ruim 52% van de stemmen de opvolger wordt van Tabaré Vázquez. Eveneens op 29 november werden in Honduras verkiezingen gehouden. Daar bleef de bevolking massaal weg uit protest tegen de staatsgreep en dictatuur die daarop volgde. Slechts 1/3 van de kiezers bracht hun stem uit.

dinsdag 1 december 2009

ALBA: Een nieuw integratiemodel

Van de redactie - In december van dit jaar bestaat ALBA 5 jaar. Opgericht als het “Bolivariaanse Alternatief voor de Volkeren van Ons Amerika”, draagt het nu de naam “Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika”. ALBA wil een alternatief integratiemodel zijn tegenover het door de Verenigde Staten gevoerde neoliberale FTAA-vrijhandelsmodel.



Het idee voor de vorming van ALBA is afkomstig van de Venezolaanse president Hugo Chávez Frías, dit met het voorstel kwam op de IIIe Top van Caribische Staten, op Isla Marguerita in 2001. Op 14 december 2004 werd ALBA realiteit. Cuba en Venezuela tekenden als eerste het akkoord. Sindsdien zijn Antigua en Barbuda, Bolivia, Dominica, Ecuador, Honduras, Nicaragua, Saint Vincent en de Grenadines toegetreden en is ALBA uitgegroeid tot negen lidstaten.

Startverklaring van ALBA

ALBA ging van start in 2004 op initiatief van Cuba en Venezuela onder de naam “Bolivariaanse Alternatief voor de Volkeren van Ons Amerika”. Op 14 december 2004 gaven de Cubaanse president Fidel Castro Ruz en de Venezolaanse president Hugo Chávez Frías de volgende verklaring uit:

GEMEENSCHAPPELIJKE VERKLARING VAN
DE PRESIDENT VAN DE BOLIVARIAANSE REPUBLIEK VENEZUELA EN DE VOORZITTER VAN DE STAATSRAAD VAN DE REPUBLIEK CUBA
INZAKE DE OPRICHTING VAN ALBA


Hugo Chávez Frías (l) en Fidel Castro Ruz

Havana, 14 december, 2004

Tijdens het officiële bezoek van president Hugo Chávez Frías aan Cuba, op de tiende verjaardag van zijn ontmoeting met de Cubaanse bevolking, was er een brede en diepgaande uitwisseling tussen de president van de Bolivariaanse Republiek Venezuela en de voorzitter van de Staatsraad van de Republiek Cuba, vergezeld van hun respectievelijke delegaties, waar beide staatshoofden besloten tot ondertekening van de volgende verklaring: