donderdag 27 mei 2010

Mega Combinatie wint verkiezingen Suriname



Mega Combinatie-leider Desi Bouterse (Foto: Reuters)

De Mega Combinatie van de Desi Bouterse heeft woensdag de parlementsverkiezingen in Suriname gewonnen. Dat blijkt na het tellen van het overgrote deel van de stemmen. Na het tellen van vrijwel alle stemmen in de hoofdstad Paramaribo was duidelijk dat de Mega Combinatie, de politieke coalitie waarbij de NDP van Bouterse is aangesloten, de overwinning niet meer kon ontgaan. Het samenwerkingsverband van Bouterse heeft 23 zetels in het 51 leden tellende parlement gehaald. Het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan bleef steken op veertien zetels.

Ontwikkelingslanden eisen meer inspraak bij verdeling GEF-miljarden


De Uruguayaanse vicepresident Danilo Astori (Foto: IPS)
De ontwikkelingslanden eisen een betere vertegenwoordiging in de bestuursorganen van de Global Environment Facility (GEF), de grootste financier van milieuprojecten in de wereld. Op die manier kunnen hun belangen, en niet die van de rijke landen, gaan doorwegen bij het verdelen van de middelen.
In de Uruguayaanse badplaats Punta del Este loopt nog tot eind deze week een vijfdaagse algemene vergadering van de GEF. De donorlanden willen de komende vier jaar 4,25 miljard dollar (3,5 miljard euro) in het fonds pompen. Met dat geld worden onder meer projecten gefinancierd tegen de opwarming van de aarde en de vermindering van de natuurlijke rijkdom in arme landen. In Uruguay worden nu de prioriteiten vastgelegd voor de besteding van die nieuwe miljarden.

Commissie hekelt ontslag Hondurese rechters


Sommige Hondurese rechters hebben het te verduren. Wie kritiek had op de staatsgreep van vorig jaar, wordt gepest, soms zelfs ontslagen. Dat stelt de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, die zopas een bezoek aan Honduras heeft afgerond. De Hondurese regering beschuldigt de commissie van partijdigheid.
Volgens de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie is nog steeds geen efficiënt onderzoek gedaan om uit te zoen hoe mensen omgekomen zijn tijdens en na de staatsgreep van 28 juni 2009, waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet. Dat leidt tot straffeloosheid en verzwakt de rechtstaat, zegt de commissie.

Uitgebuite arbeiders lanceren eigen kledingmerk


No Chains - geen ketens - heet het nieuwe kledingmerk. De kleren zijn gemaakt door Argentijnse en Thaise werknemers die vroeger zijn uitgebuit en nu coöperatieve bedrijven hebben opgericht. De eerste kledingstukken zijn vanaf 4 juni te koop in Buenos Aires en Bangkok. No Chains wil garant staan voor kleding die op een waardige manier, zonder uitbuiting geproduceerd is.
De Argentijnse organisatie La Alameda en haar Thailandse evenknie Dignity Returns verkopen vanaf 4 juni duizenden truitjes met uiteenlopende ontwerpen maar alle met het merk No Chains. De bedoeling is de kleren te verkopen via lokalen van niet-gouvernementele organisaties en vakbonden.

Chileense aardbevingsslachtoffers voelen zich vergeten


Slachtoffers van de aardbeving in Chili in februari, klagen over de trage hulp bij het verschaffen van noodwoningen. "De situatie is kritiek", zegt activist Iván Salazar, geboren in Cauquenes, een van de Chileense steden die zwaar getroffen werd door de beving.
"Als Cauquenes bij Santiago had gelegen, zou het probleem al bijna opgelost zijn", zegt Salazar. "Alleen de plaatsen waar de media aandacht aan hebben besteed, hebben hulp gekregen. Daarom willen we bij het regeringsgebouw demonstreren."

EU en Latijns-Amerika gaan nauwer samenwerken


De leiders van Latijns-Amerika en de EU op de top van in Madrid (Foto: EFE)
De zestig landen van de Europese Unie, Latijns-Amerika en de Caraïben gaan nauwer samenwerken om de gevolgen van de internationale economische crisis te boven te komen. In de slotverklaring van de top tussen de twee regio's die op dinsdag 18 mei in Madrid werd gehouden, ligt onder meer de nadruk op duurzame energie.
In hun slotverklaring zeggen de twee regio's onder meer dat ze willen samenwerken om de klimaatverandering tegen te gaan en de natuurlijke rijkdom beter te beschermen. Dat zou ook de strijd tegen de armoede vooruit moeten helpen. Concreet willen Europa en Latijns-Amerika de handen in elkaar slaan om hernieuwbare energiebronnen als biobrandstoffen en waterkracht te ontwikkelen, het efficiënt gebruik van energie te bevorderen en naar duurzame productie- en verbruikspatronen te evolueren.

maandag 24 mei 2010

VOLKERENOVEREENKOMST


Wereld Volksconferentie over Klimaatverandering
en de grondrechten van Moeder Aarde
22 april 2010, Cochabamba, Bolivia


Vandaag is onze planeet, Moeder Aarde, gewond en is de toekomst van de mensheid in gevaar.

Als de opwarming van de aarde met meer dan twee graden Celsius toeneemt - een situatie waartoe het 'Akkoord van Kopenhagen" zou kunnen leiden – bestaat een kans van vijftig procent dat de schade aan onze planeet volledig onomkeerbaar zal zijn. Tussen de twintig en dertig procent van de species dreigt te verdwijnen. Grote bosgebieden worden dan aangetast, droogtes en overstromingen bedreigen de verschillende regio's van de planeet, woestijnen breiden zich uit en het smelten van de poolkappen en de gletsjers in de Andes en de Himalaya zal versneld plaatsvinden. Vele eilandstaten zullen verdwijnen en Afrika zal lijden aan een temperatuurstijging van meer dan drie graden Celsius. Ook zal het de wereldvoedselproductie doen verminderen, wat een catastrofale impact heeft op de overlevingskansen van inwoners in grote gebieden op onze planeet en het aantal mensen in de wereld dat honger zal lijden - nu al 1,02 miljard mensen - zal dramatisch toenemen. Bedrijven en regeringen van de zogenaamde "ontwikkelde" landen, met medeplichtigheid van een deel van de wetenschappelijke wereld, hebben de discussie over klimaatverandering beperkt tot een probleem tot de stijging van de temperatuur, zonder de oorzaak – het kapitalistische systeem - ter discussie te stellen.

woensdag 19 mei 2010

Interview met Luiz Inacio Lula da Silva


Luiz Inacio Lula da Silva (Foto: Google)
De president van Brazilië spreekt in een interview met Al Jazeera over zijn leven en hoe hij in de politiek terecht is gekomen, zijn successen en prestaties, zijn strijd tegen armoede, de economie van Brazilië, het Iraanse atoomprogramma, Latijns-Amerika, internationale politiek, de noodzaak om conflicten en oorlog te vermijden en de overtuigende kracht van de politiek van dialoog. (Engelse vertaling)

Zie de videoreportage van Al Jazeera: Talk to Jazeera - Luiz Inacio Lula da Silva

maandag 17 mei 2010

Nicaraguaanse politie onderschept en ton cocaïne


De Nicaraguaanse politie heeft een lading van bijna 1000 kilo, ter waarde van 20 miljoen dollar, onderschept. De lading bevond zich op een schip dat van Colombia op weg was naar Guatemala.

Zie de videoreportage van teleSUR: Incineran una tonelada de cocaína en Nicaragua

Haïtianen eisen vertrek van de Amerikaanse troepen


Vertegenwoordigers van sociale bewegingen hebben het vertrek geëist van de VN-troepenmacht die sinds 2004 op het eiland verblijven. In het bijzonder eisten ze het vertrek van de Amerikaanse troepenmacht die na de aardbeving van 12 januari zijn gestationeerd. “Zij zeggen hier te zijn voor het verlenen van humanitaire hulp, mar wij weten dat ze in werkelijk hier zijn om uit geopolitieke overwegingen het eiland te controleren”,  aldus Inderne Brelus van de Haïtiaanse Boerenbeweging.  

Zie de videoreportage van teleSUR: Organizaciones haitanas exigen salida de tropas de EE.UU.

Mexicanen in opstand tegen Zwitsers bedrijf


Inwoners van de Mexicaanse industriestad Apaxco hebben dit weekend gedemonstreerd tegen het Zwitserse afvalverwerkingsbedrijf Ecoltec. De stoffen die vrijkomen bij de verwerking van het giftig afval, zouden leiden tot gezondheidsproblemen bij de bevolking."Fuera Ecoltec!" (Weg met Ecoltec!) schreeuwden demonstranten in Apaxco, 85 kilometer ten zuiden van Mexico-Stad. Wie Apaxco via de snelweg nadert, ziet de fabrieken afsteken tegen de lucht. Een spandoek met opnieuw de tekst "Fuera Ecoltec!" begroet bezoekers.
Inwoners van Apaxco en omliggende dorpen willen dat Ecoltec, een dochteronderneming van de Zwiterse cementmaker Holcim, permanent zijn deuren sluit. Ze zijn er al in geslaagd de fabriek tijdelijk stil te leggen. Sinds vorig jaar mei blokkeren ze de toegangsweg naar de fabriek.

Gaseiland gezonken in Caribische zee


Een Venezolaans booreiland is donderdag voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land gezonken. Alle 95 werknemers op het platform zijn in veiligheid gebracht. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez bekendgemaakt via internet. De verloren gegane installatie heette Aban Pearl en was bestemd voor het vinden van aardgas via boorputten in de zee ten noorden van het Venezolaanse schiereiland Paría. De ondergang van de installatie is geen bedreiging voor het milieu, verzekerde de Venezolaanse minister van Energie en Olie, Rafael Ramírez. Op 22 april zonk een oliebooreiland in de Golf van Mexico voor de kust van de Verenigde Staten. Uit lekken in de installatie stroomt nog dagelijks veel olie en dat zorgt voor een ernstige bedreiging van het milieu. De bestrijding van de uitdijende olievlek is in volle gang. (Bron: Radio Nederland)

woensdag 12 mei 2010

Een vijftig jaar oude samenzwering


Door Oscar de los Reyes
Ambassadeur van Cuba in Nederland

Een stortvloed van kwaadaardige laster wordt opnieuw over Cuba gegoten. Diverse en zeer "gedisciplineerde" media hebben een lasterlijk campagne rond vermeende schendingen van mensen- en burgerrechten op Cuba ontketend. Niemand kan hier door verrast zijn, het is niet de eerste, noch zal het de laatste van deze stormen zijn. Het is gewoon een immense operatie van bedrog, de langste en duurste in de geschiedenis, die nu een halve eeuw gaande is.

Een klein deel van het begin van dit plan is te lezen in een aantal van gedeeltelijk vrijgegeven officiële documenten van de Amerikaanse regering. Daarin staat dat een essentieel onderdeel van hun beleid om de Cubaanse revolutie te vernietigen - samen met een economische oorlog en terrorisme - was en nog steeds is een interne oppositie te creëren, te financieren en op te leiden, ondersteund door een "krachtig propaganda-offensief".

Het is niet zomaar een plan, het is bedacht en ontworpen op het hoogste niveau in Washington DC en elke president van de Verenigde Staten, zonder uitzondering, heeft het sinds 1959 voorzien van fabelachtige sommen geld.

In lijn met dit plan hebben we kunnen zien wat zich heeft voorgedaan na de ongelukkige overlijden van Orlando Zapata, die een straf uitzat voor misdaden die geen enkel verband met politiek hadden. Zijn naam stond nooit op welke lijst van zogenaamde "dissidenten", totdat de vijanden van Cuba besloten om hem te gebruiken als vaandel voor een negatieve mediacampagne, valselijk Zapata te transformeren in een "gewetensgevangene".

De dood van elk mens is altijd pijnlijk en moet met respect worden behandeld. Het stimuleren van overlijden, wensen dat het gebeurt, om dan op grove wijze te manipuleren om politieke gewin te verkrijgen, is een schande die het verdient om te worden verworpen.

Venezuela is niet Griekenland


Door Mark Weisbrot - guardian.co.uk

Met een krimpende economie in het afgelopen jaar (net als de overgrote meerderheid van de economieën op het westelijk halfrond), een economische schade als gevolg van de elektriciteitstekorten en de sterke daling van de binnenlandse munt in de parallelle markt, verschijnen weer de verhalen over de economische ondergang van Venezuela.
In een nieuwsartikel, dat meer leest als een redactioneel commentaar, schrijft The Washington Post dat Venezuela “in de greep van een economische crisis is” en dat “jaren van overheidsinterventies in de economie nu hun brutale tol van het particuliere bedrijfsleven eisen”.

Verzetsfront Honduras verzamelt handtekeningen voor een constitutionele vergadering


Het Verzetsfront tegen de staatsgreep in Honduras is begonnen met het verzamelen van handtekeningen voor het houden van een constitutionele vergadering voor het schrijven van een nieuwe grondwet. Het front wil 1,5 miljoen handtekeningen ophalen. De vraag over een nieuwe grondwetgevende vergadering was de directe aanleiding voor de militaire coup tegen president Manuel Zelaya op 28 juni vorig jaar.

‘Frente Amplio’ versterkt positie bij gemeenteraadsverkiezingen in Uruguay


Bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen zondag heeft het regerende linkse Frente Amplio een grote overwinning behaald. Het wist vijf departementen te veroveren, Artigas, Maldonado, Canelones, Florida en Montevideo, waar in totaal 65 procent van de bevolking woont. De Nationale Partij veroverde 11 departementen en de Colorado Partij slechts 2.
In Montevideo won Ana Olivera, hoogleraar en tevens leider van de Communistische Partij van Uruguay. Zij is de eerste vrouw die gekozen werd.
Het ware de eerste verkiezingen onder het presidentschap van “Pepe” Mujica, nadat een nieuwe wet op de bestuurlijke decentralisatie was ingevoerd. Voor het eerst werden ook burgemeesters gekozen. Negentig procent van de kiesgerechtigden brachten hun stem uit. Opvallend was het grote aantal blanco en ongeldige stemmen, wat werd uitgelegd als een uiting van weinig belangstelling voor de verkiezingen onder de bevolking.

Nationalisatie olie- en gasbedrijf levert Bolivia 7 miljard dollar op


De nationalisatie van het olie- en gasbedrijf YPF, in mei 2006, heeft tot aan december 2009 de Boliviaanse schatkist netto 7 miljard dollar opgeleverd. Dit geld is vooral ten goede gekomen aan de gemeenten en universiteiten. De gasproductie is gegroeid tot 44 miljoen kubieke meter per dag, waarvan 8 miljoen gebruikt wordt voor de binnenlandse markt en 27 miljoen en 8 miljoen respectievelijk wordt geëxporteerd naar Brazilië en Argentinië.

Venezuela gaat speculatie met parallelle dollar bestrijden


Het Venezolaanse parlement (Foto: teleSUR)
De financiële commissie van het Venezolaanse parlement heeft in een eerste zitting een aantal maatregelen voorgesteld om de speculatie met de parallelle dollar tegen te gaan. Deze is inmiddels in waarde verdrievoudigd en heeft voor een explosieve stijging van de prijzen geleid.
De Centrale Bank krijgt het exclusieve recht voor het omwisselen van geld. Wisselkantoren zullen niet verdwijnen, maar komen wel onder controle en moeten gaan functioneren in dienst van het landsbelang.
President Chávez heeft de huidige speculatie met de parallelle dollar en voedsel in verband gebracht met de komende parlementsverkiezingen van 26 september aanstaande. (Bron: teleSUR)

Venezuela vraagt opnieuw VS om uitlevering van Posada Carriles


De Venezolaanse ambassadeur bij de VN, Jorge Valero, heeft in de Veiligheidsraad opnieuw de uitlevering gevraagd van Luis Posada Carriles door de VS. Deze ex-Cubaan is in Venezuela veroordeeld voor een bomaanslag op een Cubaans lijntoestel in 1976, waarbij alle passagiers en bemanningsleden zijn omgekomen. Possada Carriles wist te vluchten en loopt nu vrij rond in de Verenigde Staten.
Venezuela vraagt de uitlevering op grond van 3 punten: het uitleveringsverdrag tussen de VS en Venezuela, het internationale verdrag inzake de de bescherming van de veiligheid van de burgerluchtvaart en het internationale verdrag tegen het gebruik van bommen bij terroristische activiteiten.

Argentinië bouwt grote steenkoolcentrale


Argentinië bouwt een grote steenkoolcentrale in het zuiden van het land. Milieuorganisaties zeggen dat het land aanbevelingen voor duurzame energie in de wind slaat. Ze wijzen erop dat steenkool een van de meest vervuilende brandstoffen is.
De centrale, naast de rivier Turbio in de zuidelijke provincie Santa Cruz, moet 250 megawatt produceren. Daarvoor is 5400 ton steenkool per dag nodig, goed voor 1,6 miljoen ton afval per jaar.

dinsdag 11 mei 2010

Chávez veroordeelt misbruik van zijn persoon in Colombiaanse verkiezingscampagne

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft het misbruiken van zijn persoon in de Colombiaanse verkiezingscampagne door de kandidaat van de regeringspartij en ex-minister van Defensie, Juan Manuel Santos, veroordeeld als een mediamanipulatie om angst onder de bevolking te zaaien.
“Opnieuw wordt mijn naam genoemd, net als die van Fidel [Castro van Cuba] en Correa [van Ecuador] om de bevolking bang te maken en op Santos te stemmen”, aldus Chávez. Chávez zei verder dat wanneer Santos gekozen zou worden, dit niet alleen een bedreiging is voor Venezuela maar voor het halve continent.

Venezolaanse regering neemt verdere maatregelen tegen speculatie van voedselprijzen.

De Venezolaanse regering gaat door met maatregelen tegen speculatie van voedselprijzen. Sinds januari zijn de prijzen in de privé winkels voor de noodzakelijke levensbehoeften, die niet door de overheid gereguleerd worden, maandelijks fors gestegen. Producten waarvan de prijzen wel door de overheid bepaald worden, zijn in de privé winkels niet te verkrijgen.

Venezuela levert drugscrimineel uit

De Venezolaanse regering heeft op verzoek van de Dominicaanse Republiek de uit land afkomstige drugshandelaar Omar Ramón del Rosiario Puente uitgeleverd. Rosiario Puente was de meest gezochte crimineel, in verband met drugshandel, moord en kidnapping. De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken en Justitie, Tareck El Aisammi, verklaarde dat de uitlevering past in het integrale beleid van de Venezolaanse regering tegen de drugshandel, waarmee Venezuela grote internationale erkenning geniet.
De minister maakte verder bekend dat in de deelstaat Merida, dat grenst aan Colombia, 1500 kilo marihuana onderschept is.

Demonstranten eisen aftreden president Haïti


Ongeveer duizend mensen zijn maandag de straat opgegaan in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om het aftreden te eisen van president René Préval. Ze beschuldigen het staatshoofd ervan de zware aardbeving in januari te gebruiken als excuus om langer aan de macht te blijven. Ook vinden ze dat hij het land verkoopt aan buitenlandse machten. 
De politie zette traangas in en vuurde waarschuwingsschoten af toen betogers door de beveiliging heen wilden breken rondom het paleis waar Préval aanwezig was. Sommige demonstranten beroofden omstanders van hun geld en waardevolle spullen. Bijna veertig politieke partijen en oppositieorganisaties hadden opgeroepen tot het protest. 
Prévals termijn loopt af in februari, na de verkiezingen van november. Volgens functionarissen kan er misschien dit najaar echter nog geen stembusgang plaatsvinden, omdat de aardbeving stemlocaties en bestanden heeft vernield. Préval wil tot halverwege mei aanblijven als de verkiezingen niet doorgaan. Het parlement keurde dit maandag goed. 
De aardbeving van 12 januari in het straatarme Caribische land kostte mogelijk aan 300.000 mensen het leven. In maart zegden internationale donoren ongeveer 8 miljard dollar toe voor wederopbouw in de komende tien jaar. Bouwprojecten moeten worden goedgekeurd door een commissie die wordt voorgezeten door de Haïtiaanse premier Jean-Max Bellerive en de Amerikaanse ex-president en VN-gezant voor Haïti Bill Clinton. De commissie bestaat uit evenveel binnenlandse als buitenlandse leden. Sommige Haïtianen vinden dat het comité de soevereiniteit van het land schendt. (Bron: radio Nederland)

Zie ook de video-reportage van teleSUR: Reprimen en Haití manifestación contra presidente Preval