dinsdag 4 mei 2010

UNASUR erkent niet de regering van Porfirio Lobo in Honduras


 Bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken UNASUR (Foto: Reuters)
De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) blijft bij haar besluit om de regering van Porfirio Lobo in Honduras niet te erkennen, omdat deze voortkomt uit “ongrondwettelijke verkiezingen, product van een staatsgreep”. Van de 12 lidstaten van UNASUR erkennen alleen Colombia en Peru het Hondurese bewind.
De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolás Maduro, zei dat Honduras een speciaal geval was. “Het vermoorden van journalisten en leiders van sociale bewegingen gaat door”, aldus Maduro, die verder verklaarde dat het bewind erkend zou kunnen worden wanneer de afgezette president Zelaya zou kunnen terugkeren en in zijn politieke rechten zou worden hersteld. Zelaya werd op 28 juni vorig jaar door een militaire staatsgreep afgezet.


Ook de Braziliaanse president Lula is tegen erkenning. Volgens de presidentiële woordvoerder, Marcello Baumbach, wordt met erkenning een gevaarlijk precedent geschapen voor toekomstige regeringen die het resultaat van een staatsgreep zijn.  
De verkiezingen in Honduras van afgelopen 29 november, werden gekenmerkt door een massale afwezigheid. Slechts een derde van de kiesgerechtigden bracht hun stem uit. In januari toen Lobo als president werd beëdigd, kreeg Zelaya die sinds 23 september in de Braziliaanse ambassade in Tegucigalpa zat, een vrijgeleide naar de Dominicaanse Republiek.
Ook de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) houdt Honduras buiten haar organisatie, ondanks druk van de VS om het land weer op te nemen. Honduras blijft ook verstoken van kredieten van de Banco Centroamericano de Integración Económica omdat het land geschorst is van het Systeem van Midden-Amerikaanse Integratie (SICA) en van de 500 miljoen dollar van de Banco Interamericano de Desarollo (BID)
Op de vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken is verder gesproken over de hulp aan het door aardbevingen getroffen Haïti en Chili en de recente immigratiewetten van de Amerikaanse staat Arizona.
De voormalig Argentijnse president Néstor Kircher wordt voorgedragen als de eerste Algemeen-Secretaris van UNASUR. Daarover beslissen de staatshoofden van UNASUR op hun bijeenkomst vandaag. (Bron: teleSUR)