dinsdag 4 mei 2010

Westerse kapitalistische wereld is als de Titanic


De crisis in Griekenland heeft tot grote paniek in de financiële wereld geleid en de grote vraag is of de crisis zich verder gaat uitbreiden. In een interview voor RT zegt Andrew Gavin Marshall van het Center for Research on Globalization, dat volgens een rapport van de Bank for International Settlement, de Centrale Bank van de Centrale Banken en een van de meest prestigieuze financiële instellingen in de wereld, de schuldencrisis zich wereldwijd gaat verspreiden.
“Het is een crisis van de westerse kapitalistische wereld, die als de Titanic is. De ijsberg is geraakt en de bankiers zitten al in de reddingssloepen”, aldus Gavin Marshall.


De crisis zal zich van Griekenland naar Portugal, Spanje en Italië verspreiden. Kredietbeoordeler Standard & Poor heeft Griekenland voor de tweede maal naar beneden gewaardeerd en ook Portugal en Spanje lager gewaardeerd, waardoor geld lenen duurder wordt en de schulden gaan oplopen. Functionarissen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben verklaard dat de schuldencrisis de hele eurozone gaat raken en verder de gehele westerse wereld.

VS
In de VS is de situatie volgens de Bank for International Settlement aanzienlijk ernstiger dan in Griekenland en volgens Gavin Marshall bevinden Engeland en Japan zich in nog grotere problemen.
Al in 2005 zei een voormalige Amerikaanse regeringsfunctionaris dat de schuld van de VS 300 procent bedroeg in relatie tot het bruto nationaal product (bnp). Een schuld van 200 procent kenmerkt een ineengestort derdewereldland.
Sammy Johnson, voormalig topeconoom bij het IMF verklaarde dat elk herstel zal falen wanneer de financiële oligarchie, die de Amerikaanse regering controleert, niet gebroken wordt.  
Joseph Stieglitz, voormalig topeconoom van de Wereldbank zei dat het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken (FED) een derde wereld banksysteem is, vol corruptie.
Banken als J.P. Morgan en Goldman Sachs, die de zwendel met cijfers in Griekenland hebben geregeld, zijn precies de banken die in de VS de steunoperaties aan de banken hebben geleid. Volgens Gavin Marshall speelt daarom overal hetzelfde gegeven dat we bij benadering niet weten hoe hoog de werkelijke schuld is.
De Bank for International Setllement heeft in haar laatste rapport geschreven dat de schuldcijfers zeer misleidend zijn omdat geen rekening wordt gehouden met de vergrijzing en andere veranderende omstandigheden. De VS, Engeland en Japan bevinden zich dan ook in een dodelijke schuldcrisis.