donderdag 27 mei 2010

Chileense aardbevingsslachtoffers voelen zich vergeten


Slachtoffers van de aardbeving in Chili in februari, klagen over de trage hulp bij het verschaffen van noodwoningen. "De situatie is kritiek", zegt activist Iván Salazar, geboren in Cauquenes, een van de Chileense steden die zwaar getroffen werd door de beving.
"Als Cauquenes bij Santiago had gelegen, zou het probleem al bijna opgelost zijn", zegt Salazar. "Alleen de plaatsen waar de media aandacht aan hebben besteed, hebben hulp gekregen. Daarom willen we bij het regeringsgebouw demonstreren."

Salazar woont in Santiago, maar reist regelmatig naar zijn familie in Cauquenes, een stad die  350 kilometer ten zuiden van de hoofdstad ligt. Maule, de regio waarin Cauquenes ligt, is een van de regio's die in februari het zwaarst getroffen werd door de aardbeving van 8,8 op de schaal van Richter. De aardbeving veroorzaakte ook een tsunami die complete visserdorpen wegvaagde.

Noodwoningen
Volgens het meest recente overheidsrapport, dat op 15 mei werd gepubliceerd, kwamen 521 mensen om door de aardbeving en tsunami.
"De hulp arriveerde tot nu toe langzaam, is sterk gecentraliseerd en top-down", klaagt Salazar. "Er is weinig steun voor burgergroepen en initiatieven van onderaf. Sportclubs, culturele centra en bewonersorganisaties worden gepasseerd. Ook maatschappelijke organisaties doen niet actief mee. Daardoor verloopt alles traag."
Niet alleen in Cauquenes heerst onvrede. Op 12 mei stak een vrouw in Penco, in de regio Bíobío (500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad), haar huis in brand. De tijdelijke woning was door de overheid verstrekt, maar de vrouw wilde op deze manier protesteren tegen de slechte kwaliteit van het huis.
De regering van president Sebastián Piñera, die op 11 maart geïnstalleerd werd, liet weten dat er al 40.000 noodwoningen zijn opgeleverd, ruim voor de deadline die op 11 juni was gesteld. Ook werd benadrukt dat er wordt gewerkt aan permanente oplossingen voor de gezinnen die dakloos raakten.

Nieuwe inzamelingsactie
Pater Felipe Berríos, oprichter van Een Dak voor Chili, een nonprofitorganisatie, zegt te vrezen voor sociale onrust omdat de mensen die ontheemd raakten door de aardbeving, langzaamaan vergeten worden. Ook bestaat de zorg dat de tijdelijke woningen permanente huisvesting zullen worden.
"De nood is nog niet gelenigd", zegt Rodrigo Jordan, hoofd van Fundación Superación de la Pobreza, een stichting die zich inzet voor armoedebestrijding. De stichting heeft samen met de katholieke hulporganisatie Caritas een inzamelingsactie georganiseerd voor 1500 gezinnen in zes steden (La Estrella, Marchihue, Constitución, Pencahue, Quirihue and Curanilahue) die dringend hulp nodig hebben.
De campagne, die nog tot 4 juni duurt, is bedoeld om ervoor te zorgen dat de aardbevingslachtoffers niet vergeten worden, zegt Jordan. "Vooral omdat in de hoofdstad het dagelijks leven weer vrijwel normaal is." (Bron: IPS)