woensdag 12 mei 2010

Een vijftig jaar oude samenzwering


Door Oscar de los Reyes
Ambassadeur van Cuba in Nederland

Een stortvloed van kwaadaardige laster wordt opnieuw over Cuba gegoten. Diverse en zeer "gedisciplineerde" media hebben een lasterlijk campagne rond vermeende schendingen van mensen- en burgerrechten op Cuba ontketend. Niemand kan hier door verrast zijn, het is niet de eerste, noch zal het de laatste van deze stormen zijn. Het is gewoon een immense operatie van bedrog, de langste en duurste in de geschiedenis, die nu een halve eeuw gaande is.

Een klein deel van het begin van dit plan is te lezen in een aantal van gedeeltelijk vrijgegeven officiële documenten van de Amerikaanse regering. Daarin staat dat een essentieel onderdeel van hun beleid om de Cubaanse revolutie te vernietigen - samen met een economische oorlog en terrorisme - was en nog steeds is een interne oppositie te creëren, te financieren en op te leiden, ondersteund door een "krachtig propaganda-offensief".

Het is niet zomaar een plan, het is bedacht en ontworpen op het hoogste niveau in Washington DC en elke president van de Verenigde Staten, zonder uitzondering, heeft het sinds 1959 voorzien van fabelachtige sommen geld.

In lijn met dit plan hebben we kunnen zien wat zich heeft voorgedaan na de ongelukkige overlijden van Orlando Zapata, die een straf uitzat voor misdaden die geen enkel verband met politiek hadden. Zijn naam stond nooit op welke lijst van zogenaamde "dissidenten", totdat de vijanden van Cuba besloten om hem te gebruiken als vaandel voor een negatieve mediacampagne, valselijk Zapata te transformeren in een "gewetensgevangene".

De dood van elk mens is altijd pijnlijk en moet met respect worden behandeld. Het stimuleren van overlijden, wensen dat het gebeurt, om dan op grove wijze te manipuleren om politieke gewin te verkrijgen, is een schande die het verdient om te worden verworpen.