donderdag 27 mei 2010

Commissie hekelt ontslag Hondurese rechters


Sommige Hondurese rechters hebben het te verduren. Wie kritiek had op de staatsgreep van vorig jaar, wordt gepest, soms zelfs ontslagen. Dat stelt de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, die zopas een bezoek aan Honduras heeft afgerond. De Hondurese regering beschuldigt de commissie van partijdigheid.
Volgens de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie is nog steeds geen efficiënt onderzoek gedaan om uit te zoen hoe mensen omgekomen zijn tijdens en na de staatsgreep van 28 juni 2009, waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet. Dat leidt tot straffeloosheid en verzwakt de rechtstaat, zegt de commissie.


"Bijzonder zorgwerkend zijn de pesterijen tegen rechters die deelnamen aan activiteiten tegen de staatsgreep", stelt het rapport. "Het is onaanvaardbaar dat mensen die belast zijn met de toepassing van justitie en zich verzet hebben tegen het bankroet van de democratie, nu beschuldigd en ontslagen worden omdat de ze de democratie verdedigen. De Commissie doet een dringende oproep om deze situatie die de rechtstaat ernstig benadeelt, te keren."

Hongerstaking
Drie rechters en een vrouwelijke magistraat van het Hof van Beroep in de noordelijke stad San Pedro Sula werden begin mei ontslagen. Volgens justitie hadden ze regels overtreden die magistraten verbieden om aan openbare of politieke activiteiten deel te nemen.
De ontslagen magistraten hadden de Vereniging van Rechters voor de Democratie opgericht, die voor een hoger democratisch gehalte in het gerechtelijke apparaat pleit. Op 17 mei begonnen ze een hongerstaking uit protest tegen hun ontslag.
De Commissie betreurde ook dat er nog geen grondig onderzoek is gebeurd naar de oorzaak van de moord op zeven journalisten in de eerste drie maanden van dit jaar. Volgens de Commissie heerst sindsdien een klimaat van onzekerheid bij de pers. Ze kreeg informatie over nieuwe bedreigingen en pesterijen tegen mensenrechtenactivisten, journalisten, gemeenschapsleiders, onderwijzers en leden van het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep.

Partijdig
De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, een instantie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), was van 15 tot 18 mei in Honduras, het tweede bezoek in negen maanden. De leden van de missie had ontmoetingen met staatsambtenaren, mensenrechtenactivisten, journalisten en leden van het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep.
De missie negeerde de vertegenwoordiger van de Nationaal Commissaris voor Mensenrechten Ramón Custodio. Custudio beschuldigde de commissie van "partijdigheid". Volgens hem diende de commissie de belangen van "de as die wordt aangevoerd door de president van Venezuela, Hugo Chávez".
Custodio zei aan de pers dat hij aan de Inter-Amerikaanse Commissie maatregelen had gevraagd na de moorden op de journalisten, "maar ze hebben nooit geantwoord." "Ze hebben het over de rechtstaat en de institutionaliteit, maar ze zijn de eersten om ze te schenden door de Commissaris niet te ontmoeten en zo niets te vernemen over de oorzaken, de klachten en de onderzoeken die we gedaan hebben."
Ook politiewoordvoerder Leonel Sauceda noemde het rapport van de commissie "subjectief". "We onderzoeken de zaken nauwgezet, we hebben zelfs buitenlandse hulp gevraagd en zijn zeer open geweest met hen door details te geven over de dood van de journalisten, ook al zijn die vertrouwelijk."
"Deze rapporten zijn nooit aangenaam, maar ze laten toe de staat, en vooral de regering, erop te wijzen dat er voortdurend toezicht is en zal zijn op het respect voor de mensenrechten", zegt Bertha Oliva, van het Platform voor Mensenrechten, dat verscheidene niet-gouvernementele organisaties in Honduras groepeert. Volgens het platform beschrijft het rapport van de commissie de mensenrechtenschendingen in het land "redelijk goed". (Bron: IPS)