dinsdag 11 mei 2010

Algemene staking Bolivia mislukt



Evo Morales verklaart dat een hogere salarisverhoging dan 5 procent het land grote schade zal toebrengen (Foto: EFE)

De algemene staking die de Boliviaanse vakbond voor onbepaalde tijd had uitgeroepen om een hogere loonsverhoging af te dwingen dan de vijf procent die de regering op 1 mei heeft aangekondigd, is op een mislukking uitgelopen. Ook aan een protestmars van Caracollo naar de hoofdstad La Paz namen weinig mensen deel. Vertegenwoordigers van vrouwen- en boerenorganisatie verklaarden zich tegen de staking omdat de bevolking daar zelf de dupe van wordt.
De Boliviaanse regering erkent dat vijf procent te weinig is. “Zelfs 50 procent zou te weinig zijn omdat Bolivia met een historische achterstand kampt wat betreft het inkomen van de mensen”, aldus de onderminister van Binnenlandse Zaken, Gustavo Torrico. Een hogere loonsverhoging zou echter onverantwoord zijn, gelet op de economische situatie.
Sedert het aantreden van Evo Morales als president in 2006 heeft de regering jaarlijks het salaris verhoogd met in totaal 40 procent en er voor gezorgd dat de inflatie met 0,26 procent laag bleef. Verder heeft hij het salaris van de president verlaagd van 5600 dollar tot 2100 dollar per maand, evenals dat van de ministers en parlementariërs. Desondanks kwam het vorige week tot protesten en gewelddadige confrontatie tussen arbeiders en de politie.
Morales heeft de arbeiders opgeroepen tot redelijkheid, het nemen van  verantwoordelijkheid voor het land en gevraagd om de weg van de dialoog aan te gaan. Daar is hij in geslaagd. De vakbonden en de regering gaan nu verder onderhandelen.