maandag 3 mei 2010

Meer dan een miljoen deelnemers aan 1 Mei in Havana


De Cubaanse president Raúl Castro (r) en de algemeen secretaris van de Cubaanse vakbond, Salvador Valdés tijdens de 1 Mei viering in Havana. (Foto: Reuters)
In aanwezigheid van de Cubaanse president Raúl Castro en Salvador Valdés, algemeen secretaris van de Cubaanse vakbond ‘Central de Trabajadores’, trokken meer dan een miljoen mensen en delegaties uit 50 landen op 1 mei naar het Plein van de Revolutie in Havana.
Een belangrijk element in deze viering van de 1ste Mei was de veroordeling van de anti-Cubaanse campagnes door de VS en de Europese Unie.
Salvador Valdés zei in zijn toespraak dat Cuba door de internationale crisis zich in een gecompliceerde situatie bevindt. Hij riep de Cubanen op zich aan de nieuwe situatie aan te passen en zich in te zetten voor het behoud van de sociale verworvenheden.
Hij kondigde nieuwe initiatieven van de vakbond aan tot versterking van de internationale solidariteit met Cuba en de strijd voor de bevrijding van de 5 Cubanen die in Amerikaanse gevangenissen zitten vanwege hun inzet om terroristische aanslagen vanuit de VS te verhinderen.