dinsdag 11 mei 2010

Geoff Thale: De Amerikaanse Cuba-politiek faalt op alle fronten


De directeur van de ‘Washington Office on Latin America’ (WOLA), Geoff Thale, verscheen op 29 april jl. op een hoorzitting van het Amerikaans Congres over de Amerikaanse politiek met betrekking tot Cuba.
Als eerste algemene opmerking zei Thale dat de huidige Amerikaanse politiek schadelijk is voor de Amerikaanse belangen in het algemeen en de Amerikaanse economie in het bijzonder, met name voor de exporteurs, de landbouw sector en het toerisme, terwijl het geen enkel effect heeft op de interne situatie op het eiland.
Verder noemde hij 3 aspecten in het bijzonder. Omdat de Amerikaanse politiek geen enkel effect heeft op de interne situatie met betrekking tot mensenrechten en democratie noemde hij als gevolg dat de Amerikaanse regering geen enkel systematisch contact onderhoudt met mensen op het eiland die in de toekomst veranderingen op dit punt kunnen aanbrengen, wanneer de onvermijdelijke generatiewisseling van leiders zal plaatsvinden. Dat betekent volgens Thale dat de VS geen enkele mogelijkheid hebben om wat voor invloed dan ook uit te oefenen.
Als tweede punt bracht hij naar voren dat de economische blokkade van Cuba een wig vormt tussen de VS en andere Latijns-Amerikaanse landen. Hij bracht naar voren dat Cuba met alle landen van het continent diplomatieke contacten heeft, inclusief de meest trouwe Amerikaanse bondgenoten als Colombia en dat de VS volstrekt alleen staan. Als voorbeeld noemde hij de bijeenkomst in Cancún, Mexico, van december vorig jaar waar 32 van de 34 leiders van Latijns-Amerika en de Cariben bijeen waren en een resolutie aannamen voor beëindiging van de Amerikaanse blokkade. Hij noemde het dan ook van groot belang voor de Amerikaanse relaties met geheel Latijns-Amerika dat de Amerikaanse Cuba-politiek verandert.
Als derde punt bracht hij naar voren dat de Cariben een belangrijk element vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid, met name op het punt van drugshandel, mensenhandel, migratie en georganiseerde misdaad. Hij noemde het Amerikaanse Caribisch veiligheidsinitiatief waarover de VS met alle regeringen in het gebied in contact is. Cuba is een belangrijke speler in de Cariben, dat contacten onderhoudt met alle andere landen en daarom onmisbaar om zo’n initiatief succesvol te laten zijn.