vrijdag 7 mei 2010

Groene licht in Cuba voor private bouwsector

De Cubaanse regering heeft hervormingen doorgevoerd die het mogelijk maken dat Cubanen die over de financiële middelen beschikken rechtstreeks mensen kunnen inhuren voor de bouw of herstel van hun woningen. De woningsituatie op Cuba is zeer nijpend, mede door de enorme schade die is geleden door de orkanen van 2008.
Velen in Cuba waren al zelf begonnen bouwen van hun huis met materialen die zij op de zwarte markt kochten, iets wat nu wellicht zal gaan verdwijnen.
Niet alleen de huiseigenaren profiteren van de maatregel, ook de arbeiders gaan erop vooruit omdat ze meer kunnen verdienen door direct met de huizenbezitter te kunnen onderhandelen over de prijs.
Eén van de grootste problemen is het tekort aan bouwmaterialen. Daarom worden alternatieve materialen gezocht, waaronder bouwelementen met piepschuim als basis. Ook is de overheid een samenwerking aangegaan met kleine producenten van baksteen, die een deel van de productie aan de overheid verkopen voor de sociale woningbouw en een deel direct aan particulieren. Hoewel de stenen niet goedkoop zijn, zijn ze goedkoper dan op de zwarte markt.
Het belangrijkste voordeel van de maatregel is dat mensen met voldoende financiële middelen zelf hun huis kunnen bouwen en de overheid zich volledig kan concentreren op de sociale woningbouw.

Zie de BBC-reportage: Cuba: luz verde a construcción privada