donderdag 29 april 2010

Mexico maakt zich op voor gevolgen olieramp


Deepwater Horizon in brand
Mexico vreest binnenkort te maken te krijgen met de gevolgen van de olielekkage bij het vorige week gezonken olieplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. "Als de weersomstandigheden onveranderd blijven, zal de olie Mexico niet bereiken. Maar als ze veranderen, en dat lijkt te gebeuren, dan krijgt Mexico te maken met een ongekende milieuramp waar het niet op voorbereid is", zegt Gustavo Ampugnani van Greenpeace Latijns-Amerika.

Het booreiland Deepwater Horizon, eigendom van Transocean Ltd. in Zwitserland en geleased door oliemaatschappij BP, zonk donderdag na een explosie die brand veroorzaakte. De ramp dreigt uit te monden in de grootste olielekkage in Noord-Amerika sinds de olietanker Exxon Valdez in 1989 aan de grond liep voor de kust van Alaska. Naar schatting lekt er dagelijks zo'n 160.000 liter ruwe olie uit de oliebron.  
Greenpeace Mexico waarschuwt dat de vervuiling het zeeleven, watervogels, stranden en moerassen aan en voor de kust van Tamaulipas bedreigt. Er leven bijvoorbeeld zes walvissoorten in het gebied en het is momenteel visseizoen voor de blauwvintonijn.


Dode zones

"Dit ongeluk is geen reclame voor de olie-industrie", zegt Ampugnani. "Maar de Mexicaanse regering blijft inzetten op de winning van fossiele brandstoffen om de economische groei aan te zwengelen."
De Golf van Mexico, die grenst aan de Amerikaanse staten Texas, Alabama, Mississippi, Louisiana en Florida en de Oost-Mexicaanse staat Tamaulipas, heeft de op één na grootste dode zone in de kustwateren wereldwijd.
Er zijn naar schatting 150 dode of 'hypoxische' zones, plaatsen waar niet voldoende zuurstof is om zeeleven te laten bestaan. De dode zone in de Golf van Mexico, die inmiddels gegroeid tot 20.000 vierkante kilometer, ligt voor de kust van Louisiane, Texas en Tamaulipas.
De dode zone wordt vooral veroorzaakt door stikstofhoudende meststoffen die in de Mississippi spoelen. De rivier mondt uit in de Golf van Mexico. De meststoffen bevorderen de groei van algen, die zoveel zuurstof gebruiken dat vissen en andere zeedieren er niet meer kunnen leven.


Explosies
De regeringen van de Verenigde Staten en Mexico en de olie-industrie hebben hun onderzoeken en olieboringen in de regio in de afgelopen tijd versneld. Eind maart ontvouwde de Amerikaanse president Barack Obama een nieuw nationaal plan om langs de Atlantische kust, tussen Delaware en Florida, naar olie en aardgas te zoeken. 
De regering-Obama hoopt ook op de goedkeuring van het Congres om in de oostelijke Golf van Mexico, voor de kust van Florida, naar olie te gaan boren.  Sinds 2001 waren er 858 explosies en branden in de Golf van Mexico en er vielen 69 doden op zee, blijkt uit cijfers van de Minerals Management Service. (Bron: IPS)